PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Kuchynský odpad = lacná hostina pre hospodárske zvieratá

Ako dopriať domácim zvieratám super hostinu, a ešte pritom trocha ušetriť na krmive? Stačí rozumne využiť zvyšky jedál z nášho stola. Ale pozor – aj to má svoje pravidlá.

prejsť na článok

40 zázračných potravín od A po Z

Ste si istí, že vám a vašim deťom nechýba v strave nič podstatné? Porovnajte si svoj jedálniček s našim zoznamom zázračných potravín – najsilnejších bojovníkov za vaše zdravie a vitalitu.

prejsť na článok

Červená repa – cenná zelenina

Červená repa, u nás známa skôr ako cvikla, sa v našich kuchyniach často nevyskytuje, čo je ale škoda, pretože vďaka svojim účinkom nám v niektorých prípadoch dokáže pomôcť.

prejsť na článok

Mrkva – výborná a hodnotná zelenina

Táto zelenina má sladkú a lahodnú chuť. Už starovekí učenci ju ospevovali vďaka tomu, že prospievala k dobrej nálade.

prejsť na článok

Poklad nazývaný droždie

Toto tzv. bioliečivo má pozitívne účinky na ľudské zdravie v mnohých súvislostiach, no je podstatné, aby sme ho konzumovali samostatne. Je veľmi lacné, a tiež ľahko dostupné, takže s jeho zaobstaraním určite nebudete mať problém.

prejsť na článok

Potraviny zabíjajúce inteligenciu

Možno ste ani len netušili, že niektoré potraviny, s ktorými sa stretávame denno-denne, môžu mať devastujúci vplyv na fungovanie nášho mozgu. Chceli by ste vedieť o ktoré konkrétne potraviny sa jedná?

prejsť na článok

Zdravá konzumácia uhoriek

Uhorky patria do rovnakej skupiny ako tekvica, cukina či melón, a tiež ich zaraďujeme medzi najkultivovanejší druh zeleniny. Okrem toho je veľmi podstatné spomenúť, že ich zaraďujeme medzi najsilnejšiu zásaditú zeleninu. Ich pH je medzi 8 až 9 a jej konzu

prejsť na článok

Tajomstvo horkej čokolády

Včera sme v článku spomínali, že proti stresu nám pomôže aj horká čokoláda, ktorá obsahuje viac ako 70% kakaa. Dnes sa teda bližšie pozrieme, ako je to možné, a ako nám ešte môže horká čokoláda pomôcť.

prejsť na článok

Ako pestovať karfiol (už od Januára)

Karfiol je zdravý, vynikajúco chutí a v našich končinách sa mu darí. Vďaka širokému sortimentu skorých aj neskorých odrôd si môžete dopriať vlastný karfiol po väčšinu roka. Ako pestovať karfiol, a na čo si pritom dať pozor?

prejsť na článok

Hydina je inteligentnejšia, ako si myslíme

Aj hydina dokáže v dobrých podmienkach a so správnou motiváciou :) predviesť svoju inteligenciu. Napríklad plnením rôznych úloh, v ktorých najmä zástupcovia hrabavej hydiny – sliepky – preukazujú prekvapivú inteligenciu a učenlivosť. Pozrime sa teda na sl

prejsť na článok

Chilli papričky – štipľavá lahôdka

Chilli papričky, veľmi dobre známe najmä pre milovníkov štipľavého, majú svoje miesto v kuchyni. Táto štipľavá lahôdka je bohatá na vitamíny, horčík a betakarotény. Dokáže pomôcť imunite, ale aj lepšie naštartovať spaľovanie tukov. Na svete existuje pribl

prejsť na článok

Brusel rozhodol ...

Vedeli ste o tom, že jednotlivé potraviny ako napríklad XXXX-Cola, káva alebo čokoláda môžu mať v jednotlivých krajinách Európskej únie rôznu chuť, a aj zloženie? Nie? Tak čítajte ďalej a dozviete sa viac.

prejsť na článok

Mäta prieporná – liečivá, aromatická bylina

Mäta sa považuje za jednu z najpoužívanejších liečivých rastlín, ktorá má silnú charakteristickú vôňu. Pestuje sa prakticky na celom svete. Na Slovensku sa pestuje v domácnostiach, v záhradkách či na poliach. Kvitne od júna až do septembra.

prejsť na článok

Zdravou stravou proti anémii

Až štvrtina dnešnej populácie trpí anémiou, pričom mnohí z nás o svojom zdravotnom probléme ani nevedia. Našťastie aj pri anémii dokáže zdravá strava účinne pomôcť.

prejsť na článok

Klinčeky – korenie aj liečivo

Klinčeky, všetkým dobré známe, najčastejšie pridávame do vareného vína, punču, ale aj do ovocných kompótov. Okrem toho je to veľmi zdravé korenie, ktoré obsahuje množstvo výživných látok. V Čínskej medicíne sú klinčeky uznávané za koreninu, ktorá zrýchľuj

prejsť na článok