Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Podľa usporiadania chrupu a tráviacej sústavy je človek od prírody všežravec. Prečo potom stále viac ľudí prechádza na vegetariánstvo? A aké im to prináša výhody?
Poznáme ich všetci a chutia nám až príliš. Nájdeme ich v každom obchode a dajú sa skonzumovať lákavo rýchlo, často dokonca bez prípravy. Končia v našich nákupných taškách, a za odmenu nás pomaly zabíjajú.
Glutamát sodný „vylepšuje“ chuť jedál ako éčko z kategórie zvýrazňovačov chuti. Vďaka tomu je možné priemyselne vyrábať potraviny s nižšími výrobnými nákladmi (= z menej kvalitných surovín), ale s dostatočne dobrou (až návykovou) chuťou
Fazuľa záhradná je obľúbená strukovina s pomerne vysokými nárokmi na teplo. Zberáme (a po tepelnej úprave konzumujeme) zelené struky alebo dozreté suché semená fazule. Cenná je aj fazuľová „slama“, využiteľná napríklad ako krmivo pre kozy.
Plánujete chov moriek, chováte morky alebo ich len nakupujete od farmára? Potom sú nasledovné informácie určené priamo pre vás.
Figy – sladké, šťavnaté, plné vitamínov a minerálov. Dodávajú nám energiu a povzbudzujú organizmus.
Jadrá vlašských orechov sú nielen chutné, ale vynikajú aj vysokou výživovou hodnotou a pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Vedeli ste ale o tom, že môžete využiť aj orechové listy a dokonca škrupiny?
Jesenný výsev zeleniny je výborný spôsob, ako si na budúcu jar zabezpečiť skorú úrodu vlastnej zeleniny. Ako na to?
Čierny čaj sa od zeleného čaju odlišuje najmä vďaka inému spôsobu výroby, pri ktorej prechádza oxidáciou (usušený materiál sa stáča, fermentuje a napokon vypaľuje). Tým získava trocha iné zloženie ako zelený čaj, k rozdielom dochádza napríklad v obsahu fl
Kolagén je bielkovina „zodpovedná“ za mladistvý vzhľad pleti. To neuniklo kozmetickému priemyslu nadšene propagujúcemu kolagénové prípravky ako súčasť boja proti vráskam.
Využívate pri pestovaní vlastný skleník alebo fóliovník, prípadne ho ešte len plánujete? Tak si prečítajte ako zvýšiť výnosy a lepšie využiť dostupný priestor na pestovanie rastlín.
Kakaové bôby patria medzi najcennejšie potraviny, aké poznáme. Sú to vlastne plody kakaovníka pravého. Jeho latinský názov znie Theobroma cacao. Výraz Theobroma pritom znamená doslovne „Pokrm bohov“.
Jedzte viac rýb a budete dlhšie žiť, vraví klasická rada výživových expertov. Jedzte viac rýb a možno zomriete skôr, varujú iní... Kde je pravda?
Všetky vitamíny sú pre dokonalé zdravie dôležité, ale práve vitamín D patrí k tým, ktorých často máme nedostatok. Nie nadarmo sa nazýva slnečný vitamín – jeho najlepším zdrojom je slnečné svetlo.
Aj keď si to neuvedomujeme, denne musí náš organizmus odolať miliónom útokov na naše zdravie. Medzi útočníkov patria nielen vírusy, baktérie a pod., ale aj chemicky nestabilné častice nazývané voľné radikály.