PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Najzdravšie mäso - králičie mäso

Chutné, zdravé, ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom tuku a takmer najnižším obsahom cholesterolu. V našich kuchyniach skôr vzácnosťou, no v zahraničí obľúbená delikatesa. Hovoríme o králičom mäse.

prejsť na článok

Stévia – Ako si zdravo osladiť život

Všetci veľmi dobre poznáme „chuť na sladké“ a časté odopieranie si cukru. Či už je to kvôli tomu, že cukor nemôžeme zo zdravotným dôvodov, alebo preto, že ho jednoducho nechceme z „váhových“ dôvodov. Na trhu sa však objavila alternatíva, ktorá vyhovuje a

prejsť na článok

Rýchle domáce repelenty

Repelenty sa počas teplých mesiacov stávajú našim neodmysliteľným spoločníkom. Dávame ich deťom, natierame na celé telo a najradšej by sme ich požičali aj našim štvornohým miláčikom. Neuvedomujeme si však, že by sme si nimi mohli ublížiť. Repelenty totiž

prejsť na článok

Sladká priateľka medovka vás skrášli pre radosť zo života

Pokiaľ máte radi sviežosť, ktorá povzbudzuje a zbožňujete príjemnú vôňu a čerstvosť, medovka je pre vás ako stvorená. Povzbudzuje telo i ducha, je užitočná, liečivá a aromatická s vôňou nápadne pripomínajúcou citrón. Dožičte si teda liečivé a blahodarné ú

prejsť na článok

Čo s ovocím a zeleninou – zmrazovanie

V minulom článku sme si povedali pár tipov, ako zavárať zdravšie, bez cukru. Dnes si na uchovávanie ovocia a zeleniny predstavíme iný spôsob – mrazenie. Lepšie ako zaváranie Mrazenie je obľúbenejšie hlavne z toho dôvodu, že si ovocie po mrazení ponecháv

prejsť na článok

Čo s ovocím a zeleninou – zaváranie inak

Zaváranie pozná každá gazdinka či gazdinko :). Aj keď je s ním plno roboty, nevieme si ho odpustiť a polku leta len zavárame a zavárame. Uvedomili ste si však niekedy, že pri zaváraní ovocia spotrebúvame neskutočne veľké množstvo bieleho cukru? Len si pri

prejsť na článok

Rozdelenie medu

Na úvod by sme radi podotkli, že všetky pravé včelie medy sú chutné a zdravé. Sú zložené z glukózy a fruktózy v rôznych pomeroch a množstvách v závislosti od miesta, odkiaľ med pochádza. Rozdeľujeme ich podľa farby (od takmer bezfarebných až po tmavohnedé

prejsť na článok

Červená repa alias cvikla

Cvikla bola v minulosti používaná rôznymi spôsobmi. Prvé záznamy o nej pochádzajú od Rimanov z obdobia približne 1000 rokov p.n.l. Konzumovali len listy a koreň využívali zväčša na liečenie bolestí zubov, hlavy, či brucha. Naopak Slovania ju jedávali pome

prejsť na článok

Preslivkujte sa!

Slivkové gule, lekvár či buchty... Ako deti sme sa za nimi šli „zabiť“. Typické letné ovocie z dedkovej záhrady sme s vyšším vekom začali objavovať aj v iných skupenstvách, ako našu ospevovanú slivovicu. Či už človek obľubuje viac tekutú alebo "tuhú", sli

prejsť na článok

Mini kravičky ako alternatíva klasického chovu kráv

Zvažujete chovať kravu, ale zdá sa vám že ide o príliš veľké :) a teda mimoriadne náročné hospodárske zviera? Nemýlite sa — našťastie však okrem klasických “veľkých” kráv existujú aj malé plemená, dosahujúce len polovičnú alebo tretinovú veľkosť a hmotnos

prejsť na článok

7 pravidiel úspešného pestovania BIO papriky

BIO paprika sa dá vypestovať nielen v záhradách, ale aj na balkónoch či terasách. Tento článok vám predstaví základné postupy a podmienky úspešného pestovania papriky v BIO kvalite.

prejsť na článok

Zázračné tofu — zdravá pochúťka z Ázie

Tofu sa vyrába vyzrážaním sójového mlieka, teda v podstate sa dá označiť ako sójový syr. Napriek tomu že v Ázii je tofu štandardnou súčasťou bežného jedálnička, väčšina Slovákov zrejme tofu ešte nikdy neochutnala. A to je škoda, pretože tofu je skvelým zá

prejsť na článok

Ako pestovať patizóny

Patizóny sú lahodná zelenina exkluzívneho vzhľadu, patriaca do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaeae). Vďaka príbuznosti s tekvicami či cuketami sa ľahko môže stať, že sa budú prirodzene krížiť.

prejsť na článok

Tajomstvo ideálnych raňajok prezradené :)

Bleskový návod na zostavenie poctivých raňajok obsahujúcich všetko, čo by každodenné raňajky mali poskytnúť vášmu organizmu. Na úvod — z nutričného hľadiska by KAŽDÉ jedlo dňa vrátane raňajok malo obsahovať vyvážený pomer týchto základných zložiek:

prejsť na článok

Domáca výroba piva – osemdielny seriál v skratke

Po krátkom zhrnutí histórie a zaujímavostí zo sveta piva sme sa rozhodli krátko vám priblížiť náš seriál domácej výroby piva

prejsť na článok