PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Múka našich predkov + starobylý RECEPT na chlieb bez droždia a soli

Na našej ceste za poctivými potravinami a zdravou stravou sa tentokrát vydáme do minulosti – dokonca až do stredoveku. Je prekvapujúce, čo všetko naši predkovia dokázali zúžitkovať ako zdravé potraviny s nízkym glykemickým indexom, dostatkom vlákniny, min

prejsť na článok

Ako siať mak – úspešne a legálne

Mak je tradičná a zdravá slovenská potravina, ktorú si pomerne ľahko môžete dopestovať aj sami vo vlastnej záhradke. Výsev maku siateho však má svoje úskalia – nielen z hľadiska správnej agrotechniky, ale aj pokiaľ ide o zákony SR.

prejsť na článok

Kyslomliečne výrobky chutia aj liečia

Výrobky z fermentovaného, resp. kvaseného mlieka patria k najhodnotnejším potravinám aké máme k dispozícii. Charakterizuje ich nielen skvelá chuť, ale aj obsah cenných látok a široké spektrum liečivých účinkov...

prejsť na článok

Krutá pravda o glykemickom indexe (potravín)

Zdravé stravovanie nie je možné bez aspoň základných vedomostí o glykemickom indexe potravín (GI). Vďaka znalosti GI (a zodpovedajúcej úprave jedálnička) získate možnosť byť výkonnejší, štíhlejší – a vyhnete sa niektorým nebezpečným civilizačným ochorenia

prejsť na článok

Zoznam potravín s nízkym glykemickým indexom

Získajte základný prehľad o potravinách s nízkym glykemickým indexom – je to prvý krok na ceste k lepšiemu zdraviu, prevencii pred cukrovkou, nadváhou a obezitou...

prejsť na článok

Ako dosiahnuť štíhlu líniu rýchlo a ľahko :)

Zabudnite na hladovky, pochybné jednostranne zamerané redukčné diéty z časopisov či internetu, nekonečne otravné váženie potravín a počítanie kalórií. O svojej postave, zdraví a fyzickej kondícii rozhodujete len vy sami. A cesta vedie cez hlavu...

prejsť na článok

Sedem najhlúpejších mýtov o pitnom režime

Pravidelný prísun vody do organizmu je jednou z kľúčových podmienok fungujúceho metabolizmu, dobrej kondície a dlhého života. Ste si istí že dodržiavate správny pitný režim?

prejsť na článok

Vertikálne pestovanie uhoriek

Vertikálne pestovanie umožňuje efektívnejšie využiť priestor na výsadbu. Pri pestovaní uhoriek to znamená, že získate viac uhoriek z menšej plochy. To však nie je jediná výhoda vertikálneho pestovania uhoriek.

prejsť na článok

Nadváha nie je váš nepriateľ: prečo redukčné diéty nefungujú?

Redukčné diéty sa v posledných desaťročiach stali hitom. Podobne ako zázračné pilulky na chudnutie, s ktorými majú jednu vec spoločnú – nepomáhajú. A často dokonca uškodia...

prejsť na článok

Čakanka obyčajná – tzv. "priateľka pečene"

Táto bylina určite nie je burina, aj keď ju môžete nájsť hocikde pri ceste. No určite vám neodporúčame ju zbierať na takýchto miestach, ale radšej na lúkach, pasienkoch alebo pahorkoch, kde sa tiež vyskytuje. Čakanka je rozšírená v celej Európe, v severne

prejsť na článok

Kráľovské „bodliaky“ – artičoky

Pravlasťou tejto kráľovskej „buriny“ je severná Afrika. Už starí Egypťania, Gréci, ale aj Rimania jej púčiky považovali za neuveriteľnú delikatesu. Dokonca si na nej pochutnávali s pikantnými omáčkami, pretože ich chuť je neutrálna, trošku horkastá.

prejsť na článok

Vertikálne pestovanie jahôd

Ako pestovať jahody vertikálne a získať bohatú úrodu v BIO kvalite? Prečítajte si v tomto článku všetko o vertikálnom pestovaní jahôd, od nárokov na stanovisko a pôdu až po vhodné odrody jahôd.

prejsť na článok

Vertikálne pestovanie rastlín – ako a prečo?

Vertikálne pestovanie rastlín je jedným z najzaujímavejších trendov súčasného záhradkárstva. Medzi výhody patrí úspora alebo lepšie využitie priestoru, ale aj možnosť sadiť na miestach, kde by to klasickým spôsobom jednoducho nebolo možné – napríklad na b

prejsť na článok

Zdravé kosti = život bez obáv z osteoporózy

Osteoporóza je strašiakom moderného človeka – dlhé roky sa nenápadne rozvíja, až sa prejaví nečakanou (a neraz ťažko liečiteľnou) zlomeninou. Ako tomu predísť, na čo si dať pozor a ako udržať si zdravé kosti až do vysokého veku?

prejsť na článok

Ako pestovať šošovicu

Šošovica patrí z nutričného hľadiska medzi naše najcennejšie potraviny. Jej semená uložené v strukoch obsahujú množstvo vitamínov skupiny B a minerálov vrátane železa. Sušené stonky a listy rastliny predstavujú skvelé krmivo napríklad pre kozu alebo kravu

prejsť na článok