PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Zničte škodcov domácimi prírodnými pesticídmi - 7 tipov ako na to

Pesticídy sú jediné toxické látky, ktoré zámerne vypúšťame do prostredia s cieľom zabiť niečo živé. Tieto chemické látky však okrem zabíjania škodcov parazitujúcich na rastlinách spôsobujú problémy aj ľuďom. Bolesti hlavy, nevoľnosti či až tvorba rakovino

prejsť na článok

Citrón v domácnosti: proti zápachu aj na špinu

Bohaté množstvo vitamínu C v citrónoch je dosť dobrý dôvod na to, aby ste ich mali stále po ruke. Okrem toho žlté citrusy obsahujú aj iné antioxidanty, známe tiež ako flavonoidy. Tie zohrávajú dôležitú úlohu proti rakovinovým a srdcovým ochoreniam či prot

prejsť na článok

Ako rôzne využiť rozmarín?

Síce je rozmarín typicky stredomorský, no aj u nás sa využíva veľmi často. Vďaka jeho aromatickosti patrí medzi najpoužívanejšie bylinky. Nie sa teda čo čudovať, že ho vo svojich záhradkách pestuje mnoho ľudí. Ako všelijako ho môžete využiť sa dočítate v

prejsť na článok

Bylinkové maslo s rozmarínom

Do zmäknutého masla roztlačte cesnak, pridajte nasekaný rozmarín a citrónovú šťavu. Rozmiešajte a podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Hotové maslo dajte pred používaním znovu na chvíľu do chladničky. Uložte ho napríklad do malej hranatej misky, aby

prejsť na článok

Ocot s rozmarínom, oreganom a majoránkou

Do pripraveného skleneného zaváraninového pohára či sklenej fľaše uložte bylinky. Zalejte ich octom, ktorý ste predtým chvíľku povarili. Poriadne uzatvorte a nechajte lúhovať na tmavom mieste 3 – 4 týždne. Potom ocot preceďte cez sitko a môžete používať.

prejsť na článok

Rozmarínová soľ

Predhrejte si rúru na 110°C. Medzitým nastrúhajte kôru z jedného citróna a jemne nasekajte rozmarín. Spolu so soľou ich nasypte do kuchynského robota. Mixujte, až kým soľ nebude jemnejšia. Zmes potom presypte na papier na pečenie a pečte 15 – 20 minút. Zm

prejsť na článok

8 druhov zeleniny, ktoré rastú skutočne rýchlo

To, že zeleninová záhradka väčšinou vyžaduje kopec trpezlivosti neznamená, že si do nej nemôžete zasadiť také druhy zeleniny, ktoré rastú veľmi rýchlo. Pre všetkých, ktorí neznesú dlhé čakanie na úrodu, sme zostavili tento zoznam rýchlo rastúcich rastlini

prejsť na článok

Ovplyvňuje káva rast rastlín?

O kofeíne v káve môžeme doslova povedať, že hýbe svetom. Energicky stimuluje takmer celý svet no, záujem oň nemajú len všetci večne unavení. Skúmajú ho už aj zvedaví vedci. Aký vplyv má kofeín a kávová usadenina na rast rastlín?

prejsť na článok

Ktorá zelenina vám vyrastie najrýchlejšie?

To, že zeleninová záhradka väčšinou vyžaduje kopec trpezlivosti neznamená, že si nemôžete do záhradky zasadiť také druhy zeleniny, ktoré rastú veľmi rýchlo. Pre všetkých, ktorí neznesú dlhé čakanie na úrodu, sme zostavili tento zoznam rýchlo rastúcich ras

prejsť na článok

Pár faktov o hrachu

Podľa archeologických objavov bol hrach známy už na konci neolitickej doby. Niekedy okolo roku 8200 p.n.l sa pestoval na ostrove Cyprus.

prejsť na článok

Kôpor upokojuje a skvelo chutí

Ťažko povedať, odkiaľ presne kôpor pochádza. Niektoré zdroje totiž uvádzajú Áziu, iné Škandináviu. Kedysi sa však vo veľkom pestoval aj v Stredozemí, západnej Afrike alebo južnom Rusku. Funkciu dôležitej byliny plní už veľmi dlho. Spomínaný je v Biblii, s

prejsť na článok

Netradičné jahodové recepty

Jahody sú chutné, zdravé a všelijako využiteľné. Vplývajú na naše zdravé srdce, oči, pleť, či na naše spokojné chuťové poháriky. Využiť sa však dajú aj inak ako do zákuskov či iných sladkých dobrôt. Inšpirujte sa našimi niekoľkými zvláštnymi, no chutnými

prejsť na článok

Chutná pažítka čistí črevá aj odpudzuje hmyz

Dokázali by ste si tipnúť, odkiaľ pochádza pažítka? Hovorí sa, že odniekiaľ z okolia jazera Bajkal. Kedysi tam zohrávala vysokú rolu, považovali ju totiž za veľmi silné afrodiziakum. Spočiatku rástla divo, no neskôr si ľudia začali čoraz viac uvedomovať j

prejsť na článok

Žihľava v kuchyni - skvelé recepty so žihľavou

Žihľavový sirup, šalát, polievka, pesto, smoothie či chutný slimáci!

prejsť na článok

Prečo by ste mali jesť jahody častejšie?

Jahôdky sú skvelou letnou maškrtou nie len pre deti, no aj pre nás, dospelých. Aj keď obsahujú viac ako ¾ vody, rozhodne tak nechutia. V sladkých jahôdkach sa nachádza množstvo vitamínov, napr. C, E a vitamíny skupiny B. Jedinečné sú tým, že žiadne iné ov

prejsť na článok