Varenie – Správna výživa Charakter problému Poškodenie sliznice žalúdka aj vďaka nesprávnemu stravovaniu môže vyvolať tvorbu žalúdočných vredov. Tento bolestivý stav, niekedy spojený skrvácaním, nie je banálnym zdravotným problémom, preto si vyžaduje celkovo kvalitnú životosprávu. Pacient sa aj pre preliečení musí vyhýbať stresu, poctivo striedať pracovné hodiny dňa sodpočinkom, dostatočne spať atiež sa otužovať. Dôležitou kapitolou vjeho štýle života je pravidelnosť vstravovaní. Nesmie zostať dlhší čas hladný akonzumovať jedlo by mal 5-krát denne. Aj pred spánkom je vjeho prípade dobré vypiť pohár mlieka alebo minerálnej vody, aby vprázdnom žalúdku nepôsobila tak škodlivo žalúdočná kyselina. Vžiadnom prípade by nemal fajčiť auž vôbec nie nalačno, pretože tento zlozvyk spôsobuje až kŕčovité pohyby žalúdka, obzvlášť prázdneho. Vjeho prípade sa tak šanca tvorby nových vredov na porušenej sliznici ešte zvyšuje. Čo si dopriať ačo zjedálnička vyškrtnúť Neodporúča sa piť horúce alebo naopak ľadové nápoje, ktoré sliznicu zbytočne dráždia. Aj jedlá by mali mať primeranú teplotu. Pečené avyprážané jedlá by súčasťou jedálnička nemali byť, ale výhradne len tie pripravené varením alebo dusením. Aj keď ide ošetriacu diétu, musí byť vyvážená apacient by mal znej získať všetky potrebné živiny. Ide len oto, zvoliť ten správny druh potravín. Dostatočný prísun bielkovín, ako je mlieko, kyslá smotana, jogurty, tvaroh anearomatizované syry, znižuje kyslosť žalúdka. Dovolené sú aj prívarky (ale zahustené len nasucho opraženou múkou), cestoviny, ryža, zemiaky, múčne prílohy ako knedľa ahalušky alebo aj sucháre apiškóty, nevhodné sú však tukové akysnuté múčniky ačerstvý chlieb ipečivo. Zmäsa amäsových treba preferovať teľacie, kurča, ryby, diétne párky isalámu asuchú šunku, vžiadnom prípade nie údeniny a tučné, nakladané, konzervované čivyprážané mäso. Ovocie treba jesť len vyzreté azbavené šupiek azrniečok, zdruhov je dobré siahať skôr po jablkách, ringlotách, broskyniach, čerešniach, marhuliach, pomarančoch abanánoch. Zo zeleniny sa odporúča konzumácia hlávkového alebo ľadového šalátu, no cviklu, mrkvu, špenát, zeler, kaleráb, tekvicu, karfiol azelenú fazuľku či hrášok treba trochu predvariť. Opačne ťažšie stráviteľné súrôzne celozrnné výrobky, strukoviny isurová zelenina, všetko potraviny svysokým obsahom celulózy, ktoré pôsobia veľmi dráždivo. Rovnako koreniny, alkohol ačierna káva môžu spôsobiť zhoršenie stavu abolesti. Dôležitý je však prísun vitamínu C, ktorý urýchľuje hojenie vredu. Opatrnosť po operácii žalúdka Po operácii žalúdka treba tento orgán zvykať na normálnu stravu len postupne, vprvom polroku až roku je však podstatné dodržiavať diétu. Strava má byť rozdelená do viacerých dávok, množstvo tekutín je obmedzené. Dokonca aj medzi polievkou ahlavným jedlom na obede si treba urobiť pauzu. Každý pacient po operácii žalúdka by mal testovať znášanlivosť jedál. Treba najprv ochutnať malé množstvo akeď sa vyskytne tlak vžalúdku alebo iné ťažkosti, toto jedlo treba vylúčiť. Niekto má problémy po mlieku, iný po konzumácii prívarku alebo krupicovej kaše. Dovolené je mlieko sčajom alebo kávou, syry, jogurt, tvaroh, chudé mäso adiétne údeniny, vajcia, ztukov rastlinné oleje amaslo, obilniny, cestoviny, staršie pečivo, no nie mastné, sladké, lístkové akysnuté, mäkšie druhy ovocia zbavené šupky akôstok, zelenina svýnimkou druhou bohatých na celulózu, zo strukovín len mladá fazuľka ahrach, prípadne varená apretretá šošovica, znápojov trochu kávy, piva ariedeného vína anedráždivé koreniny. Iné poruchy funkcie žalúdka Niekto často pociťuje bolesti atlak vžalúdku, trápi ho pálenie záhy, grganie, vracanie kyslého obsahu, nutkanie na vracanie alebo nechuť do jedla. Citlivý, dráždivý žalúdok, uktorého sa vdôsledku porúch zhoršila aj funkcia tvorby kyselín, si okrem pravidelnej životosprávy vyžaduje šetriacu diétu akonzumáciu ľahko stráviteľnej potravy. Treba preto vylúčiť druhy, ktoré nafukujú, atiež znížiť používanie tukov, dovolené sú len rastlinné oleje a maslo. Vhodné sú chudšie mäsá, ryby, šunka ivnútornosti, vajcia, mlieko, mliečne výrobky okrem šľahačky, syry svýnimkou plesňových, ovocie len bez šupky, vítané je kompótové, zelenina hlavne predvarená, cestoviny, krúpy, ľahké múčne jedlá, kakao a káva len vmalom množstve aneagresívne druhy korenín ako rasca, majorán, petržlenová vňať, pažítka. Zabudnúť treba na mastné ryby itučné mäsá, slaninu, škvarky, krémové zákusky, celozrnné výrobky, sladké múčne jedlá, sladené nápoje, múčniky zkysnutého alebo maslového cesta, uhorky, kel, kapustu, strukoviny, hríby, mak, orechy, alkohol ačierne korenie, bobkový list, tymian, polievkové korenie, zázvor ičervenú mletú papriku. Dôležité je tiež pred spánkom zredukovať množstvá prijatej potravy anikdy nejesť hltavo arýchlo, ale pomaly každé sústo precízne požuť. redakcia Doma a Rada Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Každý z nás vie, že nie je dobré ísť spať s plným, ale ani s prázdnym žalúdkom. Viete aj to, že váš spánok ovplyvňuje to, čo máte na tanieri? Niektoré potraviny spánok ničia a iné ho naopak podporujú. Ktoré sú ktoré?
prejsť na článokZelený domov – Vitamíny z črepníka Rebarbora je pre svoje chuťové vlastnosti i vysoký obsah vitamínov, ktoré zlepšujú zrak i stav našich ciev, obľúbenou potravinou najmä ako základ výborných koláčov. Tento druh zeleniny má však špeciálne vlastnosti, kto
prejsť na článokVäčšina detoxikačných metód zbavuje telo len neživých záťaží. Čo to znamená? Ak máte problémy so zlým trávením, časté bolesti hlavy, trpíte únavou alebo máte kožné problémy, všetko nasvedčuje tomu, že je váš organizmus zaťažený živými parazitmi, ktoré bež
prejsť na článokNepríjemná situácia, ktorú zažil už snáď každý. Bolenie brucha a hnačka sú veľmi nepríjemné problémy, ktorých sa chceme rýchlo zbaviť. V prípade keď tieto problémy nie sú spojené s teplotou a horúčkou môže pomôcť domaci liek v podobe čučoriedok naložených
Máte časté problémy s trávením? Pokiaľ sa u vás objavili iba v poslednej dobe, nemali by ste odkladať návštevu odborníka. Tieto prejavy totiž môžu v niektorých prípadoch signalizovať rôzne vážnejšie ochorenia. Ak vám lekár potvrdí, že nejde o nič vážne, j