Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Esenciálne oleje sú využívané takmer vo všetkých receptoch na domácu prírodnú kozmetiku, od krémov a pleťových vôd, cez opaľovacie prípravky až po rôzne hojivé a hrejivé zábaly. Svojimi aromaterapickými účinkami nás dokážu uvoľniť, povzbudiť či dokonca zr
Kvôli svojmu zloženiu je špenát vhodný pre všetky vekové kategórie- od dojčiat, ktorým sa podáva vo forme rozmixovaných kašičiek, cez športovcov, ktorým pomáha k sile až po seniorov, ktorí sa vďaka nemu budú cítiť zdravšie. Pri čom všetkom teda táto zelen
Maličký vždyzelený stromček s príťažlivou vôňou, upokojujúca a napätie zmierňujúca bylinka. Svoje miesto má v kuchyni, aj v medicíne. Legendy o ňom hovoria, že ak rastie v blízkosti domácnosti, hlavou rodiny je žena. Morská ruža, v preklade rozmarín! Hi
Pripravujete už záhradku na zimu? Blíži sa nám koniec septembra a preto vám dávame do pozornosti ešte niekoľko prác, ktoré by ste určite tento mesiac mali v záhradke stihnúť.
Sójovú omáčku sa nedá nemilovať! Jej výnimočnou chuťou dotvára mnoho jedál. Bohužiaľ, nachádza sa v nej lepok a sója, čo neprospieva hlavne alergikom. Prinášame vám teda recept na domácu alternatívu, ktorá podľa nás chutí ešte lepšie ako „originál", no je
Ktovie prečo, ale väčšina ľudí má proti zeleným potravinám averziu. Možno kvôli tomu, že sa hovorí, že to, čo je zelené je zdravé a tak nechutné. Často je však opak pravdou. A preto aj vy, pokiaľ ste ako deti špenát neznášali, skúste svoj názor prehodnoti
Propolisová tinktúra, ktorú nie je ťažké vyrobiť si aj doma, by mala mať čestné miesto vo vašej domácej lekárničke. Avšak pozor na to, kde si propolis kupujete. Ak je totiž včelí úľ situovaný v priemyselnej oblasti bez dostatočného množstva stromov, včely
Sóda bikarbóna sa v našich kuchyniach objavuje veľmi bežne. Ak ste ju však doteraz používali len na varenie či pečenie, vyskúšajte týchto niekoľko tipov. Určite si minimálne pár z nich osvojíte.
Paracelsus, švajčiarsky filozof a lekár 15. storočia, nazýval medovku elixírom života. Ľudovo sa medovka nazýva aj : „Bylinka dlhého života“. Tieto metafory sú možno vyjadrením toho, ako ľudia vnímali účinky medovky. Veď aj Karol Veľký, kráľ frankov a cis
Rastlinka pripomínajúca oregano, ktorá bola v minulosti považovaná za symbol manželského šťastia a hojne využívaná v liečiteľstve, slúži dnes prevažne len v kulinárstve. Majoránka má však bohatú históriu!
Slepačie vajíčka sa na našich tanieroch objavujú takmer každý deň. Či len uvarené alebo skryté v rôznych iných jedlách, ich konzumácia pre nás nie je ojedinelá. Existujú však aj iné druhy vajec, ktoré sú chutnejšie a pre naše telo prospešnejšie. Napríklad
V minulosti (až do 18. storočia) bol zeler využívaný ako liek a až potom sa našlo jeho uplatnenie aj v kuchyni. A dnes… viete si predstaviť kuraciu, či hovädziu polievku bez zeleru? Ja veru nie. Či už kocky nakrájanej buľvy, alebo viazanička zelenej vňate
V obchodoch nájdete milióny rôznych druhov ryže – dlhozrnná, guľatozrnná, biela, hnedá, basmati, sáčková.. Človek si niekedy proste nevie vybrať. Ktorá je z nutričného hľadiska najlepšia a ktorú kupovať?
V staroveku boli bylinky veľmi obľúbené. Používali sa vo varení, liečilo sa nimi a každá bola symbolom nejakej činnosti či pocitu. Dnes, v porovnaní s minulosťou, nie sme na nich až tak „závislí“. Sú to však rastlinky nie len s príjemnou vôňou a chuťou,
Skladovanie tvorí bodku za každoročnou záhradkárskou sezónou. Je to tá posledná vec, ktorú so svojou úrodou urobíte. Okrem konzumácie samozrejme J Prednedávnom sme si povedali, ako uskladňovať zemiaky a hlúbovú zeleninu. Dnes prišiel rad na inú veľkú sk