PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Ekologický záhradkár bez kompostoviska? Nemožné :)

Bio odpad nepatrí do spaľovní komunálneho odpadu ani na skládku, ale do kompostu. Tam z neho namiesto odpadu získate cenné organické hnojivo. Prispejte k zlepšeniu životného prostredia – postavte si kompostovisko.

prejsť na článok

Stručný úvod do sveta byliniek (pokračovanie)

Liečivé rastliny dokážu upravovať krvný tlak, tíšiť bolesti alebo odbúravať únavu. V tejto časti sa pozrieme na liečivé účinky kostihoja, skorocelu, fenikla, medovky lekárskej, harmančeka pravého, mäty piepornej a rozmarínu.

prejsť na článok

Veľmi presné stanovenie obsahu soli v detskej výžive

Soľ, vo forme chloridu sodného (NaCl), je bežným prídavkom v potravinách a je používný súčasne ako konzervant aj dochucovadlo.

prejsť na článok

Stručný úvod do sveta byliniek :)

V prírodnej lekárni nájdete lieky na všetky choroby. Popri ovocí a zelenine sú najdostupnejším prírodným liečivom bylinky. Viete ktorá liečivá rastlina vám pomôže s trávením, alebo s bolesťou hlavy či zubov?

prejsť na článok

Ako a čím hnojiť BIO záhradu?

Bio záhrada už z princípu vylučuje možnosť použitia priemyselných hnojív. Ich náhradou sú organické hnojivá. Sú priateľské k prírode, podporujú prirodzené mikrobiálne kultúry v pôde, a napomáhajú tvorbe humusu.

prejsť na článok

Ako variť, piecť a vysmážať zdravšie?

Počas svojho života skonzumujete cca 40 až 60 ton potravín. Účinky takého ohromného objemu potravy na váš organizmus môžu byť priaznivé, alebo devastujúce. Ovplyvniť to môžete nielen výberom zdravých potravín, ale aj správnym spôsobom (tepelnej) úpravy…

prejsť na článok

Cesta k BIO záhradke vedie cez organické hnojivá

Medzi najväčšie chyby nadšených amatérskych záhradkárov patria chybné postupy pri hnojení záhrady, sadu alebo políčka. Správne hnojenie je pritom pre výživu rastlín a skvalitňovanie pôdy kľúčová záležitosť. So vzrastajúcim záujmom o BIO plodiny sa stále v

prejsť na článok

Záhrada vo februári

Usilovný záhradkár :) si nájde dostatok práce aj vo februári, najmä ak nie sú silné mrazy. Čo teda robiť vo februári v záhrade?

prejsť na článok

Doprajte si viac rýb: pre pevné zdravie a dlhý život

Ryby sú pre človeka dokonalým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, Omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Japonci ich konzumujú takmer 100 kg na osobu ročne, Slováci sotva niekoľko kilogramov. Chcete si zlepšiť zdravotný stav a žiť dlhšie? Bez r

prejsť na článok

Predaj z dvora – ako začať s predajom vajíčok a mlieka?

Ako predávať produkty vlastnej živočíšnej výroby? Jedným z riešení je tzv. predaj z dvora. Prinášame vám základné informácie ako začať s predajom mlieka a vajíčok, a na čo si pritom dať pozor.

prejsť na článok

Kyslá kapusta! Zdroj vitamínu C v zime. Ste si istí?

Kyslá kapusta sa v zime považuje za významný zdroj vitamínu C a iných potrebných vitamínov pre naše zdravie a posilnenie imunity.

prejsť na článok

Od surovej stravy k surovej strave

Človek a jeho predkovia z rodu Homo majú za sebou niekoľko miliónov rokov starú históriu, počas ktorej konzumovali výhradne surovú stravu. Dodnes je surová strava jedným z najcennejších zdrojov vitamínov, minerálov, enzýmov a ochranných látok vrátane anti

prejsť na článok

Menej cukru v strave = dlhší a zdravší život?

Cukor – milovaný aj nenávidený, potrebný aj nebezpečný. Medzi zvyšujúcou sa spotrebou cukru a nárastom civilizačných ochorení sa rysuje priama súvislosť. Téza „cukor je jed“ v posledných rokoch rezonovala internetovými diskusiami aj odbornou literatúrou..

prejsť na článok

Mangold – zelenina, ktorú by ste mali spoznať

Mangold je starobylým príbuzným omnoho známejšieho špenátu. Podobne ako špenát je to výživná zelenina a zároveň prírodný liek, ktorý si môžete dopestovať vo vašej záhradke. Čo všetko mangold lieči, a ako sa pripravuje?

prejsť na článok

Zachráňte svoje srdce

Kardiovaskulárne ochorenia sú daňou za náš „moderný“ štýl života. Viete ako, a akými potravinami sa im dá predchádzať?

prejsť na článok