Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Úkryt, potrava, zdroj peľu... Pre voľne žijúce zvieratká je veľmi cenný, no mnohými záhradníkmi nenávidený, aj keď vytvára krásne prírodné dekorácie. Predstavíme si brečtan, rastlinku, pod ktorou názvom si väčšina z nás ako prvé predstaví typický, celý ob
Petržlenová vňatka je ozdobou mnohých tanierov. Vyzerá pekne zeleno a zdravo. Vedeli ste však, že skutočne na zdravie pôsobí priaznivo?
Často sa záhradkárom stáva, že im na kríčkoch paradajky jednoducho nestihnú dozrieť. Je však nutné zelené paradajky vyhadzovať?
Špenát patrí medzi jednu z najvýživnejších potravín sveta, ktorá má zároveň aj minimum kalórií, preto je vhodný takmer pri každej diéte. Pepek námorník ho jedol vždy za plechovku, keď sa chcel stať neporaziteľným silákom. Množstvo detí a aj dospelých ho,
Cesnak je jedným z najznámejších druhov zeleniny. O tom, že bol a stále je obľúbenou surovinou sa nedá ani pochybovať. Spomínaný je už aj v Biblii a Talmude. Židia totiž verili, že utišuje hlad, pleti dodáva farbu a zabíja parazity. Jeho konzumácia bola u
Už sme vám priniesli články o levanduli, saturejke, majoránke či rozmaríne, no žiadna séria článkov o bylinkách by nebola kompletná bez harmančeka. Má za sebou dlhú a pestrú históriu, spomína sa dokonca aj v niektorých ľudových rozprávkach či riekankách.
V obchodoch kupujeme rôzne hnojivá na báze chémie. Vedeli ste ale, že hnojiť sa dá aj inak – prírodne? V záhradke totiž môžeme cielene vysádzať také rastliny, ktoré zvýšia kvalitu pôdy.
Esenciálne oleje sú využívané takmer vo všetkých receptoch na domácu prírodnú kozmetiku, od krémov a pleťových vôd, cez opaľovacie prípravky až po rôzne hojivé a hrejivé zábaly. Svojimi aromaterapickými účinkami nás dokážu uvoľniť, povzbudiť či dokonca zr
Kvôli svojmu zloženiu je špenát vhodný pre všetky vekové kategórie- od dojčiat, ktorým sa podáva vo forme rozmixovaných kašičiek, cez športovcov, ktorým pomáha k sile až po seniorov, ktorí sa vďaka nemu budú cítiť zdravšie. Pri čom všetkom teda táto zelen
Pripravujete už záhradku na zimu? Blíži sa nám koniec septembra a preto vám dávame do pozornosti ešte niekoľko prác, ktoré by ste určite tento mesiac mali v záhradke stihnúť.
Sójovú omáčku sa nedá nemilovať! Jej výnimočnou chuťou dotvára mnoho jedál. Bohužiaľ, nachádza sa v nej lepok a sója, čo neprospieva hlavne alergikom. Prinášame vám teda recept na domácu alternatívu, ktorá podľa nás chutí ešte lepšie ako „originál", no je
Ktovie prečo, ale väčšina ľudí má proti zeleným potravinám averziu. Možno kvôli tomu, že sa hovorí, že to, čo je zelené je zdravé a tak nechutné. Často je však opak pravdou. A preto aj vy, pokiaľ ste ako deti špenát neznášali, skúste svoj názor prehodnoti
Propolisová tinktúra, ktorú nie je ťažké vyrobiť si aj doma, by mala mať čestné miesto vo vašej domácej lekárničke. Avšak pozor na to, kde si propolis kupujete. Ak je totiž včelí úľ situovaný v priemyselnej oblasti bez dostatočného množstva stromov, včely
Sóda bikarbóna sa v našich kuchyniach objavuje veľmi bežne. Ak ste ju však doteraz používali len na varenie či pečenie, vyskúšajte týchto niekoľko tipov. Určite si minimálne pár z nich osvojíte.
Paracelsus, švajčiarsky filozof a lekár 15. storočia, nazýval medovku elixírom života. Ľudovo sa medovka nazýva aj : „Bylinka dlhého života“. Tieto metafory sú možno vyjadrením toho, ako ľudia vnímali účinky medovky. Veď aj Karol Veľký, kráľ frankov a cis