Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Prednedávnom sme vám predstavili kuskus. Dnes sme sa rozhodli porozprávať vám o ďalšom pšeničnom produkte s názvom bulgur. Počuli ste o ňom už niekedy?
Pravý nepasterizovaný jablčný ocot je považovaný za tekuté zlato. Tento univerzálny ocot sa môže pochváliť nekonečným zoznamom možností využitia. Pomáha pri zažívaní, stabilizuje hladinu cukru a dokonca sa dá využiť aj ako vlasové či pleťové tonikum. Pre
Čo by ste si pomysleli o rastline, ktorá sa volá trblietajúci kôň? Presne to totiž po preklade zo starogréčtiny znamená rakytník. Napriek zvláštnemu názvu ho ale určite nemôžeme zavrhovať. Rakytník je doslova vitamínovou bombou, ktorá nám pomôže s chrípk
Ihličie nie len nádherne vonia, no má aj mnoho iných benefitov. Využiť môžeme hneď niekoľko z nich. Prečítajte si, ako dokáže čaj či tinktúra z borovicového ihličia posilniť vašu imunitu, pomôcť pri dýchacích problémoch alebo uvoľniť od bolestí nôh. Na pa
Sklenenú nádobu naplňte do polovice čerstvým alebo sušeným ihličím. Zalejte kvalitnejšou, aspoň 40% vodkou a uložte na teplé miesto na 4 – 6 týždňov. Aspoň raz denne pretrepte. Potom sceďte alkohol do čistej nádoby a môžete začať užívať. Denne si môžete
Aj vy vždy na jeseň obdivujete nádherne zafarbené stromy? Jedným z týchto farieb hýriacich stromov je jarabina vtáčia. Okrem oku lahodiacej kráse má však pre nás aj inú hodnotu. Jej plody sú nabité vitamínmi, ktoré majú pre človeka veľa prospešných účinko
Hovorí sa, že keby vyhynuli včely, vyhynie aj ľudstvo. Napríklad, keby sme sa pozreli na 100 základných plodín pre ľudí, rast až 71 z nich je závislý od opeľovania včiel. Okrem potravy, ktorú vďaka nim máme, nám dávajú ešte jeden dar – ich skvelé produkty
Neexistuje horší začiatok dňa, ako keď sa človek zobudí úplne nevyspatý. Bezsenné noci, keď sa človek iba prehadzuje a nedokáže poriadne „zachrápať“, majú vplyv na našu energiu, produktivitu, náladu a aj celkovú kvalitu dňa.
Farfalle, tagliatelle, fusilli, spagetii... Druhy cestovín, ktoré bežne kupujeme a konzumujeme. Počuli ste však už o cestovinách podobných tarhoni, ktoré pochádzajú zo severnej Afriky a navyše sa nemusia variť?
Hrozno výborne chutí, dodáva energiu, vyrába sa z neho víno... Nie nadarmo je kráľom septembrovej úrody! Hovorí sa, že je to ovocie Bohov. Podľa najstarších archeologických nálezov začala jeho kultivácia už pred osem tisíc rokmi v Gruzínsku. Obľube sa ted
V poslednej dobe sa o lepku hovorí veľa, hlavne negatívne. Mnoho ľudí sa mu dnes snaží vyhýbať. Prieskumy však hovoria, že ide o oveľa viac, než len módny výstrelok. Tvrdenia ľudí, ktorým sa po lepkovej diéte uľavilo potvrdzujú vedecké štúdie. Tie dokazuj
Keď sa povie brusnica, väčšinu z nás už akoby automaticky napadnú zdravé obličky. Brusnice však v sebe skrývajú okrem vynikajúcej chuti a schopnosti pomôcť obličkám oveľa viac. Sú radené medzi tzv. superpotraviny, teda potraviny pre človeka „super zdravé“
Dali by ste si mahi mahi? Alebo nejakú inú morskú príšerku? Možno už nestihnete. Nová štúdia časopisu PNAS hovorí, že morské pochutiny sa už čoskoro môžu stať minulosťou.
Keď si do google naťukáte slovko hokkaido, skôr ako tekvicu vám nájde prekrásny japonský ostrov. Celkom logicky, práve odtiaľto tekvica pochádza. Už oddávna ju Japonci pestovali na jeho sopečných pôdach. Používali ju však nie len na bežnú konzumáciu, no s
„Nech je tvoja strava tvojim liekom a tvoj liek tvojou stravou,“ povedal Hippokrates. Aj strava, ktorú si pestujeme vo vlastnej záhradke, môže byť liekom. Veď mnoho byliniek, ovocia či zeleniny, ktoré bežne konzumujeme, sa do nášho jedálnička dostali práv