PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

3 super tipy na tradičné torty

Recepty na tradičné torty spred storočia neraz prekvapujú nápaditými názvami alebo jednoduchým postupom. Tradičné torty pritom obstoja aj v konkurencii moderných múčnikov, a prinesú na stôl čarovnú atmosféru časov dávno minulých, keď boli poctivé :) všetk

prejsť na článok

Kapusta – tradičné jedlo Slovákov

Kapustu, najstaršiu kultivovanú zeleninu, už starí Rimania považovali za účinný liek proti všetkým neduhom, najmä žalúdočným vredom. Kapustu môžeme pestovať všade tam, kde nie je príliš horúco a kde poriadne prší. Môžeme ju pestovať aj v skleníku. Kapusta

prejsť na článok

Brokolica – kráľovná medzi zeleninou

Väčšina uznávaných odborníkov sa zhoduje v názore, že brokolica patrí medzi 10 najzdravších potravín sveta. Dnes nám pán prof. Hričovský prezradí, aké má brokolica účinky, ako by sme ju mali skladovať a zbierať.

prejsť na článok

Fastfood a jeho prehrešky

V tejto hektickej dobe často nemáme čas sa poriadne a zdravo naobedovať pre nedostatok času, a tak sa vyberieme do najbližšieho fastfoodu, kde si jedlo kúpime rýchlo a lacno. Tieto vyprážané, tučné a sladké jedlá alebo iné polotovary nám veru na našom zdr

prejsť na článok

Jablká - správny zber a uskladnenie

O zbere ovocia a stanovení termínu sme písali nedávno. Teraz si povieme viac o spôsobe zberu jabĺk a ich prezimovaní. Predtým ako začneme oberať jablká, je potrebné si stanoviť presný termín zberu a samozrejme mať premyslené správne uskladnenie jabĺk, aby

prejsť na článok

Materina dúška

Trápi vás v tomto začínajúcom jesennom období nepríjemný kašeľ alebo vám znepríjemňujú dni tráviace poruchy? Materina dúška vám určite dokáže pomôcť. V stredoveku sa osvedčila pri liečení bolesti hlavy alebo čierneho kašľa. V ľudovom liečiteľstve má dodne

prejsť na článok

Paradajky – ovocie alebo zelenina?

Často si kladieme otázky, na ktoré sami nepoznáme odpoveď. Dnes sa pýtame, či paradajky naozaj patria medzi ovocie. Túto dilemu sa budeme snažiť vyriešiť v nasledujúcom článku.

prejsť na článok

Vaječné škrupiny ako hnojivo

Neviete ako by sa dali použiť vaječné škrupiny? Pán prof. Hričovský nám dá skvelý nápad na to, ako ich pokojne môžeme použiť v našej záhrade. Prečítajte si o tomto nápade viac.

prejsť na článok

Zemiaky - druhý chlieb Slovákov

Máme tu obdobie vykopávania zemiakov, a tak im budeme venovať trošku pozornosti. Zemiaky sú veľmi vhodnou potravinou, ktorá je dostupná kedykoľvek vo veľkom množstve a v rôznych odrodách.

prejsť na článok

Ryža a naše zdravie

Nie je ryža ako ryža – v kvalite, chuti a nutričnej hodnote jednotlivých druhov ryže sú prekvapivo veľké rozdiely. Ak konzumujete len „obyčajnú“ bielu ryžu z regálov našich obchodov, prichádzate o skutočné dobrodružstvo chutí a vôní spojených so spoznávan

prejsť na článok

Ako upiecť dobré piškótové cesto na tortu

Torty patria medzi najobľúbenejšie a najslávnostnejšie múčniky. Ich príprava je často považovaná za vrchol cukrárskeho umenia. Základom pečenia tôrt je naučiť sa piecť dobré piškótové cesto, pričom plnka torty môže byť prakticky ľubovoľná.

prejsť na článok

Vinič hroznorodý

Máme tu čas vinobraní, a preto si prezradíme niekoľko zaujímavých a užitočných informácií najmä pre vinohradníkov o viniči hroznorodom.

prejsť na článok

Jesť zdravo znamená jesť pravidelne

Zdravé stravovanie nie je len o kvalitných (priemyselne neupravovaných) potravinách, ale aj o pravidelnosti v stravovaní. Pravidelné stravovanie umožňuje rozdeliť celodennú dávku energie a cenných látok do podoby pravidelných prísunov. To pomáha organizmu

prejsť na článok

Osy v záhrade

Neviete ako sa máte zbaviť otravných a nepríjemných ôs vo vašej záhrade? Pán profesor Hričovský nám prezradí rýchly a účinný spôsob, ako si s nimi poradíme.

prejsť na článok

Poľskí farmári kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou z mŕtvych zvierat

Len pred pár dňami sme tu mali ďalší potravinový škandál v ktorom opäť lietali naši poľskí susedia. Na povrch vyšlo, že dobytok neustále kŕmia nebezpečnou kostnou múčkou z mŕtvych zvierat, aj napriek tomu, že je to v celej Európe zakázané. Tento zákaz vyp

prejsť na článok