PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Aj vy máte radi červené mäso?

Červené mäso - je zdravé alebo škodlivé? Je potrebné, alebo sa bez neho zaobídeme? Odborníci na zdravie a výživu nás v posledných desaťročiach neprestávajú prekvapovať zmenami svojich názorov ohľadom ne/bezpečnosti a ne/potrebnosti konzumácie červeného mä

prejsť na článok

Počuli ste už o funkčných potravinách?

Funkčné potraviny (fortifikované potraviny) máme príležitostne na tanieri už pekných pár rokov. A patrí im budúcnosť.

prejsť na článok

Tak čo spravíme s tým cholesterolom?

Nejedzte často vajíčka, obsahujú veľa cholesterolu. Určite ste už počuli túto inak dobre myslenú radu, alebo ďalšie formy varovania pred potravinami obsahujúcimi vražedného zabijáka menom cholesterol.

prejsť na článok

Nasýtené tuky sú našimi nepriateľmi — skutočne?

Nasýtené tuky sa stali moderným strašiakom 21. storočia. Vďaka ich démonizácii sa dnešný konzument hladno vrhá na nízkotučné potraviny a potraviny s uvedeným nulovým obsahom tuku. Téma “zdravých” a “nezdravých” tukov je však podstatne zložitejšia, ako sa

prejsť na článok

Ako si vyrobiť domáci jogurt

Chutné jedlo na raňajky, desiatu, večeru, či ako dezert a navyše dostupné po celý rok... to je jogurt. Je to výrobok vznikajúci fermentáciou mlieka pôsobením probiotických baktérii, ako sme už spomínali v predchádzajúcom článku. A ako si ho doma vyrobíte?

prejsť na článok

Jogurt - zdravá pochúťka

Jogurt je jedným z najstarších, najznámejších, najkonzumovanejších a najpopulárnejších výrobkov na svete. Prešiel rozličnými spôsobmi výroby, balenia, ale aj chutí. Názov jogurt pochádza z tureckého slova yogurt, ktoré by sme mohli preložiť ako zakvasené

prejsť na článok

O konferencii Mladí farmári a rodinné hospodárenie

Od štvrtka do soboty (t.j. od 27. do 29.11.2014) prebiehala medzinárodná konferencia V4 Mladí farmári a rodinné hospodárenie v Hokovciach. Táto konferencia bola organizovaná Združením mladých farmárov na Slovensku- ASYF v spolupráci s mimovládnymi organiz

prejsť na článok

Petržlen ako liečivá (ale aj nebezpečná) zelenina

Aj taká zdanlivo “obyčajná” zelenina ako je petržlen je v skutočnosti liečivý zázrak prírody. A nad našim zdravím má mimoriadne veľkú moc.

prejsť na článok

Na čo by ste ako farmár nemali zabudnúť pri predaji výrobkov?

V článku sa dozviete, kedy farmár na predaj svojich výrobkov potrebuje živnosť a kedy nie. Zároveň je v ňom podľa zákona zadefinovaná poľnohospodárska výroba.

prejsť na článok

Keď sa stretnú paradajky s cesnakom

Keď sa stretnú na jednom tanieri paradajky s cesnakom, začnú sa diať veci. Čítajte ďalej :-)

prejsť na článok

Zázračné ovsené vločky

Ovsené vločky pomáhajú stabilizovať hladinu glukózy (krvného cukru) a udržiavať na uzde :) hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka vyváženému pomeru rozpustnej a nerozpustnej vlákniny prospievajú nášmu tráveniu a chránia tráviaci trakt pred niektorými z najobá

prejsť na článok

Doktor Zázvor (alias Ďumbier lekársky)

Zázvor, nazývaný aj ďumbier, sa už po tisíce rokov využíva v ázijskej kuchyni, ale aj v liečiteľstve. Do Európy a Afriky sa rozšíril už v období antiky ako vzácne korenie s mimoriadne silnými liečivými a regeneračnými účinkami.

prejsť na článok

Pozvánka na Resonujúce Vianoce 2014

Pozývame všetkých priaznivcov dobrého, poctivého, domáceho a zdravého jedla na jedinečné eko vianočné trhy RESONUJÚCE VIANOCE 2014. Budú sa konať 5.a 6. decembra na bratislavských mestských hradbách, kde sa organizátori pokúsia vytvoriť alternatívu k typ

prejsť na článok

Ako uniknúť chrípkovej sezóne?

Chrípka môže byť podstatne nebezpečnejšia, ako si bežne myslíme. Najlepším spôsobom boja proti chrípke je prevencia. Ako na to?

prejsť na článok

Jesenná výsadba cesnaku sa oplatí

Najlepší cesnak je z vlastnej záhrady. A najlepšiu úrodu cesnaku získate jeho jesennou výsadbou. Ideálnym momentom na jesennú výsadbu je obdobie, kedy už teplota pôdy trvalo klesne pod 9 °C, ale ešte nie sú mrazy. Takýmto obdobím je bežne polovica októbra

prejsť na článok