Vitajte na webe Doma a Rada

Úvodná stránka portálu Doma a Rada, kontakt, aktuality, anketa, informácia o webe. Všetko o domácnosti na stránke www.domarada.sk

prejsť na web

Správne finty

Domácnosť - Upratovanie a údržba Ak nám zmokla kabelka, môžeme ju pred znehodnotením zachrániť rovnako, ako to robíme pri navlhnutých topánkach. Vypcháme ju pokrkvanými novinami anecháme poriadne vyschnúť. Samozrejme, že najprv znej vyberieme celé svo

prejsť na článok

Varenie vo vodnom kúpeli

Varenie – Príprava jedál Varenie vo vodnom kúpeli predstavuje šetrnejší spôsob varenia. Potravina sa pripravuje vohňovzdornej miske alebo v menšom kastróli, ktorý je umiestnený vo väčšom nízkom hrnci alebo vhlbšej panvici svodou. Túto najprv necháme zovr

prejsť na článok

Varenie v pare

Varenie – Príprava jedál Pri varení vpare potraviny neprichádzajú do priameho kontaktu svodou, pretože sú uložené na dierkovanej podložke alebo na site nad menším množstvom vriacej vody vprikrytom hrnci. Takto sa nevylúhuje množstvo vzácnych látok ako pr

prejsť na článok

Blanšírovanie

Varenie – Príprava jedla Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava zeleniny alebo ovocia. Plody sa najprv krátko povaria, niekoľko sekúnd až minút, apotom sa ponoria do ľadovej vody. Najlepšie je používať nerezový košík, ktorý najprv ponoríme do vriacej

prejsť na článok

Pošírovanie

Varenie – Príprava jedál Pošírovanie je spôsob varenia pri nižšej teplote okolo 80°C. Voda nesmie vrieť, na hladine pozorujeme len slabo badateľný pohyb. Využíva sa v prípade krehkých druhov potravín, ako sú napríklad ryby. Ich tkanivo by sa pri vyššej t

prejsť na článok

Varenie v tlakovom hrnci

Varenie – Príprava jedál Tlakový hrniec, tzv. papiňák, je síce symbolom modernej kuchyne, ale vskutočnosti ho francúzsky vedec Denis Papin vynašiel už vroku 1679. Jeho cieľom bolo urýchliť varenie jedál azachovať výživovú hodnotu i prirodzenú chuť potrav

prejsť na článok

Varenie v mikrovlnnej rúre

Varenie – Príprava jedál Bez mikrovlnnej rúry si súčasnú kuchyňu už ani nevieme predstaviť. Slúži nám však najčastejšie na zohrievanie arozmrazovanie potravín. No dá sa používať aj na tepelnú úpravu jedál. Treba si však osvojiť základné princípy tohto št

prejsť na článok

Varenie vo woku

Varenie – Príprava jedál Tepelná úprava pokrmov vo woku je tradičným štýlom varenia vázijskej kuchyni, ale už sa stal súčasťou aj súčasnej modernej kuchyne. Wok je hlboká aširoká panvica vhodná na rýchlu úpravu mäsa azeleniny. Vyrába sazušľachtilej, ale

prejsť na článok

Dusenie

Varenie – Príprava jedál Dusenie sa javí ako veľmi jednoduchá technológia. Je to vlastne príprava jedla vtesne prikrytej nádobe vo vlastnej šťave spridaním malého množstva tuku atiež vody alebo vývaru. No počas dusenia prebiehajú zložitejšie procesy. Na

prejsť na článok

Vyprážanie

Varenie – Príprava jedla Vyprážanie je obľúbeným spôsobom úpravy jedál, vrcholom je asi viedenský rezeň z teľacieho mäsa. Potraviny ponárame do tuku rozpáleného na teplotu okolo 150°C, môže to byť bravčová masť alebo rastlinné oleje určené na tepelnú ú

prejsť na článok

Draslík

Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: pomoc pri regulovaní hladiny tekutín avylučovaní nadmerného množstva sodíka, úľava pri vysokom krvnom tlaku Kde sa nachádza: sušené ovocie, najmä marhule abanány, čerstvé citrusové plody, ze

prejsť na článok

Fluorid

Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: vkombinácii svápnikom sa podieľa na znižovaní kazivosti zubov Kde sa nachádza: morské produkty ariasy, čaj avoda zvhodných zdrojov Riziká nesprávnych dávok: nedostatok sa prejaví zvýšenou k

prejsť na článok

Fosfor

Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: zdroj energie pre bunku, v kombinácii svápnikom sa stará opevnosť kostí azubov, prítomný pri spracovaní energie avitamínov skupiny B zpotravy Kde sa nachádza: červené mäso, hydina, parmezán

prejsť na článok

Horčík (magnézium)

Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: podieľa sa na raste kostí, ovplyvňuje správnu funkcia srdca, znižuje krvný tlak, zlepšuje dýchacie možnosti, uvoľňuje napätie v svaloch Kde sa nachádza: orechy, strukoviny, ryža, morské ry

prejsť na článok

Chróm

Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: dôležitý pri fungovaní inzulínu,metabolizme glukózy atým liečení cukrovky, ovplyvňuje využívanie tukov pri tvorbe energie i hladinu cholesterolu, redukuje krvný tlak, pôsobí proti degeneratív

prejsť na článok