Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Domácim kurčatám škandál praje. Slováci naň reagujú zmenou spotrebiteľského správania.
Morky sú na podmienky odchovu pomerne náročné, najmä v prvých týždňoch života. Ich chov preto odporúčam len chovateľom ktorí už majú s hydinou skúsenosti.
Júl nie je len začiatkom prázdnin, ale aj ďaľším mesiacom intenzívnej práce v záhradke. Čo sa robí v záhrade v júli?
Sušenie potravín je jedna z najstarších a najzdravších konzervačných techník známa už od praveku. Mnohé druhy zeleniny aj ovocia sú na sušenie výborne použiteľné, aj keď pri neodbornom postupe môže dôjsť k čiastočnej strate aromatických a chuťových látok.
Závesné záhrady sa stávajú čoraz častejšie súčasťou našich obydlí. Zeleninovú záhradku si teraz môžete vytvoriť aj na vlastných balkónoch alebo fasádach domov vďaka závesným kvetinovým taškám či tubám.
V gastronómii prichádza trend lokálnych potravín. Jedlá z domácich surovín sú považované za lepšie aj zdravšie. Nakupovanie slovenských potravín do reštaurácií má však niekoľko problémov. Nie len že majú prehnanú cenu, ale zohnať sa dajú len ťažko. Medz
Prof. Hričovský nám prináša ďalšie rady do záhradky. Tentoraz nám prezradí, ako sa správne starať o broskyne, aby sme mali chutné ovocie každý rok.
Certifikovaná Ekofarma Borisa Baláža sa nachádza v malebnej dedinke Sklené v Turčianskej kotline. Vznikla v roku 1994 a od roku 2000 má certifikát bio. nájdete na nej niekoľko druhov zvierat ako sú hovädzí dobytok, ovce, ošípané, ale aj kozy alebo morky.
Skladovanie potravín v teple môže spôsobovať problémy. Chladničky zo sebou nenosíme, no zloženie väčšiny potravín na teple sa mení rýchlejšie, ako by sa malo. Akým potravinám sa v teple radšej vyhýbať?
Zloženie jedla je častokrát úplné iné, ako si myslíme. Presvedčí nás o tom aj 10 nepríjemných faktov.
Exotické liečivé rastliny sú stále populárnejšie. Nezabudli ste popri nich na zdravú klasiku – karfiol a brokolicu, ktoré takisto dokážu spraviť pre naše zdravie hotové zázraky?
Nie len syry, žinčicu... ale aj chutný med sme mohli ochutnať a dozvedieť sa kadejaké "pikošky" o včelárstve.
Lákadlom pre verenosť na Ovenálie 2013 bol aj známy šéfkuchár Jarda Židek.
Už po 5-ty krát sa v amfiteátri vo Východnej uskutočnili celoslovenské ovčiarske slávnosti. Aj tento rok mali návštevníci možnosť nie len vidieť ako sa vyrába syr či bryndza, ale aj ochutnať poctivé ovčie výrobky.
Už malým deťom sa hovorí, že aby mali pevné kosti, musia piť veľa mlieka. Je to kvôli obsahu vápnika, ktorý je v mlieku a mliečnych výrobkoch. Aby však telo dokázalo vápnik vstrebať, musíme prijímať aj vitamín D. Tento vitamín si vytvára telo samo aj vďa