PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Ako a prečo jesť karambolu?

Karambola je pre svoj atraktívny tvar a nápadnú farbu v regáloch našich obchodov doslova neprehliadnuteľná. Ak ste si kládli otázku ako a prečo karambolu jesť, máme pre vás pár tipov.

prejsť na článok

Mrazuvzdorný banánovník — vypestujte si vlastné banány v záhrade

Banánovník Musa Basjoo je odpoveďou na otázku, či sa dajú pestovať banány aj v slovenských záhradách. Tento mrazuvzdorný banánovník s bujným rastom prinesie do vašej záhrady nádych exotiky, a s trochou šťastia :) aj vlastnú úrodu banánov.

prejsť na článok

Pestovanie Kustovnice čínskej alias goji

O účinkoch plodov Kustovnice čínskej – goji sme už písali. V tomto článku by sme vám chceli priniesť pár informácii o tom, ako ju pestovať, pričom to vôbec nie je náročné, keďže táto rastlina pochádza z Himalájí a teda dokáže vydržať aj tie najnižšie tepl

prejsť na článok

Upečte si s nami chlieb i pečivo

Chlieb v obchode už nie je to, čo to bývalo? Rožky vám pripadajú gumené? Žemličky sú akési tvrdé, ani čerstvé ani staré? Upečte si s nami poctivý domáci chlieb aj pečivo. Nie je to zložité, ani nepotrebujete špeciálnu výbavu, stačí trošku zručnosti, zopár

prejsť na článok

Červené diamanty, či bobule šťastia - aj to sú pomenovania pre goji

Goji to sú sušené plody Kustovnice čínskej prirodzene rastúce v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kroch. Pestuje sa však aj v severnej Číne a v Tibete. V tejto oblasti žije obyvateľstvo s najdlhším vekom na Zemi, za čo pravdepodobne môž

prejsť na článok

Korenie od A po Z alebo kde použiť aké korenie?

Koreninami sa nazývajú čerstvé alebo sušené časti rastlín používané na zlepšenie chuti, vône, farby, či vzhľadu jedál. V minulosti mali koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech a iné cenu zlata. Tí, čo s nimi obchodovali, boli bohatí a vážení ľudia.

prejsť na článok

„Červené zlato“ - brusnice

Brusnica je malý, rozkonárený krík s oblými konármi, na ktorých sú nezreteľne vrúbkované zvrchu tmavozelené, zospodu hnedobodkované listy. Tie zostávajú na kroch aj cez zimu.

prejsť na článok

Vajíčka ako od majstra kuchára

Variť dobre neviete, ale predsa by ste radi pripravili niečo dobré pod zub sebe, partnerovi, deťom, či rodičom? Alebo naopak, ste super kuchár/ka, len tie vajíčka nie a nie sa podariť? Dáme vám pár tipov ako na to ;).

prejsť na článok

Bylinky na zmiernenie prechladnutia a chrípky

Teraz v dobe kýchania, kašľania, prechladnutí a chrípok je najčastejším riešením nákup rozličných piluliek. Skúsili ste už niekedy doplniť tieto medikamenty aj liečbou bylinkami?

prejsť na článok

Voňavý aníz - vonia, lieči, uvoľňuje

Hovorí sa, že v minulosti aníz dostal žartovný názov husbands-are-back, čiže manželia-sú-späť, pretože tí manželia, ktorí opustili domov kvôli zapáchajúcemu dychu manželiek sa po anízovej liečbe svojich polovičiek mohli vrátiť. Či je to pravda alebo nie s

prejsť na článok

Malá zelená vitamínová bomba – kiwi

Chuťou ako mix egrešov, jahôd a banánov, veľkosťou a tvarom podobné vajíčku, obsahom vitamínu C prevyšujúcim citrusy- to je hnedá chlpatá bobuľa kiwi.

prejsť na článok

Veľký citrus - pomelo

Jedným z druhov citrusových plodov je aj pomelo. Ba dokonca zaraďujeme ho medzi najväčšie citrusy, keďže jeho plod dorastá až do 5kg. Častejšie sú však plody s hmotnosťou okolo 1kg, z ktorého využiteľná časť je ale pomerne menšia.

prejsť na článok

Zázračný kokos na vašom tanieri

Sušený, strúhaný aj čerstvý kokos predstavuje ďalšiu superpotravinu, ktorá by na vašom tanieri nemala chýbať. Kokos je v našich obchodoch dostupný aj v sušenej a strúhanej forme, ako kokosový olej a iné kokosové produkty. Najatraktívnejší je samozrejme v

prejsť na článok

Sladké zemiaky — zdravá pochúťka z Mexika

Batáty sú známe aj ako sladké zemiaky. S pravými zemiakmi síce nemajú veľa spoločného (okrem tvorby koreňových hľuz), patria však k najzdravším potravinám na svete. Batáty ako ich poznáme z našich obchodov sú vlastne podzemné hľuzy rastliny menom Povojník

prejsť na článok

Máte v strave dostatok vlákniny?

Nedostatok, ale aj prebytok vlákniny predstavuje spoľahlivú cestu k zdravotným problémom. Človek s hmotnosťou 60 kg by mal denne prijať v strave cca 30 g vlákniny.

prejsť na článok