PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Fastfood a jeho prehrešky

V tejto hektickej dobe často nemáme čas sa poriadne a zdravo naobedovať pre nedostatok času, a tak sa vyberieme do najbližšieho fastfoodu, kde si jedlo kúpime rýchlo a lacno. Tieto vyprážané, tučné a sladké jedlá alebo iné polotovary nám veru na našom zdr

prejsť na článok

Jablká - správny zber a uskladnenie

O zbere ovocia a stanovení termínu sme písali nedávno. Teraz si povieme viac o spôsobe zberu jabĺk a ich prezimovaní. Predtým ako začneme oberať jablká, je potrebné si stanoviť presný termín zberu a samozrejme mať premyslené správne uskladnenie jabĺk, aby

prejsť na článok

Materina dúška

Trápi vás v tomto začínajúcom jesennom období nepríjemný kašeľ alebo vám znepríjemňujú dni tráviace poruchy? Materina dúška vám určite dokáže pomôcť. V stredoveku sa osvedčila pri liečení bolesti hlavy alebo čierneho kašľa. V ľudovom liečiteľstve má dodne

prejsť na článok

Paradajky – ovocie alebo zelenina?

Často si kladieme otázky, na ktoré sami nepoznáme odpoveď. Dnes sa pýtame, či paradajky naozaj patria medzi ovocie. Túto dilemu sa budeme snažiť vyriešiť v nasledujúcom článku.

prejsť na článok

Vaječné škrupiny ako hnojivo

Neviete ako by sa dali použiť vaječné škrupiny? Pán prof. Hričovský nám dá skvelý nápad na to, ako ich pokojne môžeme použiť v našej záhrade. Prečítajte si o tomto nápade viac.

prejsť na článok

Zemiaky - druhý chlieb Slovákov

Máme tu obdobie vykopávania zemiakov, a tak im budeme venovať trošku pozornosti. Zemiaky sú veľmi vhodnou potravinou, ktorá je dostupná kedykoľvek vo veľkom množstve a v rôznych odrodách.

prejsť na článok

Ryža a naše zdravie

Nie je ryža ako ryža – v kvalite, chuti a nutričnej hodnote jednotlivých druhov ryže sú prekvapivo veľké rozdiely. Ak konzumujete len „obyčajnú“ bielu ryžu z regálov našich obchodov, prichádzate o skutočné dobrodružstvo chutí a vôní spojených so spoznávan

prejsť na článok

Ako upiecť dobré piškótové cesto na tortu

Torty patria medzi najobľúbenejšie a najslávnostnejšie múčniky. Ich príprava je často považovaná za vrchol cukrárskeho umenia. Základom pečenia tôrt je naučiť sa piecť dobré piškótové cesto, pričom plnka torty môže byť prakticky ľubovoľná.

prejsť na článok

Vinič hroznorodý

Máme tu čas vinobraní, a preto si prezradíme niekoľko zaujímavých a užitočných informácií najmä pre vinohradníkov o viniči hroznorodom.

prejsť na článok

Osy v záhrade

Neviete ako sa máte zbaviť otravných a nepríjemných ôs vo vašej záhrade? Pán profesor Hričovský nám prezradí rýchly a účinný spôsob, ako si s nimi poradíme.

prejsť na článok

Poľskí farmári kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou z mŕtvych zvierat

Len pred pár dňami sme tu mali ďalší potravinový škandál v ktorom opäť lietali naši poľskí susedia. Na povrch vyšlo, že dobytok neustále kŕmia nebezpečnou kostnou múčkou z mŕtvych zvierat, aj napriek tomu, že je to v celej Európe zakázané. Tento zákaz vyp

prejsť na článok

Medzinárodný deň čokolády

Dnes máme 13. septembra, čo znamená, že máme medzinárodný deň čokolády a deň pozitívneho myslenia. Určite to nie je náhoda, možno skôr súvislosť medzi týmito vecami. Práve čokoláda je zdrojom endorfínov, ktoré v nás vyvolávajú pocity šťastia a pozitívne m

prejsť na článok

Tekvica - cenný dar prírody

Počasie nám už pomaly naznačuje, že sa blíži jeseň. Symbolom každej krásnej jesene je práve tekvica. V kuchyni ju môžeme využiť na rôzne pokrmy, ktoré budú chutiť vám, ale aj vašim blízkym.

prejsť na článok

Najvhodnejší čas na výsadbu stromčekov

Pomaly sa nám blíži obdobie na výsadbu stromčekov. Pán profesor Hričovský nám prezradí, kedy je ten najvhodnejší čas výsadbu zrealizovať.

prejsť na článok

Biely jogurt – pomocník pre našu pleť

Po určitom veku, sa na každej pleti začnú vytvárať vrásky a pokožka pôsobí unavene. Už ťažko dosiahneme efekt krásnej a mladistvej pleti, ako keď sme mali dvadsať. V časopisoch nachádzame množstvo rád, ako sa starať o pleť a poradcovia nám odporúčajú veľa

prejsť na článok