Plénum • Najdôležitejšie správy zo Slovenska a sveta

Najdôležitejšie správy zo Slovenska a sveta

prejsť na web

Tekvica je ovocie alebo zelenina? Väčšina ľudí sa vždy v tomto mýli

Tekvica sa nazýva jesenná zelenina alebo sezónna zelenina. Je však tento termín správny? Hoci tekvicu tradične zaraďujeme medzi zeleninu, botanicky ide o ovocie. Podobnú divergenciu používame aj v našom každodennom živote s inými obľúbenými produktmi.

prejsť na článok

Šúpete zemiaky pred varením? Omyl. Existuje oveľa jednoduchší spôsob.

Pravdepodobne ste museli zdĺhavo pripravovať zemiaky na varenie viac ako raz alebo dvakrát. Šúpanie zemiakov, najmä vo veľkých množstvách, môže byť únavný a dlhý proces. Poznáme spoľahlivý spôsob, ako rýchlo ošúpať zemiaky. Stačí ich uvariť v plášti a pot

prejsť na článok

Moja suseda toto aplikuje každú jar a po celý rok nepotrebuje ani jednu tabletku

Odborne sa tomu hovorí acidobázická rovnováha a znamená to, že medzi kyslosťou a zásaditosťou organizmu panuje rovnováha. Správne pH ľudského tela je mierne zásadité. Kyslé mu škodia. Prečo sme tak často chorí? Pretože si podkopávame zdravie zlým životným

prejsť na článok

Podľa týchto troch pravidiel perte topánky v práčke. Budú ako nové

Jar je tu, takže je čas pripraviť si ľahšiu obuv. Tenisky, tenisky a tenisky môžete ľahko vyprať v práčke. Nemusíte sa obávať, že sa s nimi niečo stane a zničí ich. Musíte to len urobiť správne. Ako vyprať obuv v práčke? Už roky periem svoje obľúbené š

prejsť na článok

Viete, čo je toto? Ak to uvidíte na záhrade, radšej utekajte

Teplé marcové slnko znamená, že zvieratá a hmyz sa pomaly prebúdzajú k životu. Niektoré z nich pre nás môžu predstavovať vážnu hrozbu. Ak uvidíte takéto hniezdo na strome, určite sa mu vyhnite. Po zime sa prebúdzajú včely, osy a tiež sršne. Práve tie s

prejsť na článok

Je polievka príliš slaná? Skúsený kuchár radí ako ju zachrániť

K tradičnej večeri neodmysliteľne patrí tanier horúcej polievky. Dokonale ochutené, základné jedlo ideálne v každom ročnom období. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto chutného jedla sa polievka ukáže príliš slaná a takmer nepožívateľná. Ako sa s takým

prejsť na článok

Už žiadne vyhadzovanie starého chleba. Vieme 4 spôsoby ako si ho osviežiť

Už žiadne vyhadzovanie starého chleba do koša. Vďaka štyrom jednoduchým metódam bude chlieb mäkký a chutný a navyše bude mať chrumkavú kôrku. Aby chlieb rýchlo nevyschol, mal by byť vhodne skladovaný. Kým strúhanku najčastejšie vyrábame zo zatuchnutého

prejsť na článok

Každá žena by mala nosiť v kabelke voskovku. Môže to zachrániť život

Každá žena nosí v kabelke niekoľko vecí, ktoré nevyhnutne potrebuje. Aj keď máme niekedy pocit, že sa nám tam už nič iné nezmestí, skúsme sa zamyslieť, či by sme v nej nenašli miesto pre jedno jediné voskové pero zabalené v papieri. Okrem mnohých praktick

prejsť na článok

Oplachujete cestoviny po varení? Fatálna chyba

Je niečo jednoduchšie ako varenie cestovín? Odpoveď na túto otázku sa zdá triviálna. Mnoho ľudí však pri príprave tohto produktu robí základnú chybu. Opláchnutím cestovín studenou vodou sa zmyje cenný škrob. Jedlá obsahujúce cestoviny sú doménou Talian

prejsť na článok

Pred sadením dezinfikujte pôdu. Nebudete sa stačiť diviť, ako všetko porastie

Obávate sa, že vaša záhrada v minulosti čelila rôznym chorobám, škodcom a burine? Potom by ste mali pouvažovať o sterilizácii pôdy. V podstate by ste mali pôdu sterilizovať pred každou výsadbou. Vytrhajte burinu a rozbite pôdu Nedovoľte, aby tohtoro

prejsť na článok

Prišiel čas na zber brezovej šťavy. Vedeli ste o jej úžasných účinkoch?

Jar je zvláštne obdobie, keď sa zvieratá prebúdzajú zo zimného spánku a rastliny začínajú púšťať prvé listy. Skôr ako sa však brezy zazelenajú, môžeme z nich získať cennú šťavu. Brezová šťava obsahuje množstvo minerálnych látok a jej získavanie stromom

prejsť na článok

Nechávate olej na pulte? Bežná chyba vás môže stáť veľa

Väčšina ľudí necháva svoj olej na kuchynskej linke. Zvyčajne blízko sporáka, aby bol tuk pri vyprážaní na dosah. Ukazuje sa, že toto je najhoršie možné miesto na ukladanie tohto tuku. Vystavuje ho strate nutričnej hodnoty a znehodnoteniu, čo môže ovplyvni

prejsť na článok

Môžu katolíci jesť na Popolcovú stredu mäso a sladkosti? Cirkev je jasná, ale existuje výnimka

Popolcová streda je deň v katolíckom kalendári, ktorý označuje začiatok pôstu. Tento deň pripadá 46 dní pred Veľkou nocou. Môžete v tento deň jesť mäso a sladkosti a všetci sú povinní rešpektovať uložené obmedzenia? Ukazuje sa, že niektorí ľudia môžu byť

prejsť na článok

Zabudnite na krájanie cibule nožom. Existuje 100-krát lepší spôsob

Neradi krájate cibuľu? Odteraz to máte za sebou oveľa rýchlejšie. Vložte nôž do zásuvky a vezmite si ďalší kuchynský nástroj. Cibuľu nakrájate veľmi jednoducho pomocou škrabky a vidličky. Krájanie cibule je dôležitá činnosť v kuchyni Cibuľa je dôlež

prejsť na článok

Vylievate pokazené polievky alebo omáčky do záchoda? Koledujete si o problém

V mnohých domácnostiach sa pokazená polievka vylieva do záchoda. Táto prax však môže mať nepríjemné následky. Poradíme vám, kde odstrániť zvyšky tekutín a udržať tak vašu kanalizáciu v dobrom stave. Kam vyhodiť pokazenú polievku? Príprava príliš veľ

prejsť na článok