Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Je trúfalé povedať, že jedna obyčajná divo rastúca bylinka dokáže pomôcť vo všetkom, čo človeka trápi. Žihľava sa tomu však skutočne približuje. Ak by ste hľadali rastlinku, ktorá lieči bolesti reumatikov, alergikov, zmierňuje vypadávanie vlasov, zabraňuj
Koľko jedla týždenne vyhodíte? Výrobky po záručnej dobe, zhnité ovocie či obyčajné nedojedené zvyšky z obedov. Zrejme budete prekvapení, no na jedného Slováka pripadne denne pol kila vyhodeného jedla. Spolu je to ročne 991 000 ton potravín.
Piesčitá pôda môže v záhradkách spôsobovať problémy erózie či vyplavovania živín. Na všetko však existuje riešenie. V článku si povieme, ako v piesčitej pôde udržať živiny, ideálnu vlhkosť a ako v zeleninovej či kvetinovej záhradke zamedziť rozmnožovaniu
Noví chovatelia sliepok rýchlo zistia, že nie každé plemeno sa správa rovnako. Pri výbere teda treba dobre porozmýšľať, do akého prostredia sliepky privádzate a čo od nich na oplátku očakávate. Dnes Vám prinášame plemená, ktorých podmienkou výberu bolo, a
Astma je ochorenie, ktoré sa najčastejšie prejavuje sťaženým dýchaním, no v skutočnosti je to trvalý zápal dýchacích ciest. Môže byť vrodený alebo získaný vplyvom prostredia. Astmatikom problémy s dýchaním a pocit slabosti často znepríjemňujú život. Sú t
Stádo ovečiek s jahniatkami spásajúce zelené jarné pastviny symbolizuje reprodukciu a mier, no ovce majú v skutočnosti oveľa väčší význam ako byť „ozdôbkami“ nádhernej farmárskej scenérie. Ovce produkujú množstvo vlny, vynikajúce mlieko, syry či mäso. Ak
Záhradkársku sezónu môžete začať rôznymi rastlinkami. Štyri druhy zeleniny, ktoré vám dneska predstavíme, ľahko zvládnu aj nižšie pôdne teploty či nepredvídateľné mrazy. Najideálnejšie pre ne je, ak ich vysadíte štyri až osem týždňov pred očakávanými posl
Zelenina podobná špargli, ktorá často vyrastá aj divo. Zrejme ste o ňom ešte nepočuli, no určite ste sa s ním už stretli, keď ste ho zo záhradky trhali v domnienke, že je to burina. Opak je však pravdou, je vynikajúci tak ako surový, aj tepelne spracovaný
Výber tej správnej múky môže byť niekedy veľmi náročný. Zo všadiaľ počúvame, že biela múka nie je pre telo dobrá, že čierne pečivo je len prifarbená biela múka, že by sme mali konzumovať viac vlákniny... no a tak sme nakoniec takí dopletení, že ani neviem
V roku 2006 bola medovka lekárska vyhlásená za liečivú rastlinu roka. Tento zaujímavý fakt spolu s ubezpečením, že táto rastlina je na pestovanie úplne nenáročná, veľa vydrží a zvládne ho aj úplný začiatočník, budú hádam dostatočným dôvodom na to, aby ste
V prírode nájdeme mnoho úkazov, ktoré majú schopnosť ľudí revitalizovať a nabudiť. Sú to prirodzené úkazy ako napríklad vodopády či výhľad z majestátnej hory. Čo však zapríčiňuje tieto naše upokojené stavy mysle a duše? Bude to znieť zvláštne, no sú to an
Zeler je u pestovateľov neveľmi obľúbený kvôli svojmu dlhému vegetačnému obdobiu a náročnejšiemu pestovaniu. Hlavný zber pripadá na október až začiatok novembra, nakoľko v tomto čase už zvyčajne prichádzajú prvé mráziky. No a zeleninu ako takú by sme nema
Patríte aj vy medzi ten typ spotrebiteľov, ktorý starostlivo kontroluje každý obal a umelinám sa snaží vyhýbať? Alebo naopak, vyberáte len podľa chuti či ceny? Hlavnou výstrahou pre nás sú väčšinou tzv. Éčka, ktoré sú vykresľované ako zákerní zabijaci. Vš
Spolu s mrkvou a petržlenom patrí k najpoužívanejším koreňovým zeleninám. V tomto článku vám poradíme, ako si túto zeleninu môžete dopestovať vo vašej záhrade. V našich podmienkach sa najčastejšie stretneme s pestovaním zeleru buľvového. Veľké podzemné bu
Tohto roku sa s nami príroda veľmi zahráva. Začiatok marca a raz sneží, raz svieti slniečko. Prekvapivo sa však aj rastlinky, ktoré klasicky vyrastajú koncom marca, začínajú objavovať už teraz. Ich zber by ste teda určite nemali premeškať!