PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Nasýtené tuky sú našimi nepriateľmi — skutočne?

Nasýtené tuky sa stali moderným strašiakom 21. storočia. Vďaka ich démonizácii sa dnešný konzument hladno vrhá na nízkotučné potraviny a potraviny s uvedeným nulovým obsahom tuku. Téma “zdravých” a “nezdravých” tukov je však podstatne zložitejšia, ako sa

prejsť na článok

Ako bojovať v záhrade s mravcami

Záhrada plná zeleniny a ovocia láka množstvo škodcov, medzi ktorými svojimi výkonmi najviac „vynikajú“ vošky nekontrolovateľne sa množiace pod ochranou mravcov. Ako sa mravcov zbaviť?

prejsť na článok

Sedem zázračných pravidiel racionálnej výživy

Túžite po pevnom zdraví, peknej postave, zlepšení fyzickej kondície a sebavedomia? Ak áno, zoznámte sa so siedmimi kľúčovými pravidlami racionálnej výživy. Vaša budúcnosť začína na vašom tanieri...

prejsť na článok

Citrusy, citrónová kôrka a nebezpečné éčka

Citrusy v našich obchodoch – subtropické ovocie plné vitamínov, antioxidantov, minerálov, v našich podmienkach bežne „obohatené“ éčkovými konzervantmi a pesticídmi. Prečítajte si, čo všetko by ste o citrusoch na svojom tanieri mali vedieť...

prejsť na článok

Zelený čaj vám pomôže pri detoxikácii a schudnutí

Ak hľadáte chutný, zdravý a zároveň povzbudzujúci nápoj, práve zelený čaj je pre vás to pravé. Prečítajte si viac o liečivých účinkoch zeleného čaju...

prejsť na článok

Na zdravý životný štýl nikdy nie je neskoro

Žiť (a myslieť) zdravo nie je náročné. Nevyžaduje si to extrémne finančné náklady, ani železné svaly supermana. Začať sa dá kedykoľvek. Platí však nekompromisné – čím skôr, tým lepšie. Preto nestrácajte čas a začnite už dnes.

prejsť na článok

Vitamíny v zelenine – A, B a C

Koľko, a akých vitamínov denne získate z jednotlivých druhov zeleniny? Pozrite si detailný prehľad najvýznamnejších zeleninových vitamínov a ich účinkov.

prejsť na článok

Pozor na prekyslenie organizmu

Za výrazom prekyslenie organizmu (acidóza) sa neskrýva nič iné, ako zvýšené množstvo kyslých látok v krvi a tkanivách. Je to narušenie acidobázickej rovnováhy v tele, a zároveň vstupná brána pre tzv. civilizačné choroby. Čo s tým?

prejsť na článok

Správna kombinácia potravín

Každý druh potravín potrebuje pre svoje strávenie rôzne dlhý čas, a tiež aj podmienky v žalúdku. Napríklad bielkoviny potrebujú na trávenie kyslé prostredie, kde naopak sacharidy potrebujú prostredie zásadité. Cieľom správnej kombinácie je vyhnúť sa mieša

prejsť na článok

Pestovanie ovocných stromov – najčastejšie chyby

Úspešné pestovanie ovocných stromčekov je v podstate hotová „malá veda“, už len z toho dôvodu že existuje nesmierne množstvo druhov a odrôd ovocia. Na ktoré chyby si treba dať pri pestovaní ovocných stromčekov pozor?

prejsť na článok

Pár trikov na úspornú záhradu

Ľudia chcú mať pri svojom dome krásnu záhradku. V uponáhľanej dobe však nemáme na to čas, chuť ani peniaze. Na peknú záhradu však stačí poznať pár trikov a vaše výdavky aj práca sa znížia.

prejsť na článok

V. Celoslovenské ovčiarske slávnosti - Ovenálie 2013

Už po 5-ty krát sa v amfiteátri vo Východnej uskutočnili celoslovenské ovčiarske slávnosti. Aj tento rok mali návštevníci možnosť nie len vidieť ako sa vyrába syr či bryndza, ale aj ochutnať poctivé ovčie výrobky.

prejsť na článok

Huby v záhrade

Na huby už nemusíme chodiť iba do lesa. Môžme si ich pestovať aj na záhrade. Prof. Ivan Hričovský vám poradí ako na to.

prejsť na článok

Zdravý fastfood?

Stravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania. V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode. Je toto jedlo zdravé?

prejsť na článok

Hypermarkety, éčka a zdravie našich detí

Napriek potravinovým škandálom sa stalo nakupovanie v hypermarketoch štandardom. Nakupujeme tam potraviny aj pre tých najzraniteľnejších – pre naše deti. Sú potraviny z hypermarketov pre naše deti skutočne bezpečné?

prejsť na článok