Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a stravovania je udržiavať v kuchyni (alebo v špajzi) vždy dostatok zdravých potravín. Čo by tam nemalo chýbať?
Dôvodov, prečo konzumovať goji (kustovnicu čínsku) je veľmi veľa. Nie nadarmo je totiž táto plodina považovaná za superpotravinu nielen v dnešnej dobe, ale už počas celých stáročí. Už tisíce rokov sa používa v tradičnej čínskej medicíne. Traduje sa, že ti
Môžu byť ochutené perlivé, či neperlivé vody nebezpečné pre našu zubnú sklovinu? Môžu spôsobiť jej rozpadanie?
Máte problém s hmyzom v záhrade? Bojujete s pásavkami, voškami, larvami a čiernymi muškami na listoch? Máme pre vás riešenia.
Mnoho ľudí pije zelený čaj, ale jedli ste ho už niekedy? Spôsob, ako pridať zelený čaj do vášho denného jedálnička si budete môcť prečítať na nasledujúcich riadkoch.
Kokosová voda sa objavuje v mnohých zdravých nápojoch. Je to číra tekutina, ktorá je vo vnútri mladých zelených kokosových orechov, zvyčajne s veľkosťou basketbalovej lopty.
Nanuky sú obľúbené u detí i u dospelých najmä v horúcich letných dňoch. Tieto sú dosť výživné na to, aby ste si ich mohli dať už na raňajky a zároveň chutne sladké, aby slúžili aj ako dezert na večierku, či grilovačke. Zároveň vás pri servírovaní bude kaž
Tymián nie je len jednou z najpopulárnejších kuchynských byliniek tejto doby, ale má aj veľmi dlhú históriu. Už pred mnohými rokmi sa tymián používal ako liečivá bylina pri prevencii otravy, či ako prvá pomoc, ak už k otrave došlo. Predtým, ako prišli na
Z hľadiska výživy nie je dôležité dbať len na to, čo jete, ale i na to, ako to jete. Ukázalo sa, že kombinácie niektorých potravín môžu zvýšiť množstvo absorbovaných vitamínov, minerálov a živín z potravy. Skúste vyskúšať niektorú z týchto kombinácií:
Obdobie s vyššími teplotami je už tu a my by sme nemali zabúdať na pitie vody, ale aj iné prijímanie tekutín, pretože zhruba viac ako 20% príjmu denných tekutín nie je vo forme vody, ale pochádza z pevných potravín, najmä z ovocia a zeleniny. Prinášame vá
Po roku je tu opäť čas zberu jahôd. Či už sa zberáte na samozber alebo budete jahody zberať len vo svojej záhrade, či v lese, prečítajte si, kedy a ako je najlepšie ich zbierať, ako sa o ne starať počas dozrievania a ako ich po zbere spracovať.
Samozbery ovocia sa v poslednom období stali veľmi obľúbenou činnosťou. Nielenže pri zbere môžete ochutnať, čo zbierate a prežiť pekný deň s rodinou, ale vyjde to aj lacnejšie. Kde teda nájdete miesta, kde si môžete ovocie sami nazbierať?
Ako často ste už počuli, že máte piť vodu a dodržiavať pitný režim? Hovorili vám to rodičia, hovoria vám to lekári, články v časopisoch, aj na internete. „Pitím vody schudnete! Budete mať viac energie! Vaša pleť bude krajšia, žiarivejšia, vlasy budú leskl
Brokolica je základnou potravinou v mnohých častiach sveta a možno ju nájsť v mnohých populárnych jedlách. Žiaľ, brokolica nepatrí medzi zeleniny, ktoré sa často objavujú na našich tanieroch. To by sa malo zmeniť, a preto si prečítajte 6 dôvodov, pre ktor
Lahôdková kukurica je odrodou kukurice, ktorá sa pestuje ako zelenina. Pre svoju výbornú chuť sa konzumuje čerstvá i varená. Kukurica je bezlepková obilnina, a preto môže byť používaná aj pri celiakii. Obsahuje 86 kalórií na 100g, veľa vlákniny, vitamínov