Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Ovsené vločky sú veľmi výživným, na vlákninu bohatým jedlom, ktoré výborne chutí. Niektorí záhradkári však tvrdia, že nie sú dobré len pre naše žalúdky, ale sú vynikajúce aj pre rastlinky. Kde v záhrade sa dajú ovsené vločky využiť? Prečítajte si nasleduj
Či už je zdravá, alebo nie, Colu pozná každý nielen na Slovensku, ale i vo svete. Väčšina ľudí ju pije pre jej chuť, ale má aj mnoho ďalších využití. V domácnosti ju možno použiť na vyčistenie toalety a dlaždíc. Pomáha aj pri čistení starých mincí a zájde
Ekologickí záhradkári vedia, že rozmanitá zmes rastlín vytvára zdravú a krásnu záhradu. Rozličné rastlinné kombinácie majú totiž schopnosť navzájom si pomáhať pri svojom raste. Ako sadiť vedľa seba rastliny a skombinovať ich tak, aby z toho mali čo najväč
V tomto období rozšírených chrípok a prechladnutí je dobré dbať nielen na vhodné oblečenie a pravidelné vetranie, ale aj na to, čo jete. Pomôžte jedlom svojej imunite a zaraďte do svojho denného jedálnička aspoň niektoré z týchto jedál a nápojov.
Viaceré kombinácie chutí a vôní pripomínajú rozličné sviatky v roku. Vianoce sú typické vôňou medovníčkov, perníkov, škorice, klinčekov, zázvoru a muškátového orieška. Vymenované vianočné koreniny sú navyše aj veľmi zdravé. Aké sú ich účinky?
Pórovo-zemiaková polievka je výborná a obľúbená, ale vedeli ste, že je aj skvelým tipom pre zdravé črevá? Jej kľúčové suroviny- pór, cibuľa a cesnak sú totiž mimoriadne dobrým zdrojom prebiotík.
Čo si predstavíte, keď počujete slovné spojenie pizza farma? Pole plné tenkých chrumkavých kôrok cesta? Paradajkovú omáčku tečúcu v potôčiku k horizontu? Mozzarelové guličky rastúce v riadkoch? Alebo si poťukáte po čele a poviete: „To kto zase vymyslel?“
Po úspešnej prvej fáze - prihlasovaní sa do súťaže Najobľúbenejší farmár/výrobca 2017, do ktorej sa mohli zapojiť len farmári a výrobcovia spĺňajúci podmienky súťaže, dnes spúšťame jej druhú časť- hlasovanie.
Kokosová voda sa objavuje v mnohých zdravých nápojoch. Je to číra tekutina, ktorá je vo vnútri mladých zelených kokosových orechov, zvyčajne s veľkosťou basketbalovej lopty.
Po roku je tu opäť čas zberu jahôd. Či už sa zberáte na samozber alebo budete jahody zberať len vo svojej záhrade, či v lese, prečítajte si, kedy a ako je najlepšie ich zbierať, ako sa o ne starať počas dozrievania a ako ich po zbere spracovať.
Povedali by ste, že alergia na vajíčka, teda najčastejšie alergia na bielkoviny vaječného bielka, je jednou z bežných potravinových alergii? Nuž, je to tak. A ak patríte medzi alergikov na vajíčka, či k ich známym, mali by ste vedieť, že vajcia sú bežnou
Všetci poznáme tie typické stereotypy: muži uprednostňujú červené mäso a veľké porcie, ženy zase šaláty a skromnejšie porcie, vyberajúc si pozornejšie, čo majú na tanieri. Alebo... muži pikantné, ženy sladké. Hranolky alebo ovocie? Kto si čo vyberie? Muži
Pivo je zlatistý alkoholický nápoj vyrábaný zo sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasiniek s horkastou chuťou. Pitie piva má na Slovensku pomerne dlhú tradíciu. V minulosti sa pivo varilo takmer vo všetkých mestách a väčších obciach. Hoci dnes je na Slov
Prvé zmienky o fermentácii pochádzajú z obdobia pred viac ako 8000 rokmi. Fermentovaná strava vytvára v organizme zásadité prostredie a bojuje proti prekysleniu organizmu. Fermentácia je spôsob konzervovania potravín, ktorý zlepšuje chuťové vlastnosti pot
Chia (čítaj čia) alebo celé semená Salvie hispanica sa stali jednou z najpopulárnejších superpotravín v oblasti zdravia v posledných rokoch. Navyše ich konzumácia vám pomôže prinavrátiť stratenú energiu. Keďže nemajú žiadnu typickú chuť, sú surovinou, kto