PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

November v záhradke

Aj keď už „prituháva“, zo skríň pomaly vyťahujeme zimné kabáty a práce na dvore sme vymenili za teplé obývačky, záhradku ešte zime napospas nemôžeme nechať. Pripomíname vám teda pár posledných úloh, na ktoré pred definitívnym uložením záhradky na zimný sp

prejsť na článok

Olej zo semien zeleru

Už pred tisíckami rokov sa zelerové semená používali na výrobu zelerového oleja. Má naozaj výnimočné zloženie- vyznačuje sa vysokým obsahom flavonoidov (antioxidanty chrániace bunky pred poškodením); minerálov- zinok, železo, fosfor, draslík, kremík; kum

prejsť na článok

Droždie na trávenie či zdravú pleť

Čajová lyžička droždia, pre lepšiu chuť zmiešaná s jogurtom, zjedená pred každým pivom do veľkej miery zabraňuje alkoholu účinkovať v našom tele! Biochemik Joseph Owades, okrem toho ochutnávač pív, používal túto fintu pri svojej práci na to, aby sa príliš

prejsť na článok

Sušené alebo čerstvé ovocie?

So zimným obdobím prichádza aj čas, kedy stále menej a menej kupujeme čerstvé ovocie a viac prechádzame na sušené. Často krát však nevieme, či je to správne, alebo má sušené ovocie len tzv. placebo efekt. Ako to teda so sušeným ovocím v skutočnosti je?

prejsť na článok

Ker, ktorý kvitne v zime - hamamel

Hamamelis Virginiana, po slovensky Hamamel virgínsky je u nás pomerne neznámy ker. Prišiel k nám zhruba pred sto rokmi. Do Európy sa dostal vďaka zberateľovi rastlín Charlesovi Mariesovi, ktorý ho objavil v Ázií a priviezol ako veľkú raritu.

prejsť na článok

Datle - sladká energia

Ďatle sú pre nás zväčša len vianočnou záležitosťou. V sušenej podobe sa objavujú takmer na každom sviatočnom stole. Ich účinky sú však pre verejnosť aj naďalej neznáme. Ako to teda s nimi v skutočnosti je? Oplatí sa nám ich kupovať aspoň na sviatky?

prejsť na článok

Tekvica - najväčšia bobuľa na svete

Väčšina ovocia či zeleniny má v niečom svoje prvenstvo. Či už je najsladšia, s najväčším podielom vitamínu C alebo najlepšia na trávenie... Aj tekvica má svoju prednosť. Je to najväčšia bobuľa sveta!

prejsť na článok

Ako si doplniť vitamín C?

Ľudské telo si samo dokáže vytvoriť mnoho vitamínov. Sú však aj také, ktoré musíme do tela dostať cielene. Patrí medzi ne aj vitamín C, inak nazývaný kyselina L-askorbová. Pre telo je veľmi dôležitý, pretože ho spomedzi všetkých vitamínov využíva najviac.

prejsť na článok

Šalvia lekárska - proti zápalom aj na trávenie

Bylinka pôvodom z oblasti Stredozemného mora, trvalka, ktorá sa pomerne ľahko pestuje. Na svete jej existuje viac ako 500 druhov. U nás ju nájdete v rôznych podobách. Napríklad ako šalviu divotvornú, prírodnú drogu, alebo šalviu lekársku. Práve šalvia lek

prejsť na článok

Exotické figy - ovocie plné vitamínov!

V obchodoch sa z času na čas objavia rôzne zvláštne druhy exotického ovocia. Patria medzi ne aj figy. Poznáme ich skôr v sušenej podobe a azda každému z nás pripomínajú Vianočné sviatky. Kedysi nesmeli chýbať ani na jednom stole. Viete však, čo všetko ob

prejsť na článok

Čo robiť v októbri v záhradke ?

Aj keď je vrchol záhradkárskej sezóny už za nami, stále sa ešte nájde kopec prác, bez ktorých sa naše zeleninové a ovocné políčka nezaobídu. Pripomíname vám teda, čo pred zimou ešte stihnúť a určite na to nezabudnúť.

prejsť na článok

Šípky - jesenný liek!

Pamätáte si ešte na hrejivý ružovkastý čaj od starej mamy? „Vypi to, nenachladneš,“ hovorievala. Dnes už vieme, že to bol práve šípkový čaj, ktorý nás ochraňoval pred chorobami a dodával nám silu, keď sme sa premrznutí vrátili zo sánkovačky.

prejsť na článok

Zeler ako prísada do šalátov

Mrkvovo – zelerový šalát s mandarínkami, čo naň potrebujeme? 400g strúhaného zeleru, 300g strúhanej mrkvy, 1 mandarínkový kompót, soľ, citrónová šťava, 3 čajové lyžičky kryštálového cukru, 4 polievkové lyžice vody, čierne mleté korenie Ako postupujeme?

prejsť na článok

Slamiha na žlčník aj pleť

Slamiha piesočná, latinsky Helichrysum arenarium, mnohým asi nič nehovorí. Možno pomôže jedno z ľudových mien –plesnivec, plesnivček piesočný, radostka či slamený kvet. Vďaka jej špecifickému výskytu sú niektoré jej druhy nie len u nás, no aj v okolitých

prejsť na článok

Mladý jačmeň: Jedna z najzdravších zelených potravín

Zelený jačmeň, to sú v podstate jeho mladé lístky. Mladá rastlinka dosahuje v takomto období okolo 20 až 30cm, no práve vtedy obsahuje najviac výživných látok. Patrí medzi najúčinnejšie zelené potraviny, možno ju prirovnať k liečivu. Na rozdiel od umelých

prejsť na článok