Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Červené (nazývané aj krvavé) pomaranče sa pestujú prevažne v stredomorských krajinách- Taliansku a Španielsku. Majú pomerne krátku sezónu v neskorej zime- dostupné sú od decembra do apríla. Od normálnych pomarančov sa odlišujú vzhľadom- ich koža je oranžo
Každý z nás vie, že nie je dobré ísť spať s plným, ale ani s prázdnym žalúdkom. Viete aj to, že váš spánok ovplyvňuje to, čo máte na tanieri? Niektoré potraviny spánok ničia a iné ho naopak podporujú. Ktoré sú ktoré?
Chutná, voňavá škorica pomáha, ale môže aj uškodiť. Toto starodávne korenie používali už starí Egypťania, ktorým pomáhala pri mykózach nôh, či žalúdočno-črevných problémoch. V Číne bola škorica cenená viac ako zlato. V priebehu histórie sa jej obľúbenosť
Čaká vás stretnutie, svadba, rande, večierok, pracovný pohovor, či dôležitá prezentácia a na pere sa zrazu objaví nepríjemný opar. Herpesy a opary sú spôsobené vírusom herpes simplex, ktorý sa zaraďuje medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka. D
Keď počujete „vanilkový extrakt“, čo vám napadne ako prvé? Predpokladám, že vaše odpovede by boli koláče, dezerty, zákusky, zmrzlina, nápoje, ale čo tak antioxidant, protizápalový liek, podporovateľ duševného zdravia? Áno, vanilkový extrakt je skvelý na v
Patríte k tým ľuďom, ktorí na konci sezóny vždy smútia, že si už nebudú môcť dopriať svoju obľúbenú čerstvú zeleninu a ovocie? Alebo vonku vládne zima a ani v obchode nie je čerstvé ovocie a zelenina, na ktoré práve máte chuť? Nezúfajte, vždy predsa môžet
Hoci mnohí z nás sú zarytí kávičkári a bez šálky (dvoch, troch...) kávy si deň ani nevedia predstaviť, predsa občas nastanú chvíle, kedy je potrebné kávu obmedziť. Čo vtedy robiť? Skúste kávu nahradiť zdravými bezkofeínovými kávovinami.
Mnohí ľudia tvrdia, že pitie mlieka je pre človeka neprirodzené. Mlieko však tvorilo hlavnú súčasť jedálnička našich predkov a odborníci ho odporúčajú zaradiť do výživy aj dnes a to každodenne. Pilo sa kravské, ovčie a kozie mlieko. Kozie mlieko má v poro
Prvé zmienky o fermentácii pochádzajú z obdobia pred viac ako 8000 rokmi. Fermentovaná strava vytvára v organizme zásadité prostredie a bojuje proti prekysleniu organizmu. Fermentácia je spôsob konzervovania potravín, ktorý zlepšuje chuťové vlastnosti pot
Návrat k pôvodnému spôsobu pestovania a chovu zvierat je reakciou na trh plný výrobkov z obchodov, ktoré vôbec nepripomínajú pôvodné suroviny. Chuť a obsah prospešných látok už dávno nie je hlavným dôvodom ich výroby. Potravinársky priemysel je orientovan
O čiernom zázraku a jeho účinkoch sa stále viac hovorí. Ak ste o ňom ešte nepočuli, prekvapí vás, že ide o „obyčajnú“ melasu. Zaujímavé je aj to, že čierny zázrak je vlastne odpad, ktorý vzniká pri výrobe trstinového cukru. Aj keď je melasa len vedľajším
Granátové jablko je známe už po stáročia. Toto ovocie môže byť použité mnohými spôsobmi- dá sa jesť surové, použiť vo varení, zo semien vylisovať olej, vyrobiť džús, farbiť ním látky. Granátové jablká sú plné vitamínov, antioxidantov a minerálov. Plody ma
Biopotraviny a organické jedlo alebo konvenčné potraviny? Čo je lepšie? Za organické jedlo hovorí jeho pozitívny vplyv na naše zdravie, ako aj dobré životné podmienky zvierat. Zástancovia konvenčných potravín hovoria o potrebe produkcie väčšieho množstva
Zinok je nevyhnutným stopovým prvkom, ktorý hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme.Nachádza sa v každom tkanive ľudského tela. Podieľa sa na delení buniek a je vynikajúcim antioxidantom. Jeho deficitom trpí oveľa viac ľudí, ako nedostatkom železa.
Vôňa môže mať veľký vplyv na vašu pohodu. Aromaterapia, ktorá využíva koncentrované esencie rôznych bylín, vám umožní inhalovaním liečenie mnohých chorôb. Samozrejme, aromaterapia nemá byť náhrada za zdravý životný štýl, ani za správnu výživu a cvičenie,