PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Čo všetko viete o esenciálnych olejoch? - 2. časť

V predchádzajúcom článku sme si povedali o vysokej koncentrácií esenciálnych olejov. Teraz vám predstavíme ich fotosenzitivitu a vnútorné používanie.

prejsť na článok

Pestovanie guarany

Paulínia nápojová alias Guarana má svoju domovinu v Južnej Amerike, konkrétne vo Venezuele a v Brazílii. Indiáni, žijúci v tejto oblasti, jej povzbudivé účinky poznajú a využívajú po celé stáročia. Na plantážach ju pestovali skôr, ako Kolumbus objavil Ame

prejsť na článok

Nasýtené tuky sú našimi nepriateľmi — skutočne?

Nasýtené tuky sa stali moderným strašiakom 21. storočia. Vďaka ich démonizácii sa dnešný konzument hladno vrhá na nízkotučné potraviny a potraviny s uvedeným nulovým obsahom tuku. Téma “zdravých” a “nezdravých” tukov je však podstatne zložitejšia, ako sa

prejsť na článok

Sedem zázračných pravidiel racionálnej výživy

Túžite po pevnom zdraví, peknej postave, zlepšení fyzickej kondície a sebavedomia? Ak áno, zoznámte sa so siedmimi kľúčovými pravidlami racionálnej výživy. Vaša budúcnosť začína na vašom tanieri...

prejsť na článok

Na zdravý životný štýl nikdy nie je neskoro

Žiť (a myslieť) zdravo nie je náročné. Nevyžaduje si to extrémne finančné náklady, ani železné svaly supermana. Začať sa dá kedykoľvek. Platí však nekompromisné – čím skôr, tým lepšie. Preto nestrácajte čas a začnite už dnes.

prejsť na článok

Pozor na prekyslenie organizmu

Za výrazom prekyslenie organizmu (acidóza) sa neskrýva nič iné, ako zvýšené množstvo kyslých látok v krvi a tkanivách. Je to narušenie acidobázickej rovnováhy v tele, a zároveň vstupná brána pre tzv. civilizačné choroby. Čo s tým?

prejsť na článok

Správna kombinácia potravín

Každý druh potravín potrebuje pre svoje strávenie rôzne dlhý čas, a tiež aj podmienky v žalúdku. Napríklad bielkoviny potrebujú na trávenie kyslé prostredie, kde naopak sacharidy potrebujú prostredie zásadité. Cieľom správnej kombinácie je vyhnúť sa mieša

prejsť na článok

Pestovanie ovocných stromov – najčastejšie chyby

Úspešné pestovanie ovocných stromčekov je v podstate hotová „malá veda“, už len z toho dôvodu že existuje nesmierne množstvo druhov a odrôd ovocia. Na ktoré chyby si treba dať pri pestovaní ovocných stromčekov pozor?

prejsť na článok

V. Celoslovenské ovčiarske slávnosti - Ovenálie 2013

Už po 5-ty krát sa v amfiteátri vo Východnej uskutočnili celoslovenské ovčiarske slávnosti. Aj tento rok mali návštevníci možnosť nie len vidieť ako sa vyrába syr či bryndza, ale aj ochutnať poctivé ovčie výrobky.

prejsť na článok

Huby v záhrade

Na huby už nemusíme chodiť iba do lesa. Môžme si ich pestovať aj na záhrade. Prof. Ivan Hričovský vám poradí ako na to.

prejsť na článok

Zdravý fastfood?

Stravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania. V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode. Je toto jedlo zdravé?

prejsť na článok

Hypermarkety, éčka a zdravie našich detí

Napriek potravinovým škandálom sa stalo nakupovanie v hypermarketoch štandardom. Nakupujeme tam potraviny aj pre tých najzraniteľnejších – pre naše deti. Sú potraviny z hypermarketov pre naše deti skutočne bezpečné?

prejsť na článok

Jarné tipy pre krásnu zeleninovú záhradu

Každý kto má vlastnú záhradu vie, že sa jej musí venovať. Prinášame vám pár tipov, ktoré vám ušetria čas aj námahu a vaša záhrada bude rovnako krásna.

prejsť na článok

Sója - rastlina budúcnosti

Veľa ľudí pokladá sóju za náhradu mäsa. Je to však naozaj tak? Aká je jej výživná hodnota?

prejsť na článok

Potraviny vhodné pre posilnenie imunity

Chcete vedieť ktoré potraviny sú najvhodnejšie pre vašu imunitu? Dozviete sa to v nasledujúcom článku.

prejsť na článok