PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Príznaky zanesenia tela toxínmi - Kedy telo bije na poplach?

Keď je reč o čistení hrubého čreva a odstraňovaní toxínov z tela, väčšina z nás si predstaví zdĺhavý a nepríjemný proces prebiehajúci v nemocničnom prostredí. Zbaviť telo toxínov však možno viackrát do roka bezpečne aj v pohodlí domova!

prejsť na článok

Epsomská soľ - Zabudnutý poklad hlási návrat!

Nie je to žiaden novodobý hit. Epsom soľ poznali už naši predkovia. Na začiatku sedemnásteho storočia objavil farmár, žijúci neďaleko mestečka Epsom, studničku bohatú na síran horečnatý. Netrvalo dlho, kým sa prišlo na jej liečivé účinky. Teraz sa tento z

prejsť na článok

Upečte si kváskový chlieb!

V našich zemepisných šírkach je konzumácia príloh v podobe cestovín, ryže, zemiakov, chleba a pečiva tradičnou základňou celkovej skladby potravy. Viac ako vlastná je nám konzumácia chleba a pečiva. Čo je na tom zlé?

prejsť na článok

Masticha - Liečivá živica, ktorá si poradí nielen s helikobakterom!

Liečivá živica zo stromov pistácií pochádza z gréckeho ostrova Chios. Chioská masticha sa používa ako liek už viac ako 1000 rokov. Čo dokáže? Používa sa pri liečbe zápalov v tele, na hubenie plesní, húb a baktérií v ústnej dutine a pri tráviacich problémo

prejsť na článok

Vianočná polievka na mnoho spôsobov

Aj keď je územie našej krajiny malé, zvyky máme bohaté. Stačí sa pozrieť napríklad na takú vianočnú polievku. Ktorá je tá pravá - tradičná? Čo rodina, to iný zvyk. Pripravili sme si pre vás niekoľko polievok, ktoré sa varia všade - možne. Ich spoločným zn

prejsť na článok

Čo je zdravé a čo nie?

V svete plnom zásad zdravej výživy je naozaj ťažké rozlíšiť, čo je zdravé a čo nie je. Pomáhajú nám v tom nielen poznatky vedeckých výskumov ale aj rady trénerov, výživovým poradcov, a samozrejme, rady rodičov a okolia. Často sú ich odporúčania zavádzajúc

prejsť na článok

Prečo sa nám nedarí pestovať bazalku v kvetináči?

Bazalku nepestujeme v kvetináčoch len kvôli vzhľadu. Dodáva jedlu vôňu a chuť, vyniká veľkým obsahom vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín. Svoje uplatnenie našla aj v zdravotníctve. Bolí vás často hlava, máte nafúknuté brucho a alebo vás hnev

prejsť na článok

Ako nahradiť drahé fitness výživové doplnky stravou?

Z každej strany sa na nás valia informácie, ktoré tvrdia ako veľmi ich potrebujeme. Ak je to pravda a naše telá ich potrebujú, musí predsa existovať spôsob ako ich do tela dostať prirodzenou formou! Ten spôsob existuje, stačí konzumovať potraviny, ktoré p

prejsť na článok

Ako k nám prišiel tradičný Skalický trdelník? Upiecť ho môžete aj doma

Kto by nepoznal trdelník? Sladká dobrôtka z kysnutého cesta sa nám spája hlavne s jarmočným obdobím. Napríklad ale u našich susedov – hlavne Pražákov, nájdete trdelník celoročne takmer na každom rohu. Svojou vôňou láka najmä turistov, pre ktorých sa stal

prejsť na článok

Účinky detoxikačnej kúry na vaše zdravie

Ľudský organizmus má prirodzenú schopnosť detoxikácie. Škodlivých látok sa zbavuje potením, stolicou, močením a dýchaním. Zásobovanie tela kyslíkom podporuje aj pohyb na čerstvom vzduchu. Dostatočné zásobovanie kyslíkom je pre prirodzenú detoxikáciu organ

prejsť na článok

Ako a prečo pestovať Aloe Vera?

Aloe je známe pre svoje protizápalové účinky, regeneračné, antibiotické a dezinfekčné vlastnosti. Zaujímavosťou je, že pracuje ako steroidy, ale celkom bez vedľajších účinkov. Používa sa ako preháňadlo, a zároveň aj pri hnačkách. Veľmi dobré výsledky rege

prejsť na článok

Kedy je detox zbytočný a neučínný?

Väčšina detoxikačných metód zbavuje telo len neživých záťaží. Čo to znamená? Ak máte problémy so zlým trávením, časté bolesti hlavy, trpíte únavou alebo máte kožné problémy, všetko nasvedčuje tomu, že je váš organizmus zaťažený živými parazitmi, ktoré bež

prejsť na článok

Mladá cibuľka počas celého roka! Vypestujte si ju na okne!

Cibuľa sa vyznačuje výraznými antibiotickými účinkami, je účinná v boji s baktériami, vírusmi a aj plesňami. Najviac vitamínu C je v zelených stonkách jarnej cibuľky. Jej chuť je jemnejšia a na rozdiel od cibule, ktorá sa vyznačuje výraznejšou chuťou, je

prejsť na článok

Výborný domáci jogurt bez jogurtovača!

Jogurt vzniká fermentáciou mlieka. Mikroskopické jogurtové kultúry sú veľmi užitočné a veľa rodičov podporuje pravidelnú konzumáciu jogurtov svojich ratolestí. Jogurtové kultúry pozitívne vplývajú na trávenie a obranyschopnosť organizmu detí aj dospelých.

prejsť na článok

8 spôsobov, ako sa zbaviť roztočov bez použitia chemikálií

Alergia na roztoče je často používaný pojem. Viete si predstaviť, čo to v skutočnosti znamená? Roztoče sú mikroskopický hmyz, ktorý sa živí odumretou ľudskou kožou. Na množstve kože, ktorá denne odumrie priemernému dospelému človeku, sa dokáže uživiť až m

prejsť na článok