PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Kolagén pre zdravie, krásu a večnú mladosť :)

Kolagén je bielkovina „zodpovedná“ za mladistvý vzhľad pleti. To neuniklo kozmetickému priemyslu nadšene propagujúcemu kolagénové prípravky ako súčasť boja proti vráskam.

prejsť na článok

Kakaové bôby: pokrm bohov a zázračný antioxidant

Kakaové bôby patria medzi najcennejšie potraviny, aké poznáme. Sú to vlastne plody kakaovníka pravého. Jeho latinský názov znie Theobroma cacao. Výraz Theobroma pritom znamená doslovne „Pokrm bohov“.

prejsť na článok

Dostatok antioxidantov = dlhší + zdravší život

Aj keď si to neuvedomujeme, denne musí náš organizmus odolať miliónom útokov na naše zdravie. Medzi útočníkov patria nielen vírusy, baktérie a pod., ale aj chemicky nestabilné častice nazývané voľné radikály.

prejsť na článok

Mak – ešte zdravší, ako ste si mysleli

Je prekvapujúce, že tak cenná potravina akou je mak sa na stoloch mnohých slovenských rodín takmer neobjavuje.

prejsť na článok

Ako pestovať paradajky: bleskový návod + pár tipov

Úspešné pestovanie paradajok nie je žiadna veda. Oplatí sa však dodržiavať niekoľko pestovateľských zásad vedúcich k lepšej úrode. Ako na to?

prejsť na článok

Paradajky: váš spojenec na ceste za zdravím

Paradajky (Rajčiak jedlý) nazývané tiež rajčiny alebo rajčiaky sú významným zdrojom antioxidantov, najmä jedného z nich – karotenoidu nazvaného lykopén. Pozitívne účinky lykopénu na ľudský organizmus sú doslova neuveriteľné...

prejsť na článok

Banánovník Picolo – vypestujte si vlastné banány v obývačke

Ak si chcete dopriať radosť z vlastnoručne vypestovaných banánov, je práve varianta Picolo najlepšou voľbou. Banánovník Picolo (Musa Cavendish) je vhodný k pestovaniu v byte, a aj v našich podmienkach dokáže priniesť peknú úrodu.

prejsť na článok

Krutá pravda o umelých sladidlách

Konzument si vychutnáva light limonádu alebo keksíky s umelým sladidlom s pocitom, že robí niečo pre svoje zdravie. Žiadny cukor, minimum kalórií. Light je IN. Jeho organizmus upozornený sladkou chuťou sa pripravuje na spracovávanie očakávanej dávky cukru

prejsť na článok

Ako a prečo pestovať bazu čiernu

Baza čierna (Sambucus nigra) je nenáročný strom, ktorý bežne rastie nadivoko na okrajoch ciest, v starých záhradách či rumoviskách. V záhrade sa ho oplatí ponechať alebo vysadiť pre jeho krásne kvety a plody obsahujúce mnoho vitamínov. Vďaka svojim liečiv

prejsť na článok

Vertikálne pestovanie zemiakov – 50 kg úrody z 1 m2

j keď sa to na prvý pohľad nezdá, zemiaky tiež patria medzi plodiny vhodné k vertikálnej výsadbe. So všetkými výhodami ktoré k tomu patria – od peknej úrody z malej plochy až po jednoduchý zber.

prejsť na článok

Zdravší život bez pšenice?

Pšeničné výrobky sú obľúbenou súčasťou našej stravy. Cereálie považujeme za zdraviu prospešné, chlieb a rohlíky jednoducho máme radi a konzumujeme ich denne. Koho z nás by napadlo, že by pšeničné dobroty mohli mať pre človeka nepriaznivé zdravotné dôsledk

prejsť na článok

Ako sa zbaviť v záhrade slizniakov

lizniak – nenápadný mäkkýš z rodu slimákov, ulitník bez ulity :) a ničiteľ ťažko vypestovanej úrody v našich záhradách. Chutí mu zelenina, ovocie a dokonca aj kvety. Keď sa vo vašej záhrade premnoží, zlikviduje vám celé záhony. Ako sa slizniakov zbaviť?

prejsť na článok

Čo vlastne jedli naši predkovia v stredoveku?

Čo vlastne jedli naši predkovia počas nekonečných storočí bez supermarketov a transkontinentálnej dopravy potravín, vo svete bez vákuovo balených polotovarov a potravinárskeho priemyslu?

prejsť na článok

Ako bojovať v záhrade s mravcami

Záhrada plná zeleniny a ovocia láka množstvo škodcov, medzi ktorými svojimi výkonmi najviac „vynikajú“ vošky nekontrolovateľne sa množiace pod ochranou mravcov. Ako sa mravcov zbaviť?

prejsť na článok

Ako správne sadiť (siať) mrkvu

Mrkva je typická zelenina pestovaná v tzv. druhej trati. Skoré odrody (karotky) sú určené pre skorú jarnú výsadbu – majú krátke vegetačné obdobie a sú ideálne na konzumáciu v surovom stave. Poloskoré a neskoré odrody mrkvy prinášajú bohatšie výnosy a sú v

prejsť na článok