Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
V našom predchádzajúcom článku sme vám čo-to prezradili o skvelom medveďom cesnaku a jeho silných zdravotných účinkoch. Problémom však je, kde ho nájsť a nazbierať. Ak sa vám nechce brázdiť lesmi a hľadať ho podľa typickej vône, prinášame vám pohodlnejšie
Tak, ako každý človek má svojho lekára, mal by mať aj svojho včelára. Kúpa neoverených medov v obchodných reťazcoch nie je vždy tou správnou alternatívou. Niektoré druhy medov môžu byť dovezené zo zahraničia- z Ázie, Južnej Ameriky. Tak sa vám môže stať,
Zeler je dvojročná bylina z čeľade zelerovitých. Pestuje sa pre svoje buľvy a listy. Od 18.storočia sa zeler pestuje v troch formách- zeler buľvový (používajú sa listy aj podzemná časť, tzv. buľva), zeler stopkový (používa sa nadzemná časť) a zeler listov
Včely vyrábajú med zbieraním nektáru, medovice a iných sladkých štiav z rozličných rastlín a ich ďalším spracovaním.
Vyčerpanosť, únava, nespavosť či dokonca až neuróza? Ak tieto stavy nie sú prejavom nejakého závažnejšieho ochorenia, často sú signalizujú nedostatočné množstvo spánku či precenenie svojich síl. Ak už nepomáha ani káva, či bylinné stimulanty nahradzujúce
Čo si ako prvé predstavíte pri slove chmeľ? Samozrejme... Vôňu piva a orosený polliter. Chmeľ však neslúži len na výrobu piva. Je to stará kultúrna rastlina, ktorá sa kedysi používala ako korenina no dokonca aj ako liek. Až v rannom stredoveku bola objave
Už stredoveký arabský lekár Avicenna o medovke povedal, že „rozveseľuje srdce a podporuje vitalitu ducha,“ čím básnicky zhrnul jej liečivé schopnosti v prípade srdcových a nervových ťažkostí.
Kardamón – to sú malé zelené semenné tobolky, ktoré sa do podoby korenia zomieľajú na jemný prášok. Ten je dôležitou ingredienciou napríklad do kari či garam masála – obľúbených indických korení. Staré civilizácie ho považovali za vzácnosť, nám dnes pripo
Predstavte si ráno bez kávy. Deprimujúce však? Mnohí si bez nej začiatok dňa nevieme vôbec predstaviť. Kofeín v nej na nás pôsobí ako stimulant, ktorý nám pomáha poriadne sa prebudiť. Pravdou však je, že pôvodne sa kofeín v káve využíval len pri skutočnej
Odkiaľ by ste si tipli, že pochádza špenát? Jeho „domovinou“ je Perzia, oblasť dnešného Iránu. Odtiaľ sa dostal do celého sveta. Cez Sýriu a Arábiu do severnej Afriky, do Číny bol privezený ako dar od nepálskeho kráľa a do Európy ho prvýkrát doniesli Maur
Mleté mäso zapečené s fazuľou, čo naň potrebujeme? 1kg mletého mäsa (bravčové + hovädzie), 2 hrnčeky nakrájanej cibule, štvrť hrnčeka oleja, 2 hrnčeky kečupu, ½ hrnčeka medu, 2 lyžice horčice, 1 lyžička soli, 2 lyžice vínneho octu, 4 hrnčeky uvarenej bie
Keď vám doma začne klíčiť cesnak automaticky ho vyhadzujete? Podľa blogu Human N Health určite nie! Pokiaľ ide o varenie a zdravý životný štýl, cesnak jednoducho nemá konkurenciu. Okrem toho, že dodáva skvelú arómu a chuť, má mnoho zdravotných benefitov.
Už naše staré mamy ho používali na liečenie rôznych chorôb, preto vedci skúmajú, ako je možné, že tak jednoducho dokáže likvidovať baktérie. Medom a aj ďalšími včelími produktmi sa môžeme liečiť a aj preventívne podporovať svoje zdravie, no ako sa hovorí
Do slovenskej tradičnej kuchyne jednoznačne patrí masť. Či už bravčová, husacia alebo kačacia, všetky boli po mäse kvôli vysokej kalorickej hodnote najdôležitejším produktom zabíjačky. Používala sa do zápražiek, na vyprážanie, ako nátierka či len tak, na
Cukor poznáme prirodzený a pridaný. O rozdieloch medzi prírodným a pridaným cukrom si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku. Teraz si však povieme niečo o rôznych druhoch pridaných cukroch. Že biely cukor je zlo, to vieme už azda všetci. Často sa