PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Cesnak – veľký bojovník za vaše zdravie

Ak existuje zelenina ktorá by sa dala označiť ako všeliek, je to určite cesnak. Prečítajte si 12 zásadných dôvodov prečo ho zaradiť do každodennej konzumácie...

prejsť na článok

Škorica chutí, vonia a lieči

Škorica – voňavá, príjemne chutiaca korenina je zároveň aj liekom. Kedy vám môže pomôcť, a na čo si pri liečbe škoricou treba dať pozor?

prejsť na článok

Nezabúdajte na olivy (a panenský olivový olej)

Olivy sa často uvádzajú v zoznamoch najzdravších potravín. Napriek tomu ich na stoloch slovenských domácností nájdete málokedy, a panenský olivový olej mnohí Slováci nikdy neochutnali. Prečo sú olivy také dôležité pre naše zdravie?

prejsť na článok

Rýchle špargľové dobroty

Ako sme vám nedávno sľúbili, tak dnes vám prinášame zaujímavé a hlavne rýchle recepty so špargľou. Tak len smelo do varenia. :)

prejsť na článok

Obilniny na ktoré zabúdame

Slováci zabúdajú na zdravé jedlá a miesto toho dávajú prednosť nezdravému a rýchlemu stravovaniu. Profesor Ján Plesník tvrdí, že základom výživy obyvateľstva nielen na Slovensku, ale na celom svete, sa stáva len niekoľko plodín, ktoré môžeme bez problémov

prejsť na článok

Chren – bylina mladosti

Verím, že mi dáte za pravdu, že chren je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Už od dávna sa pestuje ako liečivo, ale tiež aj pre svoje využite v kuchyni, pre jeho nezameniteľnú chuť a arómu. Najviac ho pravdepodobne poznáte nastrúhaný v kombináci

prejsť na článok

Špargľa – jarná kráľovská delikatesa

Špargľa bola považovaná v Grécku za symbol luxusu. Bola známa aj ako zelenina i liek. Jej zázračnú silu dokonca vyzdvihoval aj Hippokrates. V súčasnosti sa pestuje takmer na celom území Európy. Najväčšími pestovateľmi je Čína, USA, Španielsko, Francúzsko

prejsť na článok

Vypestujte si doma hlivu ustricovú

Domáce pestovanie hlivy ustricovej je aj v našich podmienkach mimoriadne obľúbené. Niet divu, každý si rád dopraje chutnú domácu polievku vyčarovanú z božskej hlivy ustricovej. Pestovanie tejto huby plnej drahocenných liečivých látok, užitočných pre zdrav

prejsť na článok

Kedy chovať a kedy nechovať hospodárske zvieratá (5 x ZA a 5 x PROTI)

Premýšľate nad tým, či začať s domácim chovom hospodárskych zvierat? Tento článok vám s rozhodovaním pomôže.

prejsť na článok

Zelený čaj vám pomôže pri detoxikácii a schudnutí

Ak hľadáte chutný, zdravý a zároveň povzbudzujúci nápoj, práve zelený čaj je pre vás to pravé. Prečítajte si viac o liečivých účinkoch zeleného čaju...

prejsť na článok

A je to tu – sezóna kliešťov opäť začína

Pracujete dnes na záhradke, alebo sa len prechádzate mestskými ulicami? Všade na vás číha nenápadná hrozba v podobe kliešťov. Neuniknete im ani na sídliskách, počítať s nimi musíte aj pri kosení trávnika a samozrejme kdekoľvek v prírode. Ako sa pred klieš

prejsť na článok

Zeler – neobyčajný liek ukrytý v obyčajnej zelenine

Kedy ste naposledy jedli zeler? Ochutnali ste ho aj v surovom stave? A viete o tom, že si ho ľahko vypestujete aj v kvetináči? Prečítajte si viac o tom, ako a prečo pestovať zeler.

prejsť na článok

Ako sadiť a pestovať zemiaky

Zemiaky patria k najobľúbenejším potravinám a slúžia aj ako vynikajúce krmivo pre hospodárske zvieratá. Z jedného áru môžete vypestovať aj 250 kg zemiakov. Samotná výsadba a pestovanie zemiakov je pritom veľmi jednoduché – stačí dodržať niekoľko zásad...

prejsť na článok

Úplne prvý deň pri odchove kuriatok

Jar je typickým obdobím, kedy na našich dvoroch pribúda mladá hydina. Nechýbajú medzi nimi nosnice a brojlerové sliepky – kúpené ako niekoľkotýždňové mládky, alebo ako úplne malé kuriatka. Práve pri odchove jednodňových kuriatok robia neskúsení začínajúci

prejsť na článok

Ako a prečo jesť avokádo?

Avokádo (Persea americana) je tropické ovocie ktoré ste si možno zatiaľ nekúpili len preto, že ste nevedeli celkom presne :) čo s ním. To je škoda, takže v tomto článku si avokádo a výhody jeho konzumácie predstavíme bližšie.

prejsť na článok