PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Doprajte si viac rýb: pre pevné zdravie a dlhý život

Ryby sú pre človeka dokonalým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, Omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Japonci ich konzumujú takmer 100 kg na osobu ročne, Slováci sotva niekoľko kilogramov. Chcete si zlepšiť zdravotný stav a žiť dlhšie? Bez r

prejsť na článok

Na zdravý životný štýl nikdy nie je neskoro

Žiť (a myslieť) zdravo nie je náročné. Nevyžaduje si to extrémne finančné náklady, ani železné svaly supermana. Začať sa dá kedykoľvek. Platí však nekompromisné – čím skôr, tým lepšie. Preto nestrácajte čas a začnite už dnes.

prejsť na článok

Predaj z dvora – ako začať s predajom vajíčok a mlieka?

Ako predávať produkty vlastnej živočíšnej výroby? Jedným z riešení je tzv. predaj z dvora. Prinášame vám základné informácie ako začať s predajom mlieka a vajíčok, a na čo si pritom dať pozor.

prejsť na článok

Od surovej stravy k surovej strave

Človek a jeho predkovia z rodu Homo majú za sebou niekoľko miliónov rokov starú históriu, počas ktorej konzumovali výhradne surovú stravu. Dodnes je surová strava jedným z najcennejších zdrojov vitamínov, minerálov, enzýmov a ochranných látok vrátane anti

prejsť na článok

Menej cukru v strave = dlhší a zdravší život?

Cukor – milovaný aj nenávidený, potrebný aj nebezpečný. Medzi zvyšujúcou sa spotrebou cukru a nárastom civilizačných ochorení sa rysuje priama súvislosť. Téza „cukor je jed“ v posledných rokoch rezonovala internetovými diskusiami aj odbornou literatúrou..

prejsť na článok

Mangold – zelenina, ktorú by ste mali spoznať

Mangold je starobylým príbuzným omnoho známejšieho špenátu. Podobne ako špenát je to výživná zelenina a zároveň prírodný liek, ktorý si môžete dopestovať vo vašej záhradke. Čo všetko mangold lieči, a ako sa pripravuje?

prejsť na článok

Zachráňte svoje srdce

Kardiovaskulárne ochorenia sú daňou za náš „moderný“ štýl života. Viete ako, a akými potravinami sa im dá predchádzať?

prejsť na článok

Pálenie záhy – ako mu predchádzať?

Dlhodobým alebo občasným pálením záhy trpí takmer polovica dospelej populácie. Čo je príčinou, a ako tomuto nepríjemnému stavu predísť?

prejsť na článok

Marhule – chutné ovocie s liečivou silou

Marhule sa u nás pestujú už od 14. storočia. Ich pôvodnou domovinou je Ázia. Význam pestovania marhulí v záhradách či sadoch nespočíva len v skvelej chuti, ale aj v liečivej sile plodov a jadierok.

prejsť na článok

Domáci chov slimákov ako budúcnosť ľudstva?

Slimák záhradný (Helix pomatia) je tichý, nenáročný vegetarián. Nevzhľadný tvor sa už v starovekom Ríme tešil záujmu gurmánov z najvyšších vrstiev. Dnes len vo Francúzsku spotrebujú až miliardu slimákov ročne, a európsky dopyt po ich vynikajúcom mäse, peč

prejsť na článok

Zázračný biely čaj

Neuveriteľne jemný a lahodný, legendami opradený čaj dávnych čínskych cisárov. Biely čaj – prírodný zázrak pre vaše zdravie.

prejsť na článok

Vychutnať si kvalitnú kávu…

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov, konzumovaný denne miliónmi ľudí na svete. Káva, nezávisle od toho aká značka alebo typ, môže byť drasticky ovplyvnená v procese varenia.

prejsť na článok

Vitamíny v zelenine – A, B a C

Koľko, a akých vitamínov denne získate z jednotlivých druhov zeleniny? Pozrite si detailný prehľad najvýznamnejších zeleninových vitamínov a ich účinkov.

prejsť na článok

Vlastný chov husí – domáca husacinka chutí najlepšie

Hus domáca dokáže využiť trávnatú pastvu, dokonca sa vypasie aj na zbytkoch obilia na strniskách. Na rozdiel od hrabavej hydiny, hus potrebuje mať zabezpečený voľný prístup k vode. Ak nemáte nablízku potok či rybník, nezaobídete sa bez vybetónovania maléh

prejsť na článok

Ako na chov perličiek

Perličky – hrabavá hydina, ktorá by nemala chýbať na žiadnom gazdovskom dvore. Dospelá perlička má hmotnosť okolo 2 kg, je teda veľkosťou porovnateľná s ľahšími plemenami sliepok. Dôvodom pre chov perličiek nie je len ich vynikajúce mäso, perličky tiež zn

prejsť na článok