Niektorými milovaný, inými zatracovaný. Pre niekoho delikatesa, ďalší sa s jeho chuťou vyrovnávajú len veľmi ťažko... to je tak trochu kontroverzný špenát :).
Pri slove špenát mi hneď v hlave začne znieť melódia známej piesne- „Což takhle dát si špenát, špe-špe-špe-špe-špe špenát?“ Dali by ste si, ale neviete ako ho pripraviť? Nechajte sa inšpirovať.
prejsť na článok… slovo špenát je odvodené od slova ispanai, čo znamená zelená ruka? … špenát bol najprv ozdobnou rastlinou? … stredovekí umelci extrahovali zelené farbivo zo špenátu a používali ho ako atrament alebo farbu? … naša kuchyňa pozná špenát takmer štyri storoč
prejsť na článokKvôli svojmu zloženiu je špenát vhodný pre všetky vekové kategórie- od dojčiat, ktorým sa podáva vo forme rozmixovaných kašičiek, cez športovcov, ktorým pomáha k sile až po seniorov, ktorí sa vďaka nemu budú cítiť zdravšie. Pri čom všetkom teda táto zelen
prejsť na článokOdkiaľ by ste si tipli, že pochádza špenát? Jeho „domovinou“ je Perzia, oblasť dnešného Iránu. Odtiaľ sa dostal do celého sveta. Cez Sýriu a Arábiu do severnej Afriky, do Číny bol privezený ako dar od nepálskeho kráľa a do Európy ho prvýkrát doniesli Maur
prejsť na článokHoci väčšina z nás pozná špenát z mrazených kociek obchodov a supermarketov, dopestovať ho vo vlastnej záhrade vôbec nie je ťažké. Navyše jedlá z neho sú oveľa chutnejšie a výživnejšie. Môžeme ho použiť do lasagní, palaciniek alebo ako dusenú prílohu na m
prejsť na článok