Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Vyhnite sa pitiu kávy, čaju alebo len mlieka a radšej sa každé ráno "nakopnite" vypitím čerstvo odšťaveného zeleninového džúsu.
Aj sliepky a kohúty majú svoje zdravotné problémy. Inštinktívne vtedy vyhľadávajú liečivé bylinky. Ak poznáme správne postupy, môžeme im trocha pomôcť aj my, chovatelia. Ako na to?
Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že i
Záhradu z balíkov slamy môžete mať kdekoľvek – aj na betónovej ploche, na balkóne alebo na terase, ale vždy na mieste s dostatkom slnka pre zeleninu a bylinky. Stačí si pripraviť niekoľko balíkov slamy a môžete sadiť :)
Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept...
Šiitake (Shiitake, Húževnatec jedlý) je liečivá ázijská huba, ktorú si môžeme s trochou šikovnosti vypestovať aj doma. Prečítajte si viac o zdraviu prospešných účinkoch šiitake a spôsobe pestovania...
Kaleráb, mnohokrát považovaný za obyčajnú zeleninu, má v sebe mnoho výnimočných účinkov na ľudský organizmus. Kaleráb totiž obsahuje látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a je tiež výborným doplnkom jedálnička pri redukčných diétách. Pokiaľ sa kaleráb ro
Na prvý pohľad vyzerá slovné spojenie prázdne kalórie ako úplné protirečenie. Veď kalórie by nám mali dodávať energiu, tak ako môžu byť prázdne? Aj prázdne kalórie dodávajú energiu, tá však nie je výživovo vyvážená.
Gingko dvojlaločné (gingko biloba) je starobylý strom žijúci až 2000 rokov, ktorý dorastá do výšky 40 metrov. Z listov gingka sa vyrába liečivý extrakt s neuveriteľne pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie...
Stačí tak málo – a vaše oči budú lepšie chránené pred šedým zákalom, nebezpečnou makulárnou degeneráciou sietnice a ďalšími ochoreniami zraku. Prečítajte si, ako na to :)
Ako poctiví záhradníci sa snažíme prísť na čo najviac prirodzených spôsobov hnojenia bez toho, aby sme museli v našich záhradách používať chémiu. Viete o tom, že existuje niekoľko hnojív, ktoré máte na dosah ruky priamo vo svojej kuchyni?
Správne uskladnenie jabĺk a hrušiek je kľúčovou úlohou pre to, aby sme ich už o týždeň nemuseli triediť a vyhadzovať nahnité plody. Pri ich skladovaní totiž platia určité pravidlá, ktoré by sa mali zachovať, aby sme si ich mohli vychutnávať po celú zimu.
Karfiol, zelenina, ktorá bola považovaná za pomerne nudnú, sa v poslednom období opäť dostáva do centra pozornosti na základe zistení, že ide o veľmi výživnú, nízko sacharidovú náhradu ryže, cesta na pizzu a mnohých ďalších príloh. Jedna šálka karfiolu to
Jeseň je tu a spolu s ňou aj oranžová tekvica. Od tekvicových jadierok až po veľké okrúhle plody ju možno vidieť hádam všade. Navyše sa dá zjesť celá a na rôzne spôsoby. Tekvicu možno totiž konzumovať praženú, dusenú varenú, pečenú a na sladko alebo na sl
Jeseň farbiaca prírodu do svojich farieb sa už začala a tak netreba zabudnúť ani na jesenné práce v záhrade, ktoré sa s ňou spájajú. Nakoľko ich nie je málo, nemali by sme ich odkladať. Tak si vyhrňme rukávy a poďme na to! Na čo by sme nemali zabudnúť?