PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Ako si vybrať ten správny cukor?

Cukor poznáme prirodzený a pridaný. O rozdieloch medzi prírodným a pridaným cukrom si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku. Teraz si však povieme niečo o rôznych druhoch pridaných cukroch. Že biely cukor je zlo, to vieme už azda všetci. Často sa

prejsť na článok

Čím nás zásobí kačacie mäso?

Kapusta, lokše a poriadny kus kačice. Zrejme existuje len málo ľudí, ktorí by si takúto dobrôtku odopreli. Jedlo typické počas vianočných sviatkov či tradičných kačacích hodov. Viete však, čo spolu so skvelou chuťou z kačice do tela dostávate?

prejsť na článok

Vráťte bravčovú masť späť do jedálnička

V posledných rokoch sme z každej strany boli bombardovaní informáciami o tom, aké sú tuky zlé. Je to hlavne z dôvodu, že obsahujú dvakrát viac kalórií ako napríklad sacharidy a preto by ich podľa odborníkov mali ľudia čo najviac obmedzovať. Je však takýto

prejsť na článok

Predstavujeme vám medovku lekársku- rastlinu s citrónovou arómou

Lemonka, marulka, madlinka, matka, melisa, včelanka, rojovník, včelník, medň, matočina, dúbravník, či citrónová zelina sú ľudové pomenovania pre medovku lekársku. Bola obľúbenou bylinou už v minulosti. Aj to je asi jeden z dôvodov, prečo dnes poznáme toľk

prejsť na článok

Prírodné vs. pridané cukry

Cukor je ingrediencia, ktorú všetci poznáme a nevieme si ju odpustiť. Mnoho odborníkov na zdravú výživu nás ale varuje, že by sme ho mali konzumovať striedmo - príliš veľa cukru pre človeka nie je dobré. Existujú však dva druhy cukrov, medzi ktorými je z

prejsť na článok

Zeler a jeho výnimočnosť

Pre niektorých ľudí je zeler považovaný za lahôdku, iní ho nemôžu ani cítiť kvôli jeho silnej a prenikavej aróme. Je veľmi pravdepodobné, že aj ten najväčší odporca zeleru po prečítaní tohto článku zmení názor na tento druh zeleniny, pretože sa dozvie, na

prejsť na článok

Chudneme s medom

Prírodný včelí med nepovzbudzuje chuť do jedla, ani sa ním nedá prejesť. Tým, že sa okamžite vstrebáva do krvi, tak si náš organizmus včas povie: „Dosť!“ a prestaneme mať naň chuť. Jednou z hlavných príčin nadváhy je prílišná konzumácia cukrov a spracova

prejsť na článok

Exotické avokádo: chráni pečeň, srdce aj krvný tlak

Avokádo je vynikajúcim zdrojom zdravých tukov. Nielenže pomáha pri liečbe cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, pomáha aj udržaniu telesnej hmotnosti a takisto aj zvyšuje schopnosť tela asimilovať základné živiny. Ešte predtým, ako si povieme, aké účinky

prejsť na článok

Ako soliť zdravo? Skúste Himalájsku soľ!

Soľ je základná živina, ktorú naše telo potrebuje hlavne na prenos živín do a z buniek, reguláciu krvného tlaku, výmenu iónov a mnoho ďalšieho. Avšak, nie všetky druhy solí sú rovnaké. Klasická kuchynská soľ, ktorá je zbavená všetkých minerálov okrem sodí

prejsť na článok

Najdrahší med na svete stojí toľko ako malé auto

Med sa často kvôli svojim účinkom na organizmus označuje aj ako tekuté zlato. Je nielen výborným sladidlom s nízkym glykemickým indexom, ale vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam aj zlepšuje imunitu, hojí rany a zmierňuje zápaly žalúdka. Oz

prejsť na článok

Liečivá sila medovky: Karmelitánske kvapky

Naši predkovia v oveľa väčšej miere poznali, no najmä využívali liečivú silu prírody. Na liečenie chorôb a rôznych zdravotných neduhov používali liečivé vlastnosti bylín, z ktorých vyrábali tinktúry, masti, či odvary. Medzi tieto byliny patrila aj medovka

prejsť na článok

Minerálne látky 2 - meď, vápnik a železo

Pred pár dňami sme na našej stránke zverejnili článok o niektorých minerálnych látkach, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne potrebné. Dnes pokračujeme.

prejsť na článok

Raňajkujte ovsené vločky

Aj keď je ovos najmladšou zo všetkých obilnín, neospravedlňuje to fakt, že ho konzumujeme veľmi málo. Obsahuje veľa pre telo priaznivých látok, z vitamínov sú to E a vitamíny skupiny B, minerálne látky jód, selén, horčík a železo. Ďalej sú v ňom fenolové

prejsť na článok

Tipy k úspešnejšej detoxikácii

Po náročnom sviatkovom období prichádza čas uvedomenia si, že telo počas predošlých pár týždňov dostalo skutočne zabrať. Niektorí z nás si z toho nerobia nič, druhí však rozmýšľajú, ako by telo mohli prečistiť a opäť zharmonizovať. Ponúkame vám teda pár t

prejsť na článok

Štipľavý chren - prírodné antibiotikum

Chren – neodmysliteľná súčasť údených šuniek počas vianočných sviatkov. Obľúbený so zabíjačkovými jedlami či varenej šunke. Poriadne nás vyštípe a jedlu dodá príjemnú chuť. Aj on, podobne ako väčšina darov od našej matičky prírody, má na človeka pozitívny

prejsť na článok