PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Žihľava prečistí, skrášli a zmierni bolesť!

Je trúfalé povedať, že jedna obyčajná divo rastúca bylinka dokáže pomôcť vo všetkom, čo človeka trápi. Žihľava sa tomu však skutočne približuje. Ak by ste hľadali rastlinku, ktorá lieči bolesti reumatikov, alergikov, zmierňuje vypadávanie vlasov, zabraňuj

prejsť na článok

Ako vyriešiť plytvanie jedlom?

Koľko jedla týždenne vyhodíte? Výrobky po záručnej dobe, zhnité ovocie či obyčajné nedojedené zvyšky z obedov. Zrejme budete prekvapení, no na jedného Slováka pripadne denne pol kila vyhodeného jedla. Spolu je to ročne 991 000 ton potravín.

prejsť na článok

Mulčovanie piesčitých pôd: 6 tipov ako na to

Piesčitá pôda môže v záhradkách spôsobovať problémy erózie či vyplavovania živín. Na všetko však existuje riešenie. V článku si povieme, ako v piesčitej pôde udržať živiny, ideálnu vlhkosť a ako v zeleninovej či kvetinovej záhradke zamedziť rozmnožovaniu

prejsť na článok

5 slepačích plemien ideálnych pre rodiny

Noví chovatelia sliepok rýchlo zistia, že nie každé plemeno sa správa rovnako. Pri výbere teda treba dobre porozmýšľať, do akého prostredia sliepky privádzate a čo od nich na oplátku očakávate. Dnes Vám prinášame plemená, ktorých podmienkou výberu bolo, a

prejsť na článok

Ako zmierniť príznaky astmy?

Astma je ochorenie, ktoré sa najčastejšie prejavuje sťaženým dýchaním, no v skutočnosti je to trvalý zápal dýchacích ciest. Môže byť vrodený alebo získaný vplyvom prostredia. Astmatikom problémy s dýchaním a pocit slabosti často znepríjemňujú život. Sú t

prejsť na článok

5 otázok, ktoré by ste sa mali spýtať, ak rozmýšľate nad chovom oviec

Stádo ovečiek s jahniatkami spásajúce zelené jarné pastviny symbolizuje reprodukciu a mier, no ovce majú v skutočnosti oveľa väčší význam ako byť „ozdôbkami“ nádhernej farmárskej scenérie. Ovce produkujú množstvo vlny, vynikajúce mlieko, syry či mäso. Ak

prejsť na článok

4 skoré jarné zeleniny, ktoré sa oplatí zasadiť hneď!

Záhradkársku sezónu môžete začať rôznymi rastlinkami. Štyri druhy zeleniny, ktoré vám dneska predstavíme, ľahko zvládnu aj nižšie pôdne teploty či nepredvídateľné mrazy. Najideálnejšie pre ne je, ak ich vysadíte štyri až osem týždňov pred očakávanými posl

prejsť na článok

Poznáte čierny koreň?

Zelenina podobná špargli, ktorá často vyrastá aj divo. Zrejme ste o ňom ešte nepočuli, no určite ste sa s ním už stretli, keď ste ho zo záhradky trhali v domnienke, že je to burina. Opak je však pravdou, je vynikajúci tak ako surový, aj tepelne spracovaný

prejsť na článok

Ako si vybrať tú správnu múku?

Výber tej správnej múky môže byť niekedy veľmi náročný. Zo všadiaľ počúvame, že biela múka nie je pre telo dobrá, že čierne pečivo je len prifarbená biela múka, že by sme mali konzumovať viac vlákniny... no a tak sme nakoniec takí dopletení, že ani neviem

prejsť na článok

Medovka: bylinka, ktorá skrášli aj okrasné záhony

V roku 2006 bola medovka lekárska vyhlásená za liečivú rastlinu roka. Tento zaujímavý fakt spolu s ubezpečením, že táto rastlina je na pestovanie úplne nenáročná, veľa vydrží a zvládne ho aj úplný začiatočník, budú hádam dostatočným dôvodom na to, aby ste

prejsť na článok

Harmonický domov vďaka soľnej lampe?

V prírode nájdeme mnoho úkazov, ktoré majú schopnosť ľudí revitalizovať a nabudiť. Sú to prirodzené úkazy ako napríklad vodopády či výhľad z majestátnej hory. Čo však zapríčiňuje tieto naše upokojené stavy mysle a duše? Bude to znieť zvláštne, no sú to an

prejsť na článok

Ako uskladniť zeler a zelerovú vňať

Zeler je u pestovateľov neveľmi obľúbený kvôli svojmu dlhému vegetačnému obdobiu a náročnejšiemu pestovaniu. Hlavný zber pripadá na október až začiatok novembra, nakoľko v tomto čase už zvyčajne prichádzajú prvé mráziky. No a zeleninu ako takú by sme nema

prejsť na článok

Ktorých "éčok" sa báť nemusíte?

Patríte aj vy medzi ten typ spotrebiteľov, ktorý starostlivo kontroluje každý obal a umelinám sa snaží vyhýbať? Alebo naopak, vyberáte len podľa chuti či ceny? Hlavnou výstrahou pre nás sú väčšinou tzv. Éčka, ktoré sú vykresľované ako zákerní zabijaci. Vš

prejsť na článok

Vypestujte si zeler vo vašej záhradke

Spolu s mrkvou a petržlenom patrí k najpoužívanejším koreňovým zeleninám. V tomto článku vám poradíme, ako si túto zeleninu môžete dopestovať vo vašej záhrade. V našich podmienkach sa najčastejšie stretneme s pestovaním zeleru buľvového. Veľké podzemné bu

prejsť na článok

Je medvedí cesnak taký zdravý, ako cesnak kuchynský?

Tohto roku sa s nami príroda veľmi zahráva. Začiatok marca a raz sneží, raz svieti slniečko. Prekvapivo sa však aj rastlinky, ktoré klasicky vyrastajú koncom marca, začínajú objavovať už teraz. Ich zber by ste teda určite nemali premeškať!

prejsť na článok