PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Menej mäsa na tanieri = dlhší a zdravší život?

Podľa usporiadania chrupu a tráviacej sústavy je človek od prírody všežravec. Prečo potom stále viac ľudí prechádza na vegetariánstvo? A aké im to prináša výhody?

prejsť na článok

Potraviny, bez ktorých budete žiť dlhšie (a zdravšie)

Poznáme ich všetci a chutia nám až príliš. Nájdeme ich v každom obchode a dajú sa skonzumovať lákavo rýchlo, často dokonca bez prípravy. Končia v našich nákupných taškách, a za odmenu nás pomaly zabíjajú.

prejsť na článok

Glutamát sodný ako hrozba pre naše zdravie?

Glutamát sodný „vylepšuje“ chuť jedál ako éčko z kategórie zvýrazňovačov chuti. Vďaka tomu je možné priemyselne vyrábať potraviny s nižšími výrobnými nákladmi (= z menej kvalitných surovín), ale s dostatočne dobrou (až návykovou) chuťou

prejsť na článok

Pestovanie fazule na Slovensku

Fazuľa záhradná je obľúbená strukovina s pomerne vysokými nárokmi na teplo. Zberáme (a po tepelnej úprave konzumujeme) zelené struky alebo dozreté suché semená fazule. Cenná je aj fazuľová „slama“, využiteľná napríklad ako krmivo pre kozy.

prejsť na článok

Tajomstvá úspešného BIO chovu moriek

Plánujete chov moriek, chováte morky alebo ich len nakupujete od farmára? Potom sú nasledovné informácie určené priamo pre vás.

prejsť na článok

Prečo jesť figy?

Figy – sladké, šťavnaté, plné vitamínov a minerálov. Dodávajú nám energiu a povzbudzujú organizmus.

prejsť na článok

Orechy, orechové listy aj škrupiny ako liek

Jadrá vlašských orechov sú nielen chutné, ale vynikajú aj vysokou výživovou hodnotou a pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Vedeli ste ale o tom, že môžete využiť aj orechové listy a dokonca škrupiny?

prejsť na článok

Prichádza jeseň – je čas na siatie zeleniny :)

Jesenný výsev zeleniny je výborný spôsob, ako si na budúcu jar zabezpečiť skorú úrodu vlastnej zeleniny. Ako na to?

prejsť na článok

Aj čierny čaj je zdravý

Čierny čaj sa od zeleného čaju odlišuje najmä vďaka inému spôsobu výroby, pri ktorej prechádza oxidáciou (usušený materiál sa stáča, fermentuje a napokon vypaľuje). Tým získava trocha iné zloženie ako zelený čaj, k rozdielom dochádza napríklad v obsahu fl

prejsť na článok

Kolagén pre zdravie, krásu a večnú mladosť :)

Kolagén je bielkovina „zodpovedná“ za mladistvý vzhľad pleti. To neuniklo kozmetickému priemyslu nadšene propagujúcemu kolagénové prípravky ako súčasť boja proti vráskam.

prejsť na článok

12 tipov na pestovanie v skleníku a fóliovníku

Využívate pri pestovaní vlastný skleník alebo fóliovník, prípadne ho ešte len plánujete? Tak si prečítajte ako zvýšiť výnosy a lepšie využiť dostupný priestor na pestovanie rastlín.

prejsť na článok

Kakaové bôby: pokrm bohov a zázračný antioxidant

Kakaové bôby patria medzi najcennejšie potraviny, aké poznáme. Sú to vlastne plody kakaovníka pravého. Jeho latinský názov znie Theobroma cacao. Výraz Theobroma pritom znamená doslovne „Pokrm bohov“.

prejsť na článok

Šokujúca pravda o rybách a ortuti

Jedzte viac rýb a budete dlhšie žiť, vraví klasická rada výživových expertov. Jedzte viac rýb a možno zomriete skôr, varujú iní... Kde je pravda?

prejsť na článok

Vitamín D – ste si istí, že ho máte dosť?

Všetky vitamíny sú pre dokonalé zdravie dôležité, ale práve vitamín D patrí k tým, ktorých často máme nedostatok. Nie nadarmo sa nazýva slnečný vitamín – jeho najlepším zdrojom je slnečné svetlo.

prejsť na článok

Dostatok antioxidantov = dlhší + zdravší život

Aj keď si to neuvedomujeme, denne musí náš organizmus odolať miliónom útokov na naše zdravie. Medzi útočníkov patria nielen vírusy, baktérie a pod., ale aj chemicky nestabilné častice nazývané voľné radikály.

prejsť na článok