Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Na našej ceste za poctivými potravinami a zdravou stravou sa tentokrát vydáme do minulosti – dokonca až do stredoveku. Je prekvapujúce, čo všetko naši predkovia dokázali zúžitkovať ako zdravé potraviny s nízkym glykemickým indexom, dostatkom vlákniny, min
Mak je tradičná a zdravá slovenská potravina, ktorú si pomerne ľahko môžete dopestovať aj sami vo vlastnej záhradke. Výsev maku siateho však má svoje úskalia – nielen z hľadiska správnej agrotechniky, ale aj pokiaľ ide o zákony SR.
Výrobky z fermentovaného, resp. kvaseného mlieka patria k najhodnotnejším potravinám aké máme k dispozícii. Charakterizuje ich nielen skvelá chuť, ale aj obsah cenných látok a široké spektrum liečivých účinkov...
Zdravé stravovanie nie je možné bez aspoň základných vedomostí o glykemickom indexe potravín (GI). Vďaka znalosti GI (a zodpovedajúcej úprave jedálnička) získate možnosť byť výkonnejší, štíhlejší – a vyhnete sa niektorým nebezpečným civilizačným ochorenia
Získajte základný prehľad o potravinách s nízkym glykemickým indexom – je to prvý krok na ceste k lepšiemu zdraviu, prevencii pred cukrovkou, nadváhou a obezitou...
Zabudnite na hladovky, pochybné jednostranne zamerané redukčné diéty z časopisov či internetu, nekonečne otravné váženie potravín a počítanie kalórií. O svojej postave, zdraví a fyzickej kondícii rozhodujete len vy sami. A cesta vedie cez hlavu...
Pravidelný prísun vody do organizmu je jednou z kľúčových podmienok fungujúceho metabolizmu, dobrej kondície a dlhého života. Ste si istí že dodržiavate správny pitný režim?
Vertikálne pestovanie umožňuje efektívnejšie využiť priestor na výsadbu. Pri pestovaní uhoriek to znamená, že získate viac uhoriek z menšej plochy. To však nie je jediná výhoda vertikálneho pestovania uhoriek.
Redukčné diéty sa v posledných desaťročiach stali hitom. Podobne ako zázračné pilulky na chudnutie, s ktorými majú jednu vec spoločnú – nepomáhajú. A často dokonca uškodia...
Táto bylina určite nie je burina, aj keď ju môžete nájsť hocikde pri ceste. No určite vám neodporúčame ju zbierať na takýchto miestach, ale radšej na lúkach, pasienkoch alebo pahorkoch, kde sa tiež vyskytuje. Čakanka je rozšírená v celej Európe, v severne
Pravlasťou tejto kráľovskej „buriny“ je severná Afrika. Už starí Egypťania, Gréci, ale aj Rimania jej púčiky považovali za neuveriteľnú delikatesu. Dokonca si na nej pochutnávali s pikantnými omáčkami, pretože ich chuť je neutrálna, trošku horkastá.
Ako pestovať jahody vertikálne a získať bohatú úrodu v BIO kvalite? Prečítajte si v tomto článku všetko o vertikálnom pestovaní jahôd, od nárokov na stanovisko a pôdu až po vhodné odrody jahôd.
Vertikálne pestovanie rastlín je jedným z najzaujímavejších trendov súčasného záhradkárstva. Medzi výhody patrí úspora alebo lepšie využitie priestoru, ale aj možnosť sadiť na miestach, kde by to klasickým spôsobom jednoducho nebolo možné – napríklad na b
Osteoporóza je strašiakom moderného človeka – dlhé roky sa nenápadne rozvíja, až sa prejaví nečakanou (a neraz ťažko liečiteľnou) zlomeninou. Ako tomu predísť, na čo si dať pozor a ako udržať si zdravé kosti až do vysokého veku?
Šošovica patrí z nutričného hľadiska medzi naše najcennejšie potraviny. Jej semená uložené v strukoch obsahujú množstvo vitamínov skupiny B a minerálov vrátane železa. Sušené stonky a listy rastliny predstavujú skvelé krmivo napríklad pre kozu alebo kravu