PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Aj maliny môžu byť napadnuté vírusom

Jedným z najobľúbenejších letných ovocí nielen detí ale aj dospelých sú maliny. Rastú nám nie len na záhrade, ale aj vo voľnej prírode. Každý z nás si už určite odtrhol maliny rastúce popri poľnej cestičke počas prechádzky v prírode.

prejsť na článok

Priaznivé účinky škandálu

Domácim kurčatám škandál praje. Slováci naň reagujú zmenou spotrebiteľského správania.

prejsť na článok

Ako na chov moriek?

Morky sú na podmienky odchovu pomerne náročné, najmä v prvých týždňoch života. Ich chov preto odporúčam len chovateľom ktorí už majú s hydinou skúsenosti.

prejsť na článok

Záhrada v júli

Júl nie je len začiatkom prázdnin, ale aj ďaľším mesiacom intenzívnej práce v záhradke. Čo sa robí v záhrade v júli?

prejsť na článok

Sušenie zeleniny rýchlo a ľahko

Sušenie potravín je jedna z najstarších a najzdravších konzervačných techník známa už od praveku. Mnohé druhy zeleniny aj ovocia sú na sušenie výborne použiteľné, aj keď pri neodbornom postupe môže dôjsť k čiastočnej strate aromatických a chuťových látok.

prejsť na článok

Zaveste si svoju záhradku

Závesné záhrady sa stávajú čoraz častejšie súčasťou našich obydlí. Zeleninovú záhradku si teraz môžete vytvoriť aj na vlastných balkónoch alebo fasádach domov vďaka závesným kvetinovým taškám či tubám.

prejsť na článok

V reštauráciách slovenské potraviny takmer nenájdete

V gastronómii prichádza trend lokálnych potravín. Jedlá z domácich surovín sú považované za lepšie aj zdravšie. Nakupovanie slovenských potravín do reštaurácií má však niekoľko problémov. Nie len že majú prehnanú cenu, ale zohnať sa dajú len ťažko. Medz

prejsť na článok

Jahody na balkóne

Určite si pamätáte tie časy, keď ste s rodičmi chodili na prechádzky a jedli všetky lesné jahody, čo ste našli. Tá super chuť, ktorú by ste chceli mať aj doma a dopriať ju svojim deťom. Väčšina z nás však býva v paneláku a jahody poznáme už len „chrumkavé

prejsť na článok

Aby broskyňa rodila každý rok

Prof. Hričovský nám prináša ďalšie rady do záhradky. Tentoraz nám prezradí, ako sa správne starať o broskyne, aby sme mali chutné ovocie každý rok.

prejsť na článok

Ekofarma Sklené

Certifikovaná Ekofarma Borisa Baláža sa nachádza v malebnej dedinke Sklené v Turčianskej kotline. Vznikla v roku 1994 a od roku 2000 má certifikát bio. nájdete na nej niekoľko druhov zvierat ako sú hovädzí dobytok, ovce, ošípané, ale aj kozy alebo morky.

prejsť na článok

Potraviny v teple

Skladovanie potravín v teple môže spôsobovať problémy. Chladničky zo sebou nenosíme, no zloženie väčšiny potravín na teple sa mení rýchlejšie, ako by sa malo. Akým potravinám sa v teple radšej vyhýbať?

prejsť na článok

Desať faktov o jedle

Zloženie jedla je častokrát úplné iné, ako si myslíme. Presvedčí nás o tom aj 10 nepríjemných faktov.

prejsť na článok

Karfiol a brokolica v zdravej strave nesmú chýbať

Exotické liečivé rastliny sú stále populárnejšie. Nezabudli ste popri nich na zdravú klasiku – karfiol a brokolicu, ktoré takisto dokážu spraviť pre naše zdravie hotové zázraky?

prejsť na článok

Včely a syr...

Nie len syry, žinčicu... ale aj chutný med sme mohli ochutnať a dozvedieť sa kadejaké "pikošky" o včelárstve.

prejsť na článok

Jardo Židek a Ovenálie

Lákadlom pre verenosť na Ovenálie 2013 bol aj známy šéfkuchár Jarda Židek.

prejsť na článok