PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Ako zničiť vitamíny A, B, C, D, E rýchlo a ľahko :)

Ako sa ničia cenné vitamíny v potravinách pri skladovaní a tepelných úpravách? Na čo si dať pozor, aby zostal obsah vitamínov v strave čo najvyšší?

prejsť na článok

Maces a zdravie + jednoduchý recept na maces

Maces je obľúbené bezkvasé pečivo, často považované za súčasť zdravej výživy alebo dokonca diétnej stravy. Je to naozaj tak? Kde si ho kúpiť? A ako si ho spravíte doma? Čítajte ďalej :)

prejsť na článok

Prírodný elixír zdravia — ľanový olej a semienka

Ľanový olej a ľanové semienka sú skutočným zázrakom prírodnej lekárne. Prečo a ako ich užívať?

prejsť na článok

Candida Albicans + potravinový test na kandidózu

Kvasinky Candida Albicans sú súčasťou našej mikroflóry prakticky po celý život. Pri typicky “modernej” (= nevyváženej) strave, alebo pri zničení prirodzenej bakteriálnej mikroflóry v črevách napríklad prostredníctvom antibiotík však často dochádza k premn

prejsť na článok

Badián — exotický návštevník vo vašej kuchyni

Badián je zdravé, exotické, výrazne aromatické korenie pôvodom z Ázie. Aj keď je badián (v češtine badyán) na Slovensku pomerne známym korením, v našich kuchyniach sa stále používa príliš zriedkavo. A to je rozhodne škoda.

prejsť na článok

Vápnik, vaječné škrupiny a zdravie

Vápnik je najzastúpenejším a najhodnotnejším minerálom v našom tele. Dospelý človek ho obsahuje viac ako jeden kilogram. Z toho je až 99% viazaného v kostiach a zuboch a len 1% voľného sa podieľa na fungovanie metabolizmu a nervových prenosov.

prejsť na článok

AKo pestovať brusnice

Brusnica je menej známa ovocina, ktorej pestovanie u nás ešte nie je veľmi rozšírené, hoci rastie vo voľnej prírode v kyslých rašeliniskách. Keďže je to typ rastliny, ktorý môžeme úspešne pestovať v celej našej krajine od nížin až do nadmorskej výšky 1100

prejsť na článok

Aké sliepky chovať?

Nie je sliepka ako sliepka. Niektoré plemená sliepok sú viac na vajíčka, iné viac na mäso. Ako si medzi nimi vybrať? Základné rozdelenie sliepok je na zakrslé sliepočky, ľahké nosnice, stredne ťažké plemená a ťažké plemená.

prejsť na článok

Prvé kroky k zdravšiemu životnému štýlu

Zdravý životný štýl nie je založený na diétach, ani na pasivite. A nie je to žiadna veda — dokáže to každý, kto sa chce cítiť lepšie a byť zdravší. Ako na to?

prejsť na článok

Višne a zdravie

Višne vynikajú korenistou chuťou a blahodárnymi zdravotnými účinkami. Ak na vašom jedálničku doteraz chýbali, prišiel čas to napraviť :)

prejsť na článok

Ako postaviť kurín s voliérou rýchlo a ľahko :)

Kvalitný kurín je základom úspešného chovu sliepok — nosníc, aj brojlerov. Domáce slepačie vajíčka sú chutnejšie a zdravšie ako tie z veľkochovov. Mäso z poctivo odchovaných brojlerových sliepok sa s mäsom zo supermarketov nedá ani porovnať. Chov sliepok

prejsť na článok

Správna strava ako prevencia šedivenia vlasov?

Predčasné šedivenie vlasov je problémom mnohých ľudí. Medzi základné dôvody predčasného šedivenia sa zaraďuje genetika, nedostatočná výživa, stres, prípadne zdravotné problémy. V tomto článku sa zameriame najmä na vzťah medzi stravou a predčasným šedivení

prejsť na článok

Cuketa čistí a detoxikuje

Cuketa (nazývaná aj cukina) je zdravá, pestovateľsky nenáročná zelenina. Na pohľad pripomína uhorku šalátovku (ide však skôr o tekvicu), s ktorou spoločne patria do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae).

prejsť na článok

Vypestujte si na okne marakuju

Marakuja nádherne kvitne a prináša chutné, zdravé plody plné vitamínov. A na jej pestovanie vám stačí kvetináč na slnečnom stanovisku.

prejsť na článok

Ako a prečo pestovať reďkovku?

Reďkovka je typická jarná zeleninka, ktorá je na svete len preto :), aby vám po dlhej zime doplnila vitamíny a minerály. Ak máte za domom kúsok záhradky (alebo aspoň hlbokú (reďkovka má dlhý korienok) debničku či kvetináč na balkóne), využite príležitosť

prejsť na článok