PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Poklad nazývaný droždie

Toto tzv. bioliečivo má pozitívne účinky na ľudské zdravie v mnohých súvislostiach, no je podstatné, aby sme ho konzumovali samostatne. Je veľmi lacné, a tiež ľahko dostupné, takže s jeho zaobstaraním určite nebudete mať problém.

prejsť na článok

Zničí Európska únia malých farmárov a pestovateľov?

Európska únia chce prijať zákon, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou znamenať koniec pre malých farmárov a pestovateľov.

prejsť na článok

Potraviny zabíjajúce inteligenciu

Možno ste ani len netušili, že niektoré potraviny, s ktorými sa stretávame denno-denne, môžu mať devastujúci vplyv na fungovanie nášho mozgu. Chceli by ste vedieť o ktoré konkrétne potraviny sa jedná?

prejsť na článok

Zdravá konzumácia uhoriek

Uhorky patria do rovnakej skupiny ako tekvica, cukina či melón, a tiež ich zaraďujeme medzi najkultivovanejší druh zeleniny. Okrem toho je veľmi podstatné spomenúť, že ich zaraďujeme medzi najsilnejšiu zásaditú zeleninu. Ich pH je medzi 8 až 9 a jej konzu

prejsť na článok

Tajomstvo horkej čokolády

Včera sme v článku spomínali, že proti stresu nám pomôže aj horká čokoláda, ktorá obsahuje viac ako 70% kakaa. Dnes sa teda bližšie pozrieme, ako je to možné, a ako nám ešte môže horká čokoláda pomôcť.

prejsť na článok

Potraviny na pomoc proti stresu

Verím, že je všetkým dobre známe, že naše stravovacie návyky ovplyvňujú mentálny, ale aj emocionálny stav človeka. Samozrejme, že stravovacie návyky rovnakou mierou pôsobia aj na fyzickú kondíciu. Okrem toho tu máme aj začiatok roka, ktorý býva pre mnohýc

prejsť na článok

Ako pestovať karfiol (už od Januára)

Karfiol je zdravý, vynikajúco chutí a v našich končinách sa mu darí. Vďaka širokému sortimentu skorých aj neskorých odrôd si môžete dopriať vlastný karfiol po väčšinu roka. Ako pestovať karfiol, a na čo si pritom dať pozor?

prejsť na článok

Hydina je inteligentnejšia, ako si myslíme

Aj hydina dokáže v dobrých podmienkach a so správnou motiváciou :) predviesť svoju inteligenciu. Napríklad plnením rôznych úloh, v ktorých najmä zástupcovia hrabavej hydiny – sliepky – preukazujú prekvapivú inteligenciu a učenlivosť. Pozrime sa teda na sl

prejsť na článok

Ktoré potraviny zaraďujeme medzi kazičov zubov?

Dodržiavate každý deň ústnu hygienu? Kupujete si drahé zubné pasty a ústne vody, a aj tak vám váš zubný lekár vždy nájde zubný kaz? Kde môže byť chyba? Asi je na čase pozrieť sa aj na zloženie jedálnička a obmedziť potraviny, ktoré najviac škodia zubom.

prejsť na článok

Chilli papričky – štipľavá lahôdka

Chilli papričky, veľmi dobre známe najmä pre milovníkov štipľavého, majú svoje miesto v kuchyni. Táto štipľavá lahôdka je bohatá na vitamíny, horčík a betakarotény. Dokáže pomôcť imunite, ale aj lepšie naštartovať spaľovanie tukov. Na svete existuje pribl

prejsť na článok

Brusel rozhodol ...

Vedeli ste o tom, že jednotlivé potraviny ako napríklad XXXX-Cola, káva alebo čokoláda môžu mať v jednotlivých krajinách Európskej únie rôznu chuť, a aj zloženie? Nie? Tak čítajte ďalej a dozviete sa viac.

prejsť na článok

Mäta prieporná – liečivá, aromatická bylina

Mäta sa považuje za jednu z najpoužívanejších liečivých rastlín, ktorá má silnú charakteristickú vôňu. Pestuje sa prakticky na celom svete. Na Slovensku sa pestuje v domácnostiach, v záhradkách či na poliach. Kvitne od júna až do septembra.

prejsť na článok

Zdravou stravou proti anémii

Až štvrtina dnešnej populácie trpí anémiou, pričom mnohí z nás o svojom zdravotnom probléme ani nevedia. Našťastie aj pri anémii dokáže zdravá strava účinne pomôcť.

prejsť na článok

Cibuľa – prírodný liek starých materí

Cibuľa, súčasť každej domácnosti, a tiež aj jedálnička, aj napriek svojmu zápachu. Je to jedna z najbežnejších zelenín na svete. Núti nás síce k plaču, ale je veľmi zdravá. Najčastejšie ju konzumujeme surovú, varenú alebo smaženú, no najúčinnejšia je aj t

prejsť na článok

Klinčeky – korenie aj liečivo

Klinčeky, všetkým dobré známe, najčastejšie pridávame do vareného vína, punču, ale aj do ovocných kompótov. Okrem toho je to veľmi zdravé korenie, ktoré obsahuje množstvo výživných látok. V Čínskej medicíne sú klinčeky uznávané za koreninu, ktorá zrýchľuj

prejsť na článok