PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

16 dôvodov, prečo piť vlažnú citrónovú vodu

Pohár citrónovej vody má menej ako 25 kalórii, je však „nabitý“ množstvom živín, ktoré sú prospešné pre organizmus. Ako nášmu telu a zdraviu môže pomôcť pitie vlažnej vody s citrónom? Dôvod nie je jeden, je ich hneď 16:

prejsť na článok

Bobkový list- použitie, pestovanie, rozmnožovanie

Bobkový list asi nie je potrebné predstavovať nikomu. Táto rastlina s pravým názvom vavrín pravý má tvrdé, kožovité, predĺžené, kopijovité až oválne listy, ktoré sme videli a držali v rukách už hádam všetci. Menej známy je fakt, že rastie na stálo zelenom

prejsť na článok

Ako chrániť stromy pred mrazom

Po krásnom jarnom počasí zrazu prišlo náhle ochladenie, ktoré hádam už nikto z nás ani nečakal. Zatiaľ čo my opäť vytiahneme zo skríň bundy, kabáty a teplejšie topánky, rozkvitnuté stromy to majú omnoho ťažšie. Mrazy škodia najmä kvetom, a to nielen v štá

prejsť na článok

Potraviny, ktoré pomáhajú pri správnej funkcii pečene

Pečeň je jediný orgán v tele, ktorý sa dokáže sám regenerovať a dorásť. Ak teda myslíte na svoje zdravie aj do budúcnosti, skúste si aspoň občas dopriať potraviny, ktoré napomáhajú jej správnemu fungovaniu.

prejsť na článok

Alergia na vajíčka a 5 alternatív, ako ich nahradiť

Povedali by ste, že alergia na vajíčka, teda najčastejšie alergia na bielkoviny vaječného bielka, je jednou z bežných potravinových alergii? Nuž, je to tak. A ak patríte medzi alergikov na vajíčka, či k ich známym, mali by ste vedieť, že vajcia sú bežnou

prejsť na článok

Želatínové limetkovo - kivi cukríky

Želatína je forma kolagénu, ktorý pochádza z nutrične bohatých kostí a spojivových tkanív zvierat. Želatína je plná bielkovín, ktoré obsahujú až 18 aminokyselín (esenciálnych, aj neesenciálnych) dôležitých pre naše zdravie.

prejsť na článok

Ako si jednoducho, ľahko a pekne vypestovať vlastné bylinky na okennom parapete

Každý deň by sme mali mať prístup k čerstvej zelenine alebo aspoň k bylinkám, tvrdia odborníci. To sa ľahšie povie, ako urobí, však? Pomedzi nabitý pracovný program, starostlivosť o domácnosť, deti, nákupy a podobne ešte staranie sa o záhradku! To znie ak

prejsť na článok

8 faktov o zemiakoch, ktoré ste doteraz (možno) nevedeli

Zemiaky, typické jedlo Slovákov, sa na tanieroch našich domácností objavujú veľmi často. Jeme ich uvarené a nakrájané, omastené maslom alebo ako zemiakovú kašu, hranolčeky, halušky, zemiakové placky, osúchy a na množstvo iných spôsobov. Napokon... nemali

prejsť na článok

Domáca výroba cmaru a jeho použitie

Cmar je univerzálnou zložkou v kuchyni. Pridáva chuť všetkému od dresingu na šalát cez doma pečený chlieb až po vyprážané kurča. Používa sa aj na pečenie pečiva, ktorému dodáva šťavnatosť. Kyselina v cmare navyše štiepi dlhé pramene lepku v ceste, čo zabe

prejsť na článok

Mužské hamburgery, ženské šaláty: Ovplyvňuje pohlavie našu stravu?

Všetci poznáme tie typické stereotypy: muži uprednostňujú červené mäso a veľké porcie, ženy zase šaláty a skromnejšie porcie, vyberajúc si pozornejšie, čo majú na tanieri. Alebo... muži pikantné, ženy sladké. Hranolky alebo ovocie? Kto si čo vyberie? Muži

prejsť na článok

10 dôvodov prečo je dobré a zdravé piť pivo

Pivo je zlatistý alkoholický nápoj vyrábaný zo sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasiniek s horkastou chuťou. Pitie piva má na Slovensku pomerne dlhú tradíciu. V minulosti sa pivo varilo takmer vo všetkých mestách a väčších obciach. Hoci dnes je na Slov

prejsť na článok

Potravinové alergie- čo je to a aké sú najčastejšie alergény?

V poslednom čase majú alergie na jedlo stúpajúcu tendenciu. Až 5% detí mladších ako 5 rokov a 4% teenagerov a mladých trpí alergiou na niektorú zložku potravy. Potravinové alergie majú závažný dopad na každodenný život, keďže ich prejavy môžu ovplyvniť vi

prejsť na článok

Varenie s alobalom je škodlivé - mýtus, či fakt?

Prikrývame ňou panvicu, keď nemáme po ruke pokrievku, grilujeme v nej, balíme do nej potraviny, ktoré skladujeme v chladničke... to sú len niektoré z využití hliníkovej fólie v kuchyni. Môže mať teda varenie s alobalom nebezpečné a škodlivé následky?

prejsť na článok

5 skvelých nápadov na zdravé raňajky

Všetci istotne poznáte ten pocit ako vám je, keď ráno z nejakého dôvodu vynecháte raňajky. Raňajky, najdôležitejšie jedlo dňa, často radšej preskočíte, lebo sa ponáhľate do práce, zaspíte, nemáte na nič chuť, nestíhate si ich pripraviť alebo neviete, čo s

prejsť na článok

Je pôst zdravý a vhodný na chudnutie, či detoxikáciu organizmu?

Hoci je pôst realizovaný už po niekoľko tisíc rokov, otázka, či je zdravý a vhodný, je neustále predmetom intenzívnych lekárskych debát.

prejsť na článok