Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Na huby už nemusíme chodiť iba do lesa. Môžme si ich pestovať aj na záhrade. Prof. Ivan Hričovský vám poradí ako na to.
Hitom na tanieroch domácich gazdiniek ale aj profesionálnych kuchárov a šéfkuchárov sa na jar stáva biela špargľa. Stretnúť sa s ňou môžeme aj v špičkových reštauráciách. Špargľa má vysokú výživovú hodnotu. V našom jedálničku by rozhodne nemala chýbať.
Pri kúpe potravín nás často ovplyvňuje „nálepka“, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie. Napriek tomu, že naše výdavky za potraviny sú vysoké, odborníci na výživu spokojní nie sú. Pomer výdavkov za potraviny na Slovensku je v pomere k ostatným krajinám E
Stravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania. V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode. Je toto jedlo zdravé?
Okolo výroby syra z kravského či kozieho mlieka existuje celá veda plná náročných postupov a odborných informácií. Nenechajte sa nimi odradiť – vyrobiť domáci syr dokážete aj vy, a to dokonca bez potreby zháňania syridla a ďaľších špeciálnych pomôcok.
V obchodoch na pultoch už slovenské bravčové mäso takmer nenájdete. Väčšina produktov z bravčového mäsa, aj samotné mäso v obchodoch, nepochádza zo Slovenska, ale zo zahraničia.
Bryndza patrí medzi typické slovenské špeciality. V niektorých krajinách sveta nie je dovolené ju vyrábať. Pritom jej hodnota pre naše zdravie je vysoká.
Ani na konci mája a začiatku júna nás neminú pracovné povinnosti v záhradke. Po 3 zamrznutých sa môžeme pustiť do sadenia zeleniny, ktorá je citlivá na mráz.
Zázvor používame ako prírodný liek. Na naše zdravie má veľa pozitívnych účinkov.
Nie každý syr patrí do kategórie, kedy si ho môžeme nakrájať aj pol kila a zjesť na zasýtenie. Sú syry, ktoré jeme len pri určitých príležitostiach a výnimočne. Ani nie tak pre ich vyššiu cenu, ako pre chuť. Medzi tieto syry patrí aj syr od pána Hiadlov
Kurkuma (indický šafrán) je tradičné orientálne korenie vyrábané z podzemku rastliny menom Kurkumovník dlhý (Curcuma longa). Je bežnou súčasťou indického karí korenia, ktorému dodáva nádhernú zlatistožltú farbu. Kurkuma však nie je len potravinárska prísa
Počuli ste už o jedlých kvetoch? V drahých reštauráciách ich považujú za delikatesu. Vypestovať sa však dajú aj doma a môžete si s nimi spestriť jedlá, šaláty, vyrobiť džemy alebo koláče.
Mať na vlastnej záhradke bylinky nikdy nie je na škodu. Či už ide o bylinky použiteľné do stravy ako koreniny, na čaje alebo liečivé bylinky. Pestovať ich môžeme niekoľkými spôsobmi.
Hrášková sezóna sa začína rozbiehať. Ak chcete zdravé a nízkokalorické jedlo, ktoré vás zasýti, hrášok je tou správnou voľbou.
Pri nadmernom pití piva vás môže rozbolieť hlava, a nemusí to byť spôsobené len účinkami alkoholu. Dokazuje to test 50tich značiek piva.