PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Medzinárodný deň čokolády

Dnes máme 13. septembra, čo znamená, že máme medzinárodný deň čokolády a deň pozitívneho myslenia. Určite to nie je náhoda, možno skôr súvislosť medzi týmito vecami. Práve čokoláda je zdrojom endorfínov, ktoré v nás vyvolávajú pocity šťastia a pozitívne m

prejsť na článok

Tekvica - cenný dar prírody

Počasie nám už pomaly naznačuje, že sa blíži jeseň. Symbolom každej krásnej jesene je práve tekvica. V kuchyni ju môžeme využiť na rôzne pokrmy, ktoré budú chutiť vám, ale aj vašim blízkym.

prejsť na článok

Najvhodnejší čas na výsadbu stromčekov

Pomaly sa nám blíži obdobie na výsadbu stromčekov. Pán profesor Hričovský nám prezradí, kedy je ten najvhodnejší čas výsadbu zrealizovať.

prejsť na článok

Biely jogurt – pomocník pre našu pleť

Po určitom veku, sa na každej pleti začnú vytvárať vrásky a pokožka pôsobí unavene. Už ťažko dosiahneme efekt krásnej a mladistvej pleti, ako keď sme mali dvadsať. V časopisoch nachádzame množstvo rád, ako sa starať o pleť a poradcovia nám odporúčajú veľa

prejsť na článok

Pstruh

Ryby patria medzi najstaršie a najpočetnejšie živočíchy. Do nášho jedálnička ich žiaľ moc nezaraďujeme ,čo je ale veľká škoda. Je dokázané, že národy, ktoré žijú v prímorských krajinách a konzumujú často mäso z morských rýb, vôbec netrpia cievnymi ochoren

prejsť na článok

Tradičné torty + recept na Mocca tortu

Tradičné torty ktoré piekli aj slovenské gazdinky začiatkom 20. storočia predstavujú úplne iný cukrársky svet ako ho poznáme dnes. Oproti dnešným tortám sa vyznačovali odlišnými postupmi, ale aj dobovými surovinami z ktorých niektoré dnes už nie sú dostup

prejsť na článok

Intolerancia potravín

S súčasnej dobe sa s týmto pojmom stretávame veľmi často. Prieskumy tvrdia, že intoleranciou trpí skoro každý druhý Slovák. Je úplne bežné, že človek ani len netuší čo sa deje a rôzne príznaky sa snaží potlačiť rôznymi druhmi liekov.

prejsť na článok

Uhorkomelón

Nie, nie je to ani melón, ani uhorka, je to uhorkomelón. Nepočuli ste ešte o ňom? Chceli by ste vedieť odkiaľ pochádza? Pán profesor Hričovský Vám prezradí viac.

prejsť na článok

Kukurica

Hit nielen letných kúpalísk, ale aj jarmokov. Je veľmi zdravá. Rýchlo ňou zasýtime náš žalúdok a nášmu organizmu dodáme dostatočné množstvo potrebných nutričných látok. 1 gram kukurice poskytuje až 4 Kj energie, omnoho viac ako čerstvá zelenina, a to len

prejsť na článok

Alchemilka obyčajná

Možno ju poznáte aj pod prezývkou „rosnička“, lebo na svojich listoch, ktoré sú obrastené chĺpkami dokáže zadržiavať určité množstvo nočnej vlahy. Alchemilka je známa už od staroveku, kde ju ľudia využívali v gréckej aj arabsko-perzskej medicíne. Dokonca

prejsť na článok

Zber ovocia

Neviete si stanoviť správny termín na zber vášho ovocia? Pri určení termínu musíme byť opatrný, pretože nesprávne určený dátum zberu môže spôsobiť, že naša úroda bude slabá. Príliš skorý zber vedie k horšej kvalite ovocia. Nebude tak bohaté na vitamíny, a

prejsť na článok

3 tipy na tradičné pochutiny

Zákusky, koláče a cukrovinky sú tu s nami už tisíce rokov, ešte pred storočím však boli do značnej miery výsadou majetnejších vrstiev. Vyskúšajte si niekoľko jednoduchých receptov na vtedajšie tradičné zákusky a cukrovinky.

prejsť na článok

Mesačné jahody

Máte radi jahody? Toto ovocie patrí medzi veľmi obľúbené svojou chuťou, vôňou, ale aj tým, že je veľmi zdravé.

prejsť na článok

Slovenské potraviny sa predstavia na výstavisku v Trenčíne

Kvalitné domáce potraviny sa budú prezentovať na 4. ročníku výstavy okrasných drevín, ovocných stromov a potrieb pre záhradkárov JAHRADA, ktorá sa koná 25. - 26. 10. 2013 na výstavisku v Trenčíne. Výstava sa už tradične venuje okrem slovenských produktov

prejsť na článok

Pór

Táto liečivá rastlina pochádza z Prednej Ázie. Už v staroveku ľudia využívali jeho liečivé účinky. Pór mal aj svojich veľkých fanúšikov ako napríklad cisára Nera, ktorý ho konzumoval veľmi často. Veril, že mu práve pór pomáha a posilňuje jeho hlasivky. Pr

prejsť na článok