Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Počas leta vystavujeme naše telo extrémnym podmienkam. Nielen že teplota vzduchu dosahuje najvyššie teploty v roku, ale aj vlhkosť vzduchu je pomerne nízka. Telu teda potrebujeme dodať všetky potrebné minerály a vitamíny.
Sušenie je jednou z možností uchovávania a konzervovania potravín. V domácnostiach sa pre jeho prácnosť moc nevyužíva, ale určite sa to vyplatí.
Nie je ničím prekvapujúcim, že deťom v školských jedálňach najviac chutia nezdravé jedlá. Medzi najobľúbenejšie sa dostali sladké jedlá, ako žemľovky, buchty či palacinky. Najmenej obľúbené sú zeleninové jedlá a špenát.
Moruši sa pripisujú mnohé liečivé účinky. Kedysi bola sadená popri cestách, a jej plody sa využívali priamo na konzumáciu alebo ako náhrada cukru do koláčov alebo zákuskov.
Máte doma len malú záhradku a radi by ste si vypestovali vlastné ovocie? Nič nie je nemožné. Stačí si vybrať správne druhy a časom môžete mať na stole pestrý výber z vlastného ovocia.
Jedným z najobľúbenejších letných ovocí nielen detí ale aj dospelých sú maliny. Rastú nám nie len na záhrade, ale aj vo voľnej prírode. Každý z nás si už určite odtrhol maliny rastúce popri poľnej cestičke počas prechádzky v prírode.
Domácim kurčatám škandál praje. Slováci naň reagujú zmenou spotrebiteľského správania.
Morky sú na podmienky odchovu pomerne náročné, najmä v prvých týždňoch života. Ich chov preto odporúčam len chovateľom ktorí už majú s hydinou skúsenosti.
Júl nie je len začiatkom prázdnin, ale aj ďaľším mesiacom intenzívnej práce v záhradke. Čo sa robí v záhrade v júli?
Sušenie potravín je jedna z najstarších a najzdravších konzervačných techník známa už od praveku. Mnohé druhy zeleniny aj ovocia sú na sušenie výborne použiteľné, aj keď pri neodbornom postupe môže dôjsť k čiastočnej strate aromatických a chuťových látok.
Závesné záhrady sa stávajú čoraz častejšie súčasťou našich obydlí. Zeleninovú záhradku si teraz môžete vytvoriť aj na vlastných balkónoch alebo fasádach domov vďaka závesným kvetinovým taškám či tubám.
V gastronómii prichádza trend lokálnych potravín. Jedlá z domácich surovín sú považované za lepšie aj zdravšie. Nakupovanie slovenských potravín do reštaurácií má však niekoľko problémov. Nie len že majú prehnanú cenu, ale zohnať sa dajú len ťažko. Medz
Určite si pamätáte tie časy, keď ste s rodičmi chodili na prechádzky a jedli všetky lesné jahody, čo ste našli. Tá super chuť, ktorú by ste chceli mať aj doma a dopriať ju svojim deťom. Väčšina z nás však býva v paneláku a jahody poznáme už len „chrumkavé
Prof. Hričovský nám prináša ďalšie rady do záhradky. Tentoraz nám prezradí, ako sa správne starať o broskyne, aby sme mali chutné ovocie každý rok.
Certifikovaná Ekofarma Borisa Baláža sa nachádza v malebnej dedinke Sklené v Turčianskej kotline. Vznikla v roku 1994 a od roku 2000 má certifikát bio. nájdete na nej niekoľko druhov zvierat ako sú hovädzí dobytok, ovce, ošípané, ale aj kozy alebo morky.