Prečo má zubná pasta pruhy? Len málokto to vie

Väčšina z nás sa v detstve pravdepodobne čudovala, prečo má pasta farebné pruhy. Pre mnohých je to záhada, hoci aj dnes je na trhu veľa past, ktoré majú tieto výrazné pruhy. Zistite, aké je riešenie tejto záhady! Pre mnohých je vzhľad a farba zubnej pasty záhadou a to záhadou, ktorá je nevysvetliteľná už od detstva. Najmä preto, že mnohé zubné pasty majú tieto charakteristické a záhadné pruhy aj po vytlačení z tuby. O procese ich vzniku sa zvykne nehovoriť. Vedec zo spoločnosti TikTok sa rozhodol túto otázku raz a navždy objasniť. Prečo má teda zubná pasta vlastne pruhy? Prečo má zubná pasta pruhy? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo keď vytlačíte zubnú pastu na zubnú kefku, vidíte na nej farebné pruhy? Pre mnohých ľudí je to skutočná záhada. Podľa účtu profesorky Kasie na Instagrame sú za pruhy na zubnej paste v skutočnosti zodpovedné zložky, z ktorých sa zubná pasta vyrába. Profesorka Kasia je doktorka Katarzyna Siuzdak, profesorka na IMP PAN v Gdansku. Z jej videa zverejneného na sociálnych sieťach vyplýva, že zložky pasty sú vybrané tak, aby sa jednoducho nemiešali. To isté platí aj pre kečup a majonézu. To sa dá ľahko otestovať. Stačí naliať kečup a majonézu do vrecka a potom takúto zmes vytlačiť cez otvor. Pri tomto teste budete môcť pozorovať, že jasne vidíte červené aj biele pruhy. Je to preto, lebo tieto látky sa líšia svojou hustotou a viskozitou. To isté platí aj pre zubnú pastu. Predpokladom v tomto prípade však je, že zložky sú vybrané tak, aby z tuby vychádzali vždy v rovnakom čase. Výrobcovia preto musia trochu premýšľať Aké zložky obsahuje zubná pasta? Výber zubnej pasty je veľmi individuálna záležitosť. Pri kúpe sa riadime nielen funkciou zubnej pasty, ale aj jej zložením, farbou či obalom. Medzi najobľúbenejšie zubné pasty patria bieliace zubné pasty, zubné pasty na ďasná a citlivosť zubov, zubné pasty na osvieženie dychu, univerzálne zubné pasty a zubné pasty pre deti. Mnohí zubní lekári odporúčajú, aby ste sa rozhodli pre zubnú pastu, ktorá vo svojom zložení obsahuje fluorid a hydroxyapatity. Podľa nich kombinácia týchto zložiek môže u mnohých ľudí priniesť najlepšie výsledky. Je to okrem iného vďaka hydroxyapatitu, ktorý je regeneračná, abrazívna a remineralizačná látka. Okrem toho sú chlórhexidín a triklosan zložkami mnohých kvalitných zubných pást. Je vhodné si uvedomiť, že ak máte náhodou zubnú pastu doma, môžete sa o ústnu hygienu starať prirodzeným spôsobom. Zuby si môžete čistiť napríklad pomocou jedlej sódy, kokosového oleja alebo niektorého esenciálneho oleja. Niektorí ľudia sa tiež rozhodnú čistiť si zuby kuchynskou soľou alebo morskou soľou. A aká zubná pasta je podľa vás najlepšia?

prejsť na článok

Kedy budú na školách učiť superprasatá

Prečo netreba v lese robiť hluk? Prečo sa archeológom zdá, že každý predmet je sexuálna hračka? Prečo autistov musia voziť autami? Samé otázky.

prejsť na článok

Moja mama loví lepšie ako tvoja (hostia Marián Psár a Vlado Janček)

Dnes sa dozviete, prečo hlasovať v referende o tom, či sa vlaky majú zmestiť do tunelu, prečo táto relácia skončí, keď vyhynú kosatky a prečo si na plavbu po Karibiku treba vždy brať kečup, bujón, a cesnak v prášku. Zoberieme vás aj na exkurziu do Poľské,

prejsť na článok

McZemiak menu s postavičkou Lukašenka (Hosť Matej Adámy)

Pochutnajte si na zemiakoch so zemiakmi a vypočujte si k tomu, prečo zariadiť svojmu dieťaťu izbu vo farbe smutná béžová, prečo sa náš hosť Matej Adámy nemôže prezliecť za Bangladéšana, ako Adam kupoval cibuľu cez internet, a prečo dietológovia nenávidia

prejsť na článok

7 návykov efektívneho mravca

Kde kúpiť kapriu kabelku? Čo spôsobil Kaliňák netopierom? Prečo pôjde Sulík po žních k Turkovi? A prečo bude Braňo Bezák po jadrovom výbuchu zvoniť susedom? Samé otázky.

prejsť na článok

Danteho Quattro Formaggi

Prečo sa usmieva Mona Lisa? Prečo nakupovať cézium v bezobalových obchodoch? Kedy sa Braňovi sníva, že ho znásilňujú ovce? Namiesto dnešného podcastu odporúčame na Netflixe: Cunk on Earth.

prejsť na článok