Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Ovocie a zelenina sú pre zdravý životný štýl jednoducho nenahraditeľné. Udržať ich čerstvé však dá veľa námahy. Azda každý z nás pozná ten pocit, keď sa pozrie na sčernený banán, ktorý práve kúpil. Ovocie a zelenina sa kazia veľmi rýchlo, obzvlášť v teple
Aj keď sa zber cukiet pomaly končí, ešte stále ich v záhradách niekoľko nájdeme. Ak ich máte plnú záhradu, mali by ste o nej niečo vedieť. Pripravili sme si pre vás niekoľko netradičných faktov, ktoré vás určite prekvapia.
Rýchlo rastúca zelená rastlinka menom rukola je obľúbená tak ako medzi špičkovými kuchármi, tak medzi malými záhradkármi. Jej korenistá chuť sa hodí do šalátov, na cestoviny či na pizzu. Je bohatá na vitamín C, draslík a čo ja najdôležitejšie, ešte ju sti
O sóde bikarbóne sme písali už mnohokrát. Dokáže čistiť kuchynské dresy alebo pomáha bieleniu Teraz vám však prinášame pár tipov, ako ju možno využiť aj v záhrade.
Šalát sa stal tradičnou prílohou takmer ku každému jedlu. Dámy ho jedia predovšetkým kvôli jeho nízkym kalóriám, deťom ho dávame kvôli prísunu železa. Čo iné nám však šalát môže ponúknuť?
Špargľa – to je delikatesa starého Egypta, ktorá má u nás sezónu len tri mesiace. Je označovaná ako kráľovná zeleniny a jej krehké dužinaté výhonky sú na tanieri výbornou pochúťkou. Čo všetko ste o nej dodnes vedeli?
„Neexistuje žiadna planéta B“, bol slogan decembrovej parížskej konferencie OSN o klimatických zmenách. Slogan poukazuje na to, že debaty o klimatických zmenách sa netýkajú len samotných zmien, ale niečoho oveľa väčšieho. Procesy v klíme sú len odzrkadlen
Prišla jar a v prírode všetko kvitne a rastie. Aj keď je toto obdobie potešením pre oči, alergici dostávajú zabrať. Kýchanie, nádcha, svrbenie očí a pokožky, to všetko dokáže človeka od pobytu von odradiť. Aby ste si však mohli krásne jarné dni užívať aj
Bábovka s medom, čo na ňu potrebujeme? 250 g hladkej múky, 100 g masla, 60 g práškového cukru, 60 g medu, 3 vajíčka, citrónová kôra (z chemicky neošetreného citróna), ½ balíčka prášku do pečiva, 80 g mandlí, 125 ml sladkej smotany, 1 balenie vanilkového c
Všetci dúfame, že tohtoročné výkyvy počasia nadobro prestanú. Prvý jarný deň roku 2016, 20. marec, by nám teda mohol priniesť vytúženú jar a za sprievodu slniečka nás konečne odviesť do záhrad. Keďže s tým väčšina záhradkárov počíta, povieme si, čo v všet
V súčasnej modernej dobe prifarbovaných, konzervovaných, upravovaných, stabilizovaných a podobne potravín, je med jedinečný- je taký, aký nám ho poskytla naša príroda. A čo o ňom možno (ne)viete?
Február je posledný zimný mesiac, ktorý nás ale vďaka svojmu počasiu do záhradky ešte ani trošku neláka. Ak však chcete byť na tohtoročnú sezónu poriadne pripravený, mali by ste už pomaličky začať. Pripraviť si môžete priesady, ktoré v nádobkách uložte na
Minerálne látky sú látky, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť, preto ich prijímame stravou. Stopové prvky, ako ich inak nazývame, sú rovnako dôležité ako vitamíny. Zohrávajú významnú úlohu v tvorbe krvi, stavbe kostí, činnosti svalov a ďalších dôlež
Staré a overené. Možno ste už o nich počuli, no nikdy nie je na škodu pripomenúť si ich. A to hlavne v tomto chladnom období, kedy na nás choroby a kašeľ útočia viac, ako v iných ročných obdobiach.
Medovníčky. Klasické sladkosti vianočných sviatkov. Chutné koláčiky veselých tvarov, úžasných vzorov a príjemnej vône. Vôňa, ktorá nám všetkým pripomína Vianoce je spôsobená práve špeciálnym medovníkovým korením, ktoré sa do nich pridáva.