PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Spálená pokožka a vitamín D

Spálenie slnkom je veľmi nepríjemné. Svrbiaca, na dotyk bolestivá pokožka nám dáva pocítiť, že sme niečo spravili zle. Spálenie sa vyskytuje v dôsledku nadmerného vystavenia pokožky škodlivému ultrafialovému žiareniu slnka, ktoré poškodzuje živé tkanivá p

prejsť na článok

Zdravotné účinky marhúľ a tipy na ich chutné využitie v kuchyni

Svojou jemnou zamatovou textúrou a sladkou chuťou, patria marhule k jednému z vrcholových ovocí roka. Ak ich však nepestujete v záhrade, nebývate v blízkosti nejakého pestovateľa, alebo nemáte známeho, ktorý by tieto plody pestoval, možno ste si nikdy nev

prejsť na článok

Čím nahradiť maslo

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, čo je to maslo? Je maslo z mlieka? Pravé maslo je výrobok vyrobený z kravského mlieka, známeho ako mliečny tuk. Skladá sa preto z 80% tuku - to je časť, ktorá bola oddelená od sacharidov a bielkovín mlieka. Teda áno, mas

prejsť na článok

Potraviny znižujúce krvný tlak

Celosvetovo je jednou z najrozšírenejších príčin smrti infarkt, ktorý je najčastejšie zapríčinený vysokým krvným tlakom. Prieskumy ukazujú, že vysokým krvným tlakom trpí 1 z 3 ľudí. Dobrou správou je, že vysoký krvný tlak je možné znížiť zmenou životného

prejsť na článok

10 potravín, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni

Dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a stravovania je udržiavať v kuchyni (alebo v špajzi) vždy dostatok zdravých potravín. Čo by tam nemalo chýbať?

prejsť na článok

6 dôvodov pre konzumáciu goji

Dôvodov, prečo konzumovať goji (kustovnicu čínsku) je veľmi veľa. Nie nadarmo je totiž táto plodina považovaná za superpotravinu nielen v dnešnej dobe, ale už počas celých stáročí. Už tisíce rokov sa používa v tradičnej čínskej medicíne. Traduje sa, že ti

prejsť na článok

Sú ochutené nápoje nebezpečné pre zubnú sklovinu?

Môžu byť ochutené perlivé, či neperlivé vody nebezpečné pre našu zubnú sklovinu? Môžu spôsobiť jej rozpadanie?

prejsť na článok

Ako sa zbaviť škodlivého hmyzu v záhrade

Máte problém s hmyzom v záhrade? Bojujete s pásavkami, voškami, larvami a čiernymi muškami na listoch? Máme pre vás riešenia.

prejsť na článok

Zelený čaj matcha v kuchyni

Mnoho ľudí pije zelený čaj, ale jedli ste ho už niekedy? Spôsob, ako pridať zelený čaj do vášho denného jedálnička si budete môcť prečítať na nasledujúcich riadkoch.

prejsť na článok

Kokosová voda

Kokosová voda sa objavuje v mnohých zdravých nápojoch. Je to číra tekutina, ktorá je vo vnútri mladých zelených kokosových orechov, zvyčajne s veľkosťou basketbalovej lopty.

prejsť na článok

Výborné recepty na domáce ovocné nanuky

Nanuky sú obľúbené u detí i u dospelých najmä v horúcich letných dňoch. Tieto sú dosť výživné na to, aby ste si ich mohli dať už na raňajky a zároveň chutne sladké, aby slúžili aj ako dezert na večierku, či grilovačke. Zároveň vás pri servírovaní bude kaž

prejsť na článok

Tymián a jeho liečivé účinky

Tymián nie je len jednou z najpopulárnejších kuchynských byliniek tejto doby, ale má aj veľmi dlhú históriu. Už pred mnohými rokmi sa tymián používal ako liečivá bylina pri prevencii otravy, či ako prvá pomoc, ak už k otrave došlo. Predtým, ako prišli na

prejsť na článok

Zdravé kombinácie jedál

Z hľadiska výživy nie je dôležité dbať len na to, čo jete, ale i na to, ako to jete. Ukázalo sa, že kombinácie niektorých potravín môžu zvýšiť množstvo absorbovaných vitamínov, minerálov a živín z potravy. Skúste vyskúšať niektorú z týchto kombinácií:

prejsť na článok

Nezabúdajte na tekutiny

Obdobie s vyššími teplotami je už tu a my by sme nemali zabúdať na pitie vody, ale aj iné prijímanie tekutín, pretože zhruba viac ako 20% príjmu denných tekutín nie je vo forme vody, ale pochádza z pevných potravín, najmä z ovocia a zeleniny. Prinášame vá

prejsť na článok

Tipy a triky (nielen) pre zber jahôd

Po roku je tu opäť čas zberu jahôd. Či už sa zberáte na samozber alebo budete jahody zberať len vo svojej záhrade, či v lese, prečítajte si, kedy a ako je najlepšie ich zbierať, ako sa o ne starať počas dozrievania a ako ich po zbere spracovať.

prejsť na článok