Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Pokiaľ máte radi sviežosť, ktorá povzbudzuje a zbožňujete príjemnú vôňu a čerstvosť, medovka je pre vás ako stvorená. Povzbudzuje telo i ducha, je užitočná, liečivá a aromatická s vôňou nápadne pripomínajúcou citrón. Dožičte si teda liečivé a blahodarné ú
V minulom článku sme si povedali pár tipov, ako zavárať zdravšie, bez cukru. Dnes si na uchovávanie ovocia a zeleniny predstavíme iný spôsob – mrazenie. Lepšie ako zaváranie Mrazenie je obľúbenejšie hlavne z toho dôvodu, že si ovocie po mrazení ponecháv
Zaváranie pozná každá gazdinka či gazdinko :). Aj keď je s ním plno roboty, nevieme si ho odpustiť a polku leta len zavárame a zavárame. Uvedomili ste si však niekedy, že pri zaváraní ovocia spotrebúvame neskutočne veľké množstvo bieleho cukru? Len si pri
Na úvod by sme radi podotkli, že všetky pravé včelie medy sú chutné a zdravé. Sú zložené z glukózy a fruktózy v rôznych pomeroch a množstvách v závislosti od miesta, odkiaľ med pochádza. Rozdeľujeme ich podľa farby (od takmer bezfarebných až po tmavohnedé
Cvikla bola v minulosti používaná rôznymi spôsobmi. Prvé záznamy o nej pochádzajú od Rimanov z obdobia približne 1000 rokov p.n.l. Konzumovali len listy a koreň využívali zväčša na liečenie bolestí zubov, hlavy, či brucha. Naopak Slovania ju jedávali pome
Slivkové gule, lekvár či buchty... Ako deti sme sa za nimi šli „zabiť“. Typické letné ovocie z dedkovej záhrady sme s vyšším vekom začali objavovať aj v iných skupenstvách, ako našu ospevovanú slivovicu. Či už človek obľubuje viac tekutú alebo "tuhú", sli
Zvažujete chovať kravu, ale zdá sa vám že ide o príliš veľké :) a teda mimoriadne náročné hospodárske zviera? Nemýlite sa — našťastie však okrem klasických “veľkých” kráv existujú aj malé plemená, dosahujúce len polovičnú alebo tretinovú veľkosť a hmotnos
BIO paprika sa dá vypestovať nielen v záhradách, ale aj na balkónoch či terasách. Tento článok vám predstaví základné postupy a podmienky úspešného pestovania papriky v BIO kvalite.
Tofu sa vyrába vyzrážaním sójového mlieka, teda v podstate sa dá označiť ako sójový syr. Napriek tomu že v Ázii je tofu štandardnou súčasťou bežného jedálnička, väčšina Slovákov zrejme tofu ešte nikdy neochutnala. A to je škoda, pretože tofu je skvelým zá
Patizóny sú lahodná zelenina exkluzívneho vzhľadu, patriaca do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaeae). Vďaka príbuznosti s tekvicami či cuketami sa ľahko môže stať, že sa budú prirodzene krížiť.
Bleskový návod na zostavenie poctivých raňajok obsahujúcich všetko, čo by každodenné raňajky mali poskytnúť vášmu organizmu. Na úvod — z nutričného hľadiska by KAŽDÉ jedlo dňa vrátane raňajok malo obsahovať vyvážený pomer týchto základných zložiek:
Po krátkom zhrnutí histórie a zaujímavostí zo sveta piva sme sa rozhodli krátko vám priblížiť náš seriál domácej výroby piva
Teplo, dovolenky, voda, no predovšetkým slnko. To sú znaky letných mesiacov, kedy sa s radosťou slníme, chceme dosiahnuť čo najsilnejšieho opálenia a zároveň sa snažíme vyhnúť bolestivému spáleniu. Vieme však ako sa opaľovať a chrániť pred slnkom tak, aby
„Ak krčmárka znížila množstvo piva vo vzťahu k množstvu obilia, túto krčmárku usvedčia a hodia do vody.“ V preklade: „Ak krčmárka zriedi alebo podáva nekvalitné pivo, utopíme ju!“. Tak sa písalo už v Chammurapiho zákonníku starom takmer 4 tisíc rokov.
Ríbezle sa ľahko pestujú a skvelo chutia. Vzhľadom na svoju nenáročnosť vám pri troške šťastia :) budú rodiť dlhé roky, aj viac ako desaťročie. Ich plody - malé bobule v celých strapcoch - sú plné vitamínov, a deti ich doslova milujú.