PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Tipy a triky do domácnosti alebo potraviny inak

Viete, čo majú spoločné citrón, banán, cibuľa, soľ a čaj? Všetky vieme využiť aj inak, ako len na jedenie, či dochucovanie.

prejsť na článok

Repík lekársky - lekáreň v malom balení

Repík lekársky je najuniverzálnejšia a u nás asi najpoužívanejšia liečivá bylinka. Jej dejiny siahajú ďaleko do minulosti. Používali ju totiž už starí Egypťania.

prejsť na článok

Hurmikaki – ovocie plné živín a vitamínov

Hurmikaki, ovocie tvarom pripomínajúce paradajky, chuťou kombináciu mrkvy, žltého melóna a dozretých hrušiek, či jabĺk a s vôňou leta a vanilky, sa v posledných rokoch stalo celoeurópskym hitom zimných sezón.

prejsť na článok

Potraviny vyzerajúce ako časti tela, ktorým pomáhajú

Už od detstva počúvame známu vetu: „Si tým, čo ješ.“ Uvedomili ste si ale niekedy, že niektoré potraviny vyzerajú presne ako časti tela?

prejsť na článok

20 zaujímavých faktov o jablkách

Jablko je ovocím známym od nepamäti. Veď komu nič nehovorí príbeh Adama a Evy v raji? Alebo príbeh legendárneho čarostrelca Wiliama Tella? Aj vy si myslíte, že o jablkách viete všetko?

prejsť na článok

6 vecí, ktoré vám zabránia dožiť sa stovky

Ako sa dožiť stovky? Na to má každý z ľudí, ktorí sa tohto požehnaného veku v zdraví dožili, inú odpoveď. V každom prípade si však dajte pozor na nasledovných šesť vecí, ktoré vám snahu o dlhý (a zdravý) život ľahko zmaria.

prejsť na článok

Máte radi grapefruity? Pozor na lieky!

Grapefruity (grepy) majú okrem svojich pozitívnych aj tienisté stránky, o ktorých by ste určite mali vedieť.

prejsť na článok

Hloh a trnky – zabudnuté ovocie

Hloh a trnky patrili ešte pred pol storočím k vysoko ceneným druhom drobného ovocia. Aj dnes môžeme plano rastúce hlohy a trnky nájsť vo voľnej prírode.

prejsť na článok

Ako prežiť deň v súlade s biorytmom tela

Už oddávna si lekári všimli, že napríklad boľavý žlčník sa ozýva najčastejšie po polnoci, k srdcovým kolapsom dochádza často pred poludním a aj iné orgány alebo zdravotné problémy kulminujú v určitú dennú dobu.

prejsť na článok

Hrubé črevo ovplyvňuje vaše zdravie viac, ako si myslíte

Čo najviac škodí, čo prospieva hrubému črevu a aké funkcie vlastne hrubé črevo plní? Prečo je potrebné udržiavať ho v čo najlepšej kondícii a ako jeho stav ovplyvňuje vaše zdravie?

prejsť na článok

Máte tráviace ťažkosti? Príčinou môže byť Helicobacter Pylori

Bolesti žalúdka, časté grganie, pálenie záhy, plynatosť a iné zdravotné problémy môžu byť prejavom prítomnosti nepríjemnej žalúdočnej baktérie menom Helicobacter Pylori.

prejsť na článok

Ako z ananásu vypestovať ananásovník :)

Kúpili ste si v obchode chutný ananás? Vypestujte si z neho celý ananásovník, a doprajte si radosť z exotického vzhľadu (a možno aj plodov) tejto krásnej tropickej rastliny.

prejsť na článok

Skutočne musíme jesť plesnivé potraviny?

Plesnivé, pokazené potraviny sa napriek všetkým kontrolám a legislatíve celkom pravidelne, z času na čas, objavujú aj v našich obchodoch. Aké to má na nás zdravotné účinky? A dá sa konzumácii plesnivých potravín vyhnúť?

prejsť na článok

Kampaň „Podpor svojho farmára“

Posolstvo, ktoré celému svetu vyslala Organizácia spojených národov pri vyhlasovaní roka 2014 za rok rodinných fariem hovorí: „Zobuďme sa, kým nebude neskoro. Spravme z poľnohospodárstva trvalo udržateľnú činnosť, aby sme nakoniec nehladovali.“

prejsť na článok

Slabá úroda? Chýbajú vám v záhrade včielky samotárky!

Nie ste spokojní s tohtoročnou úrodou ovocia a zeleniny vo vašej záhrade? Namiesto zvýšenia dávky hnojív sa skúste zamyslieť nad tým, ako zapojiť do práce viac opeľovačov. Medzi najusilovnejších opeľovačov patria včielky samotárky.

prejsť na článok