Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Leto nie je skutočne letom až dokým neochutnáte sladké, mäkučké, šťavnaté a hlavne zdravé broskyne. Pôvodne sa pestovali v Číne, odkiaľ sa rozšírili hodvábnou cestou do Perzie, Európy a ďalej. Pestujú sa aj u nás, a to aj vrátane nektariniek, poddruhu bro
Keďže paradajky sú od prírody plazivé, tak ani napriek vašim najlepším záhradkárskym zručnostiam sa vám nepodarí udržať ich stonky vzpriamené. To však neznamená, že by ste ich mali nechať plaziť sa kdekoľvek. Hoci paradajky v tomto obdoí ešte nie sú tak v
Určite to poznáte- kúpite si čerstvé ovocie, či zeleninu, dáte ich do misky a ešte pomaly ani nestihnete ochutnať, už po nich poletujú "ovocné" mušky. V skutočnosti je ich správny názov vínne mušky (Drosophila melanogaster) a nie sú nebezpečné, skôr otrav
Pestovanie rozmarínu je hračka :). S jeho pestovaním v kvetináči, či na záhrade si totiž poradia aj neskúsení pestovatelia. A úžitok rozmarínu pre kuchynské spracovanie, domácnosť a zdravie je na nezaplatenie. Pokiaľ sme vás presvedčili a o pestovaní tejt
Rebarbora je rastlina vyrastajúca až do metrovej výšky. Pochádza z Ázie, ale u nás sa pestuje už pomerne dlho. Je pre ňu typická listová ružica s listami pripomínajúcimi lopúch. Rebarborové kvety sú rovnako nepriehľaduteľné, ako aj samotná rastlina, preto
Istotne to poznáte - rozhodnete sa pestovať nejakú plodinu a túžite, aby bola čo najkrajšia. Jednou z obľúbených doma pestovaných zelenín sú aj paradajky. Pestujú sa pomerne ľahko a produkujú veľké množstvo plodov, ktoré majú všestranné použitie. Chceli b
Sloní cesnak (Allium ampeloprasum) je ideálnym na grilovanie. Je totiž väčší ako päsť a v chuti je jemnejší ako jeho menší príbuzný. Pečením sa jeho dužina zmäkčí, takže sa z neho dá jednoducho a ľahko pripraviť pomazánka na topinky alebo pikantný dip. V
Reďkovky sú zeleninou, ktorú zvládne vypestovať aj úplný začiatočník. Povedzte teda tento rok nie mdlej zelenine zo supermarketov a vypestujte si vlastné reďkovky, napríklad aj v kvetináči na balkóne. Pokiaľ budete pamätať na ich pravidelné polievanie, bu
Škoricový čaj je výborným nápojom obľúbeným nielen kvôli jeho lahodnej, upokojujúcej chuti, ale aj pre jeho liečivé vlastnosti. V posledných rokoch bolo robených mnoho výskumov o tom, prečo je škorica dobrá pre zdravie, ktoré potvrdili jej priaznivé účink
Králičie mäso je veľmi zdravou pochúťkou. Ak chcete mať na svojom stole zaručenú kvalitu, odporúčame králičie mäso od poctivých chovateľov, prípadne z vášho vlastného dvora. Na nasledujúcich riadkoch vám povieme, čo najhoršie vás pri králikoch môže postih
Kôpor je jednoročná bylina klíčiaca skoro na jar a dorastajúca do výšky jedného metra. Kvitne malými žltými kvetmi zloženými do veľkého okolíka. Pochádza pravdepodobne zo západnej Ázie. Kôpor ľudia používajú už od staroveku ako korenie, zeleninu a aj ako
Med a škorica sú nielen veľmi chutnými potravinami, ale spoločne sú používané už od stredoveku aj na podporu ľudského zdravia a pohody. Med aj škorica, každý osobitne, majú veľmi silné terapeutické účinky. Čo ak ich teda použijeme spolu? Ak je jeden účinn
Žihľavu, alebo aj pŕhlavu, poznáme najmä ako bylinu z lúk, ktorá nás do nôh často nepríjemne popŕhli. Viete však, aké liečivé a blahodarné účinky sa v listoch žihľavy skrývajú? Skúste si pripraviť čaj zo žihľavy a presvedčte sa na vlastnej koži.
Cesnak dozaista každý z vás dobre pozná. Viete ale, že toto prírodné antibiotikum je veľmi jednoduché pestovať aj vo vlastnej záhradke? Nepotrebujete na to dokonca ani veľa miesta a môžete byť v úrode cesnaku sebestační po celý rok. Všetko, čo pre to musí
Sušená, čerstvá, surová alebo varená cibuľa je základnou súčasťou mnohých polievok, šalátov a pokrmov. Nezaobídeme sa bez nej pri príprave takmer žiadneho jedla, pretože im dodáva výbornú chuť a jedinečnú vôňu. Viete ktorá cibuľa je ideálnou pri príprave