Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Len málokto z nás vie ako ukladať potraviny v chladničke, tak aby sa čo najviac predĺžila trvanlivosť. Každá potravina má v chladničke svoje miesto. Tieto jednoduché rady určite oceníte, pomôžu vám predĺžiť trvanlivosť potravín a ušetriť peniaze!
Chceme pracovať zodpovedne a kvalitne. Pritom jeme rýchlo a nekvalitne. Hovoríme, že je to nutnosť, vraj už nie je na nič čas. Omyl, naše zdravie nás skôr či neskôr donúti, nájsť si čas! Ak si nenájdeme čas na poriadnu domácu stravu z poctivých potravín,
Raňajky sú štartom do nového dňa. Tí, ktorí raňajkujeme, na ne nedáme dopustiť. Niekedy je ťažké vymyslieť „niečo dobré pod zub.“ Bežných raňajkových jedál, vločiek a kaší sa človek občas jednoducho presýti. K zimnému obdobiu sa viaže vôňa škorice, vanilk
Väčšina z nás si chuť domácej huspeniny pamätá z detstva. Viacerí si túto lahôdku odopierame, pretože si myslíme, že sa nejedná o zdravú dobrotu. Patríte medzi tých z nás, ktorí z času na čas prepadnú neprekonateľnej chuti na huspeninu, ale hľadáte zdravš
Kto už má s výrobou kvásku nejaké skúsenosti, určite ho trojstupňové vedenie kvasu poriadne potrápilo. Proces samotnej prípravy originál pekárenského kvásku je doslova umením. Pre bežné potreby domácnosti je však táto príprava zbytočne zdĺhavá a zložitá.
Urobte niečo pre svoje zdravie, účinky tejto silnej sedmičky by ste mali vyskúšať na vlastnej koži aj vy!
Posledných 60 rokov sa najväčšej obľube tešia najmä rôzne druhy zelených a čiernych čajov. To je dôvod prečo ostatné druhy čajov upadajú do zabudnutia. Mursalský čaj z Ránhoja horského (Sideritis scardica) vyniká nielen lahodnou chuťou. Je to výnimočný ná
Keď je reč o čistení hrubého čreva a odstraňovaní toxínov z tela, väčšina z nás si predstaví zdĺhavý a nepríjemný proces prebiehajúci v nemocničnom prostredí. Zbaviť telo toxínov však možno viackrát do roka bezpečne aj v pohodlí domova!
Nie je to žiaden novodobý hit. Epsom soľ poznali už naši predkovia. Na začiatku sedemnásteho storočia objavil farmár, žijúci neďaleko mestečka Epsom, studničku bohatú na síran horečnatý. Netrvalo dlho, kým sa prišlo na jej liečivé účinky. Teraz sa tento z
Moderná doba so sebou prináša dostatok potravy. Zatiaľ čo však máme k dispozícii dosť potravy, bojujeme s jej nesprávnou skladbou. Veľkým problémom dnešnej doby je prekyslenie organizmu. Naša krv je z 20 percent kyslá a až z 80 percent alkalická, čiže zás
V našich zemepisných šírkach je konzumácia príloh v podobe cestovín, ryže, zemiakov, chleba a pečiva tradičnou základňou celkovej skladby potravy. Viac ako vlastná je nám konzumácia chleba a pečiva. Čo je na tom zlé?
Liečivá živica zo stromov pistácií pochádza z gréckeho ostrova Chios. Chioská masticha sa používa ako liek už viac ako 1000 rokov. Čo dokáže? Používa sa pri liečbe zápalov v tele, na hubenie plesní, húb a baktérií v ústnej dutine a pri tráviacich problémo
Aj keď je územie našej krajiny malé, zvyky máme bohaté. Stačí sa pozrieť napríklad na takú vianočnú polievku. Ktorá je tá pravá - tradičná? Čo rodina, to iný zvyk. Pripravili sme si pre vás niekoľko polievok, ktoré sa varia všade - možne. Ich spoločným zn
V svete plnom zásad zdravej výživy je naozaj ťažké rozlíšiť, čo je zdravé a čo nie je. Pomáhajú nám v tom nielen poznatky vedeckých výskumov ale aj rady trénerov, výživovým poradcov, a samozrejme, rady rodičov a okolia. Často sú ich odporúčania zavádzajúc
Bazalku nepestujeme v kvetináčoch len kvôli vzhľadu. Dodáva jedlu vôňu a chuť, vyniká veľkým obsahom vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín. Svoje uplatnenie našla aj v zdravotníctve. Bolí vás často hlava, máte nafúknuté brucho a alebo vás hnev