PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Majoránka - symbol lásky a cti

Rastlinka pripomínajúca oregano, ktorá bola v minulosti považovaná za symbol manželského šťastia a hojne využívaná v liečiteľstve, slúži dnes prevažne len v kulinárstve. Majoránka má však bohatú históriu!

prejsť na článok

Prepeličie vajíčka - zdravšie ako slepačie!

Slepačie vajíčka sa na našich tanieroch objavujú takmer každý deň. Či len uvarené alebo skryté v rôznych iných jedlách, ich konzumácia pre nás nie je ojedinelá. Existujú však aj iné druhy vajec, ktoré sú chutnejšie a pre naše telo prospešnejšie. Napríklad

prejsť na článok

Zeler v kuchyni

V minulosti (až do 18. storočia) bol zeler využívaný ako liek a až potom sa našlo jeho uplatnenie aj v kuchyni. A dnes… viete si predstaviť kuraciu, či hovädziu polievku bez zeleru? Ja veru nie. Či už kocky nakrájanej buľvy, alebo viazanička zelenej vňate

prejsť na článok

Akú ryžu kupovať?

V obchodoch nájdete milióny rôznych druhov ryže – dlhozrnná, guľatozrnná, biela, hnedá, basmati, sáčková.. Človek si niekedy proste nevie vybrať. Ktorá je z nutričného hľadiska najlepšia a ktorú kupovať?

prejsť na článok

Poznáte saturejku?

V staroveku boli bylinky veľmi obľúbené. Používali sa vo varení, liečilo sa nimi a každá bola symbolom nejakej činnosti či pocitu. Dnes, v porovnaní s minulosťou, nie sme na nich až tak „závislí“. Sú to však rastlinky nie len s príjemnou vôňou a chuťou,

prejsť na článok

Skladovanie zeleniny 2 - koreňová zelenina

Skladovanie tvorí bodku za každoročnou záhradkárskou sezónou. Je to tá posledná vec, ktorú so svojou úrodou urobíte. Okrem konzumácie samozrejme J Prednedávnom sme si povedali, ako uskladňovať zemiaky a hlúbovú zeleninu. Dnes prišiel rad na inú veľkú sk

prejsť na článok

Skladovanie zeleniny

Leto sa nám už končí, úroda dozrela a pomaličky začíname likvidovať záhradky či sady. S tohtoročnou úrodou máme pred sebou, samozrejme okrem konzumácie, už iba jednu povinnosť – uskladnenie na zimu. Uskladňovanie sa navonok môže javiť veľmi jednoducho, us

prejsť na článok

7 netradičných receptov s jabĺčkami

Pomaličky ale isto opäť prichádza sezóna nášho azda najtradičnejšieho ovocia. Už dávnejšie sme vám priniesli článok, ktorý hovorí o samých pozitívach jabĺk. Dnes sme si pre vás pripravili pár netradičných receptov, ktoré môžete vyskúšať, keď nebudete vedi

prejsť na článok

Nedá sa to vyprať? Poradíme vám!

Škvrny na oblečení potrápili už nejedného z nás. Na trhu máme kopec čistiacich prostriedkov, ktoré nám vyčistia už takmer všetko, no predsa sa nám občas stane, že škvrna nie a nie zmiznúť. Prinášame vám teda pár ľudových rád podľa knihy Babičkine dobré ra

prejsť na článok

Palmový olej - hrozba planéty

Palmový olej, druhý najpoužívanejší olej v Európe (tvorí 21% spomedzi všetkých olejov), je zároveň aj najlacnejším konzumovateľným olejom na svete. Ak nepatríte k tým, ktorý sa mu zámerne vyhýbajú, buďte si takmer istý, že ho konzumujete každý deň. Nachád

prejsť na článok

Medovka v kuchyni

Medovka u nás nie je známa ako korenie, hoci ju tak využívali už starí Gréci a Rimania. Z medovky sa používa list, najmä v čerstvom stave, ale aj usušený. Pri rozotrení rastlina pripomína citrónovú vôňu. Ako korenina sa používa kvôli svojej osviežujúcej v

prejsť na článok

Aj zemiaky sú veľmi zdravé - časť 2

Zemiaky pripravujeme veľmi často, ako prílohu k mnohým jedlám a na mnoho spôsobov. Tvoria dôležitú a základnú časť našej kuchyne. Občas sú trošku nestálou plodinou, napríklad keď nám začnú klíčiť priamo „v kuchyni“ (aby ste tomu predišli, vložte do vrecka

prejsť na článok

Aj zemiaky sú veľmi zdravé - časť 1

Zemiaky pripravujeme veľmi často, ako prílohu k mnohým jedlám a na mnoho spôsobov. Tvoria dôležitú a základnú časť našej kuchyne. Občas sú trošku nestálou plodinou, napríklad keď nám začnú klíčiť priamo „v kuchyni“ (aby ste tomu predišli, vložte do vrecka

prejsť na článok

Neviete čo s medovkou? Využite naše tipy!

Máte veľa medovky a ešte stále neviete, čo s ňou? Skúsime vám pomôcť. Na nasledujúcich riadkoch vám prinesieme zopár tipov, ako je možné medovku upotrebiť v prípade, že už máte nasušené kvantá medovky na čaj v zimnom období a aj tak vám jej stále množstvo

prejsť na článok

Ako zdravo využiť med

V antickom Grécku označil Aristoteles med ako: „rosu destilovanú zo svetla hviezd a dúhy“, pretože si myslel, že med prší na kvetiny z hviezd. Egyptská kráľovná Kleopatra, či kráľovná zo Sáby si ho kvôli omladzovaniu pridávali do kúpeľa.

prejsť na článok