PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Pravda o vajíčkach - Prečo nekupovať lacné vajcia z veľkochovu?

Viacero výskumov potvrdzuje to, čo vieme všetci, ale niektorí si to nechceme priznať. Na jedle sa šetriť neoplatí. Nie sú vajcia ako vajcia! Prečo nekupovať vajcia z veľkochovu?

prejsť na článok

Zimná sedmička pre zdravie a dobrú náladu - 1. časť

Počas leta nám zlepšuje náladu slnko, ale čo v zime? Nič nezlepší náladu lepšie ako typicky zimné vône. Mínusové teploty, zohrievanie pred krbom a relax v pohodlí domova. Zimná nálada si priam pýta povzbudenie zmyslov a podporu zdravia. Výborným spôsobom

prejsť na článok

Prečo uprednostniť kvások pred droždím?

Asi každý z nás, ktorého zaujíma pečenie, hľadá odpoveď na otázku, aký je rozdiel medzi droždím a kváskom. Veľa ľudí si tieto pojmy dokonca pletie. Poďme teda uviesť oba pojmy na správnu mieru. Prečo tak veľa ľudí uprednostňuje pri pečení kvások pred drož

prejsť na článok

Talianska polenta - zdravá bezlepková dobrota na sladko aj na slano!

Polenta je obľúbenou súčasťou zdravej kuchyne. Jej veľkou výhodou je, že ju možno konzumovať na sladko aj na slano! Je chutná a vhodná na raňajky, ale aj ako príloha k mäsu a zelenine. Recepty s polentou sú mimoriadne chutné! Určite ju vyskúšajte!

prejsť na článok

Šikovné triky, ktoré pomôžu v kuchyni

Dobrých rád do kuchyne, ktoré uľahčia varenie a prípravu jedál, nikdy nie je dosť! Je to tak jednoduché, a predsa to väčšinu z nás nikdy nenapadne! Vyskúšaj tieto triky aj ty!

prejsť na článok

Recept: Zdravé škoricové keksy pre celú rodinu!

Keď sa povie škorica, väčšina z nás si predstaví hnedý prášok a najmä jeho príjemnú vôňu, ktorú poznáme nájme zo sladkých jedál a horúcich nápojov. Škorica je však omnoho viac ako korenina na zvýraznenie vône a chuti! Upečte si chutné a zdravé

prejsť na článok

Výborný domáci jogurt bez jogurtovača!

Jogurt vzniká fermentáciou mlieka. Mikroskopické jogurtové kultúry sú veľmi užitočné a veľa rodičov podporuje pravidelnú konzumáciu jogurtov svojich ratolestí. Jogurtové kultúry pozitívne vplývajú na trávenie a obranyschopnosť organizmu detí aj dospelých.

prejsť na článok

8 spôsobov, ako sa zbaviť roztočov bez použitia chemikálií

Alergia na roztoče je často používaný pojem. Viete si predstaviť, čo to v skutočnosti znamená? Roztoče sú mikroskopický hmyz, ktorý sa živí odumretou ľudskou kožou. Na množstve kože, ktorá denne odumrie priemernému dospelému človeku, sa dokáže uživiť až m

prejsť na článok

Horúce alkoholické nápoje na zahriatie

Horúci cider, Bombardino, Hriatô, Tekutá štrúdľa, Vanilkový punč či ružový svařák

prejsť na článok

5 vitamínových bômb jesene

Leto je už dávno preč, jeseň tiež pomaly odchádza a nás čaká len studená zima. Okrem počasia sa v zime menia aj regály v obchodoch. Letné druhy ovocia a zeleniny striedajú iné druhy, ktoré však často prehliadame. V zime má totiž organizmus prirodzenú potr

prejsť na článok

Jesenný očistný šalát z kučeravého kelu

Začiatok jesene sa nám v oblasti gastronómie spája hlavne s ťažkými, no dobrými, jedlami a sladkými pochúťkami. Naše telo sa však potrebuje od týchto dobrôtok aj nejako očistiť. V šaláte, ktorý vám dnes predstavíme, je kučeravý kel skombinovaný s repou, ž

prejsť na článok

Veľké rozdelenie orieškov: Ktoré sú čím výnimočné?

Kešu sú horčíkové bomby, kokosy pôsobia na pleť, vlašské na spermie. Ktoré oriešky sa vám oplatí chrumkať?

prejsť na článok

Jesenná klasika: zdravé a chutné gaštany

Gaštany sú považované za príbuzné orechov. Je medzi nimi ale veľa rozdielov. V gaštanoch sa nenachádza toľko tuku, naopak obsahujú veľa škrobu – tak ako napríklad zemiaky či kukurica. Sú vysoko energetické a vhodné pre športovcov či fyzicky pracujúcich ľu

prejsť na článok

Vyrobte si vlastné šípkové víno

Šípkový lekvár, čaj či sirup. Šípkové dobroty, nad ktorými málokedy ohrdneme nosom.Dnes sa však budeme venovať niečomu inému. Ochutnali ste už niekedy šípkové víno? Patrí medzi veľmi vyhľadávané dezertné vína s vynikajúcou chuťou. V obchodných reťazcoch h

prejsť na článok

Ako si vyrobiť svoj vlastný kompost: Užitočné tipy pre začiatočníkov

Namiesto používania umelých, syntetických a nákladných hnojív, ktoré niekedy môžu priniesť viac škody ako osohu, si môžete skúsiť vyrobiť svoj vlastný domáci kompost. Takýmto prirodzeným spôsobom zlepšíte kvalitu pôdy a záhradke zabezpečíte väčšiu plodnos

prejsť na článok