PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Ovsené vločky v záhrade a domácnosti: Boj proti škodcom, hnojivo, aj prvá pomoc pri spálení slnkom

Ovsené vločky sú veľmi výživným, na vlákninu bohatým jedlom, ktoré výborne chutí. Niektorí záhradkári však tvrdia, že nie sú dobré len pre naše žalúdky, ale sú vynikajúce aj pre rastlinky. Kde v záhrade sa dajú ovsené vločky využiť? Prečítajte si nasleduj

prejsť na článok

Použite Colu v záhrade: Vyhubí škodcov, urýchli proces kompostovania, upraví pH pôdy

Či už je zdravá, alebo nie, Colu pozná každý nielen na Slovensku, ale i vo svete. Väčšina ľudí ju pije pre jej chuť, ale má aj mnoho ďalších využití. V domácnosti ju možno použiť na vyčistenie toalety a dlaždíc. Pomáha aj pri čistení starých mincí a zájde

prejsť na článok

Ktoré rastliny sadiť vedľa seba alebo ako v záhrade skombinovať rastliny

Ekologickí záhradkári vedia, že rozmanitá zmes rastlín vytvára zdravú a krásnu záhradu. Rozličné rastlinné kombinácie majú totiž schopnosť navzájom si pomáhať pri svojom raste. Ako sadiť vedľa seba rastliny a skombinovať ich tak, aby z toho mali čo najväč

prejsť na článok

Čo je dobré na posilnenie imunity

V tomto období rozšírených chrípok a prechladnutí je dobré dbať nielen na vhodné oblečenie a pravidelné vetranie, ale aj na to, čo jete. Pomôžte jedlom svojej imunite a zaraďte do svojho denného jedálnička aspoň niektoré z týchto jedál a nápojov.

prejsť na článok

Vianočné korenie a recept na vianočné perníkové smoothie

Viaceré kombinácie chutí a vôní pripomínajú rozličné sviatky v roku. Vianoce sú typické vôňou medovníčkov, perníkov, škorice, klinčekov, zázvoru a muškátového orieška. Vymenované vianočné koreniny sú navyše aj veľmi zdravé. Aké sú ich účinky?

prejsť na článok

Pórovo-zemiaková polievka bohatá na prebiotiká

Pórovo-zemiaková polievka je výborná a obľúbená, ale vedeli ste, že je aj skvelým tipom pre zdravé črevá? Jej kľúčové suroviny- pór, cibuľa a cesnak sú totiž mimoriadne dobrým zdrojom prebiotík.

prejsť na článok

Pizza farmy

Čo si predstavíte, keď počujete slovné spojenie pizza farma? Pole plné tenkých chrumkavých kôrok cesta? Paradajkovú omáčku tečúcu v potôčiku k horizontu? Mozzarelové guličky rastúce v riadkoch? Alebo si poťukáte po čele a poviete: „To kto zase vymyslel?“

prejsť na článok

Hlasovanie v súťaži o Najobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017

Po úspešnej prvej fáze - prihlasovaní sa do súťaže Najobľúbenejší farmár/výrobca 2017, do ktorej sa mohli zapojiť len farmári a výrobcovia spĺňajúci podmienky súťaže, dnes spúšťame jej druhú časť- hlasovanie.

prejsť na článok

Kokosová voda

Kokosová voda sa objavuje v mnohých zdravých nápojoch. Je to číra tekutina, ktorá je vo vnútri mladých zelených kokosových orechov, zvyčajne s veľkosťou basketbalovej lopty.

prejsť na článok

Tipy a triky (nielen) pre zber jahôd

Po roku je tu opäť čas zberu jahôd. Či už sa zberáte na samozber alebo budete jahody zberať len vo svojej záhrade, či v lese, prečítajte si, kedy a ako je najlepšie ich zbierať, ako sa o ne starať počas dozrievania a ako ich po zbere spracovať.

prejsť na článok

Alergia na vajíčka a 5 alternatív, ako ich nahradiť

Povedali by ste, že alergia na vajíčka, teda najčastejšie alergia na bielkoviny vaječného bielka, je jednou z bežných potravinových alergii? Nuž, je to tak. A ak patríte medzi alergikov na vajíčka, či k ich známym, mali by ste vedieť, že vajcia sú bežnou

prejsť na článok

Mužské hamburgery, ženské šaláty: Ovplyvňuje pohlavie našu stravu?

Všetci poznáme tie typické stereotypy: muži uprednostňujú červené mäso a veľké porcie, ženy zase šaláty a skromnejšie porcie, vyberajúc si pozornejšie, čo majú na tanieri. Alebo... muži pikantné, ženy sladké. Hranolky alebo ovocie? Kto si čo vyberie? Muži

prejsť na článok

10 dôvodov prečo je dobré a zdravé piť pivo

Pivo je zlatistý alkoholický nápoj vyrábaný zo sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasiniek s horkastou chuťou. Pitie piva má na Slovensku pomerne dlhú tradíciu. V minulosti sa pivo varilo takmer vo všetkých mestách a väčších obciach. Hoci dnes je na Slov

prejsť na článok

Fermentované potraviny a ich prínos pre zdravie

Prvé zmienky o fermentácii pochádzajú z obdobia pred viac ako 8000 rokmi. Fermentovaná strava vytvára v organizme zásadité prostredie a bojuje proti prekysleniu organizmu. Fermentácia je spôsob konzervovania potravín, ktorý zlepšuje chuťové vlastnosti pot

prejsť na článok

Chia semienka navracajú stratenú energiu

Chia (čítaj čia) alebo celé semená Salvie hispanica sa stali jednou z najpopulárnejších superpotravín v oblasti zdravia v posledných rokoch. Navyše ich konzumácia vám pomôže prinavrátiť stratenú energiu. Keďže nemajú žiadnu typickú chuť, sú surovinou, kto

prejsť na článok