PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Jesenný očistný šalát z kučeravého kelu

Začiatok jesene sa nám v oblasti gastronómie spája hlavne s ťažkými, no dobrými, jedlami a sladkými pochúťkami. Naše telo sa však potrebuje od týchto dobrôtok aj nejako očistiť. V šaláte, ktorý vám dnes predstavíme, je kučeravý kel skombinovaný s repou, ž

prejsť na článok

Veľké rozdelenie orieškov: Ktoré sú čím výnimočné?

Kešu sú horčíkové bomby, kokosy pôsobia na pleť, vlašské na spermie. Ktoré oriešky sa vám oplatí chrumkať?

prejsť na článok

Jesenná klasika: zdravé a chutné gaštany

Gaštany sú považované za príbuzné orechov. Je medzi nimi ale veľa rozdielov. V gaštanoch sa nenachádza toľko tuku, naopak obsahujú veľa škrobu – tak ako napríklad zemiaky či kukurica. Sú vysoko energetické a vhodné pre športovcov či fyzicky pracujúcich ľu

prejsť na článok

Zdravo poctivo: vyrobte si kyslú kapustu doma

Mnohí výrobcovia balenej kvasenej kapusty zamlčujú fakty, že kapustu tepelne sterilizujú a chemicky konzervujú. Čo by však pravá „kyslá“ kapusta mala obsahovať a ako tým pôsobí na naše zdravie? Zdravá črevná mikroflóra, posilnená imunita či pevné nervy –

prejsť na článok

Vyrobte si vlastné šípkové víno

Šípkový lekvár, čaj či sirup. Šípkové dobroty, nad ktorými málokedy ohrdneme nosom.Dnes sa však budeme venovať niečomu inému. Ochutnali ste už niekedy šípkové víno? Patrí medzi veľmi vyhľadávané dezertné vína s vynikajúcou chuťou. V obchodných reťazcoch h

prejsť na článok

Bulgur nahradí aj ryžu. Pár chutných receptov do vašej kuchyne

Prednedávnom sme vám predstavili kuskus. Dnes sme sa rozhodli porozprávať vám o ďalšom pšeničnom produkte s názvom bulgur. Počuli ste o ňom už niekedy?

prejsť na článok

Recept na domáci jablčný ocot

Pravý nepasterizovaný jablčný ocot je považovaný za tekuté zlato. Tento univerzálny ocot sa môže pochváliť nekonečným zoznamom možností využitia. Pomáha pri zažívaní, stabilizuje hladinu cukru a dokonca sa dá využiť aj ako vlasové či pleťové tonikum. Pre

prejsť na článok

Rakytník je doslova bomba! Očistí organizmus a doplní vitamíny

Čo by ste si pomysleli o rastline, ktorá sa volá trblietajúci kôň? Presne to totiž po preklade zo starogréčtiny znamená rakytník. Napriek zvláštnemu názvu ho ale určite nemôžeme zavrhovať. Rakytník je doslova vitamínovou bombou, ktorá nám pomôže s chrípk

prejsť na článok

11 dôvodov prečo si nazbierať borovicové ihličie

Ihličie nie len nádherne vonia, no má aj mnoho iných benefitov. Využiť môžeme hneď niekoľko z nich. Prečítajte si, ako dokáže čaj či tinktúra z borovicového ihličia posilniť vašu imunitu, pomôcť pri dýchacích problémoch alebo uvoľniť od bolestí nôh. Na pa

prejsť na článok

Borovicová tinktúra

Sklenenú nádobu naplňte do polovice čerstvým alebo sušeným ihličím. Zalejte kvalitnejšou, aspoň 40% vodkou a uložte na teplé miesto na 4 – 6 týždňov. Aspoň raz denne pretrepte. Potom sceďte alkohol do čistej nádoby a môžete začať užívať. Denne si môžete

prejsť na článok

Trápi vás jesenná choroba? Nazbierajte si jarabinu!

Aj vy vždy na jeseň obdivujete nádherne zafarbené stromy? Jedným z týchto farieb hýriacich stromov je jarabina vtáčia. Okrem oku lahodiacej kráse má však pre nás aj inú hodnotu. Jej plody sú nabité vitamínmi, ktoré majú pre človeka veľa prospešných účinko

prejsť na článok

8 nečakaných tipov ako využiť včelí vosk

Hovorí sa, že keby vyhynuli včely, vyhynie aj ľudstvo. Napríklad, keby sme sa pozreli na 100 základných plodín pre ľudí, rast až 71 z nich je závislý od opeľovania včiel. Okrem potravy, ktorú vďaka nim máme, nám dávajú ešte jeden dar – ich skvelé produkty

prejsť na článok

7 rastlín, ktoré zlepšia kvalitu vášho spánku

Neexistuje horší začiatok dňa, ako keď sa človek zobudí úplne nevyspatý. Bezsenné noci, keď sa človek iba prehadzuje a nedokáže poriadne „zachrápať“, majú vplyv na našu energiu, produktivitu, náladu a aj celkovú kvalitu dňa.

prejsť na článok

Kuskus: zdravá príloha z Afriky

Farfalle, tagliatelle, fusilli, spagetii... Druhy cestovín, ktoré bežne kupujeme a konzumujeme. Počuli ste však už o cestovinách podobných tarhoni, ktoré pochádzajú zo severnej Afriky a navyše sa nemusia variť?

prejsť na článok

Ako si vyrobiť svoj vlastný kompost: Užitočné tipy pre začiatočníkov

Namiesto používania umelých, syntetických a nákladných hnojív, ktoré niekedy môžu priniesť viac škody ako osohu, si môžete skúsiť vyrobiť svoj vlastný domáci kompost. Takýmto prirodzeným spôsobom zlepšíte kvalitu pôdy a záhradke zabezpečíte väčšiu plodnos

prejsť na článok