PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Skutočne musíme jesť plesnivé potraviny?

Plesnivé, pokazené potraviny sa napriek všetkým kontrolám a legislatíve celkom pravidelne, z času na čas, objavujú aj v našich obchodoch. Aké to má na nás zdravotné účinky? A dá sa konzumácii plesnivých potravín vyhnúť?

prejsť na článok

Kampaň „Podpor svojho farmára“

Posolstvo, ktoré celému svetu vyslala Organizácia spojených národov pri vyhlasovaní roka 2014 za rok rodinných fariem hovorí: „Zobuďme sa, kým nebude neskoro. Spravme z poľnohospodárstva trvalo udržateľnú činnosť, aby sme nakoniec nehladovali.“

prejsť na článok

Slabá úroda? Chýbajú vám v záhrade včielky samotárky!

Nie ste spokojní s tohtoročnou úrodou ovocia a zeleniny vo vašej záhrade? Namiesto zvýšenia dávky hnojív sa skúste zamyslieť nad tým, ako zapojiť do práce viac opeľovačov. Medzi najusilovnejších opeľovačov patria včielky samotárky.

prejsť na článok

Potraviny pre krásu

Vypadávajú vám vlasy, máte akoby zvädnutú kožu bez života alebo sa cítite sa ako guľa pripravená prasknúť? Možno vám pomôže náš zoznam potravín pre krásu celého tela.

prejsť na článok

„Každý deň jablko, od lekára ďaleko!“

To hovorí ľudová múdrosť a nie nadarmo. Jablká sú ovocím, ktoré obsahuje mnoho látok prospešných pre naše zdravie. Tak si dajme aspoň jedno jablko denne pre...

prejsť na článok

Vplyv Mesiaca na naše zdravie aj záhradu

My a náš svet sme neoddeliteľnou súčasťou celého komplexného vesmíru. Preto napríklad fázy Mesiaca ovplyvňujú naše zdravie, a pôsobia tiež na rastliny v našich záhradách.

prejsť na článok

Menej mäsa na tanieri = dlhší a zdravší život?

Podľa usporiadania chrupu a tráviacej sústavy je človek od prírody všežravec. Prečo potom stále viac ľudí prechádza na vegetariánstvo? A aké im to prináša výhody?

prejsť na článok

Potraviny, bez ktorých budete žiť dlhšie (a zdravšie)

Poznáme ich všetci a chutia nám až príliš. Nájdeme ich v každom obchode a dajú sa skonzumovať lákavo rýchlo, často dokonca bez prípravy. Končia v našich nákupných taškách, a za odmenu nás pomaly zabíjajú.

prejsť na článok

Glutamát sodný ako hrozba pre naše zdravie?

Glutamát sodný „vylepšuje“ chuť jedál ako éčko z kategórie zvýrazňovačov chuti. Vďaka tomu je možné priemyselne vyrábať potraviny s nižšími výrobnými nákladmi (= z menej kvalitných surovín), ale s dostatočne dobrou (až návykovou) chuťou

prejsť na článok

Pestovanie fazule na Slovensku

Fazuľa záhradná je obľúbená strukovina s pomerne vysokými nárokmi na teplo. Zberáme (a po tepelnej úprave konzumujeme) zelené struky alebo dozreté suché semená fazule. Cenná je aj fazuľová „slama“, využiteľná napríklad ako krmivo pre kozy.

prejsť na článok

Tajomstvá úspešného BIO chovu moriek

Plánujete chov moriek, chováte morky alebo ich len nakupujete od farmára? Potom sú nasledovné informácie určené priamo pre vás.

prejsť na článok

Prečo jesť figy?

Figy – sladké, šťavnaté, plné vitamínov a minerálov. Dodávajú nám energiu a povzbudzujú organizmus.

prejsť na článok

Orechy, orechové listy aj škrupiny ako liek

Jadrá vlašských orechov sú nielen chutné, ale vynikajú aj vysokou výživovou hodnotou a pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Vedeli ste ale o tom, že môžete využiť aj orechové listy a dokonca škrupiny?

prejsť na článok

Prichádza jeseň – je čas na siatie zeleniny :)

Jesenný výsev zeleniny je výborný spôsob, ako si na budúcu jar zabezpečiť skorú úrodu vlastnej zeleniny. Ako na to?

prejsť na článok

Aj čierny čaj je zdravý

Čierny čaj sa od zeleného čaju odlišuje najmä vďaka inému spôsobu výroby, pri ktorej prechádza oxidáciou (usušený materiál sa stáča, fermentuje a napokon vypaľuje). Tým získava trocha iné zloženie ako zelený čaj, k rozdielom dochádza napríklad v obsahu fl

prejsť na článok