Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Viete, čo majú spoločné citrón, banán, cibuľa, soľ a čaj? Všetky vieme využiť aj inak, ako len na jedenie, či dochucovanie.
Repík lekársky je najuniverzálnejšia a u nás asi najpoužívanejšia liečivá bylinka. Jej dejiny siahajú ďaleko do minulosti. Používali ju totiž už starí Egypťania.
Hurmikaki, ovocie tvarom pripomínajúce paradajky, chuťou kombináciu mrkvy, žltého melóna a dozretých hrušiek, či jabĺk a s vôňou leta a vanilky, sa v posledných rokoch stalo celoeurópskym hitom zimných sezón.
Už od detstva počúvame známu vetu: „Si tým, čo ješ.“ Uvedomili ste si ale niekedy, že niektoré potraviny vyzerajú presne ako časti tela?
Jablko je ovocím známym od nepamäti. Veď komu nič nehovorí príbeh Adama a Evy v raji? Alebo príbeh legendárneho čarostrelca Wiliama Tella? Aj vy si myslíte, že o jablkách viete všetko?
Ako sa dožiť stovky? Na to má každý z ľudí, ktorí sa tohto požehnaného veku v zdraví dožili, inú odpoveď. V každom prípade si však dajte pozor na nasledovných šesť vecí, ktoré vám snahu o dlhý (a zdravý) život ľahko zmaria.
Grapefruity (grepy) majú okrem svojich pozitívnych aj tienisté stránky, o ktorých by ste určite mali vedieť.
Hloh a trnky patrili ešte pred pol storočím k vysoko ceneným druhom drobného ovocia. Aj dnes môžeme plano rastúce hlohy a trnky nájsť vo voľnej prírode.
Už oddávna si lekári všimli, že napríklad boľavý žlčník sa ozýva najčastejšie po polnoci, k srdcovým kolapsom dochádza často pred poludním a aj iné orgány alebo zdravotné problémy kulminujú v určitú dennú dobu.
Čo najviac škodí, čo prospieva hrubému črevu a aké funkcie vlastne hrubé črevo plní? Prečo je potrebné udržiavať ho v čo najlepšej kondícii a ako jeho stav ovplyvňuje vaše zdravie?
Bolesti žalúdka, časté grganie, pálenie záhy, plynatosť a iné zdravotné problémy môžu byť prejavom prítomnosti nepríjemnej žalúdočnej baktérie menom Helicobacter Pylori.
Kúpili ste si v obchode chutný ananás? Vypestujte si z neho celý ananásovník, a doprajte si radosť z exotického vzhľadu (a možno aj plodov) tejto krásnej tropickej rastliny.
Plesnivé, pokazené potraviny sa napriek všetkým kontrolám a legislatíve celkom pravidelne, z času na čas, objavujú aj v našich obchodoch. Aké to má na nás zdravotné účinky? A dá sa konzumácii plesnivých potravín vyhnúť?
Posolstvo, ktoré celému svetu vyslala Organizácia spojených národov pri vyhlasovaní roka 2014 za rok rodinných fariem hovorí: „Zobuďme sa, kým nebude neskoro. Spravme z poľnohospodárstva trvalo udržateľnú činnosť, aby sme nakoniec nehladovali.“
Nie ste spokojní s tohtoročnou úrodou ovocia a zeleniny vo vašej záhrade? Namiesto zvýšenia dávky hnojív sa skúste zamyslieť nad tým, ako zapojiť do práce viac opeľovačov. Medzi najusilovnejších opeľovačov patria včielky samotárky.