PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Sóda bikarbóna pomôže aj v záhradke!

O sóde bikarbóne sme písali už mnohokrát. Dokáže čistiť kuchynské dresy alebo pomáha bieleniu Teraz vám však prinášame pár tipov, ako ju možno využiť aj v záhrade.

prejsť na článok

8 druhov zeleniny, ktoré rastú skutočne rýchlo

To, že zeleninová záhradka väčšinou vyžaduje kopec trpezlivosti neznamená, že si do nej nemôžete zasadiť také druhy zeleniny, ktoré rastú veľmi rýchlo. Pre všetkých, ktorí neznesú dlhé čakanie na úrodu, sme zostavili tento zoznam rýchlo rastúcich rastlini

prejsť na článok

Ovplyvňuje káva rast rastlín?

O kofeíne v káve môžeme doslova povedať, že hýbe svetom. Energicky stimuluje takmer celý svet no, záujem oň nemajú len všetci večne unavení. Skúmajú ho už aj zvedaví vedci. Aký vplyv má kofeín a kávová usadenina na rast rastlín?

prejsť na článok

Obľubujete zelený šalát?

Šalát sa stal tradičnou prílohou takmer ku každému jedlu. Dámy ho jedia predovšetkým kvôli jeho nízkym kalóriám, deťom ho dávame kvôli prísunu železa. Čo iné nám však šalát môže ponúknuť?

prejsť na článok

Ktorá zelenina vám vyrastie najrýchlejšie?

To, že zeleninová záhradka väčšinou vyžaduje kopec trpezlivosti neznamená, že si nemôžete do záhradky zasadiť také druhy zeleniny, ktoré rastú veľmi rýchlo. Pre všetkých, ktorí neznesú dlhé čakanie na úrodu, sme zostavili tento zoznam rýchlo rastúcich ras

prejsť na článok

Pár faktov o hrachu

Podľa archeologických objavov bol hrach známy už na konci neolitickej doby. Niekedy okolo roku 8200 p.n.l sa pestoval na ostrove Cyprus.

prejsť na článok

Kôpor upokojuje a skvelo chutí

Ťažko povedať, odkiaľ presne kôpor pochádza. Niektoré zdroje totiž uvádzajú Áziu, iné Škandináviu. Kedysi sa však vo veľkom pestoval aj v Stredozemí, západnej Afrike alebo južnom Rusku. Funkciu dôležitej byliny plní už veľmi dlho. Spomínaný je v Biblii, s

prejsť na článok

Čo všetko viete o špargli?

Špargľa – to je delikatesa starého Egypta, ktorá má u nás sezónu len tri mesiace. Je označovaná ako kráľovná zeleniny a jej krehké dužinaté výhonky sú na tanieri výbornou pochúťkou. Čo všetko ste o nej dodnes vedeli?

prejsť na článok

Chutná pažítka čistí črevá aj odpudzuje hmyz

Dokázali by ste si tipnúť, odkiaľ pochádza pažítka? Hovorí sa, že odniekiaľ z okolia jazera Bajkal. Kedysi tam zohrávala vysokú rolu, považovali ju totiž za veľmi silné afrodiziakum. Spočiatku rástla divo, no neskôr si ľudia začali čoraz viac uvedomovať j

prejsť na článok

Ekologická stopa a dopad životného štýlu na našu planétu

„Neexistuje žiadna planéta B“, bol slogan decembrovej parížskej konferencie OSN o klimatických zmenách. Slogan poukazuje na to, že debaty o klimatických zmenách sa netýkajú len samotných zmien, ale niečoho oveľa väčšieho. Procesy v klíme sú len odzrkadlen

prejsť na článok

Žihľava v kuchyni - skvelé recepty so žihľavou

Žihľavový sirup, šalát, polievka, pesto, smoothie či chutný slimáci!

prejsť na článok

Prečo by ste mali jesť jahody častejšie?

Jahôdky sú skvelou letnou maškrtou nie len pre deti, no aj pre nás, dospelých. Aj keď obsahujú viac ako ¾ vody, rozhodne tak nechutia. V sladkých jahôdkach sa nachádza množstvo vitamínov, napr. C, E a vitamíny skupiny B. Jedinečné sú tým, že žiadne iné ov

prejsť na článok

Ako si uľaviť od alergií?

Prišla jar a v prírode všetko kvitne a rastie. Aj keď je toto obdobie potešením pre oči, alergici dostávajú zabrať. Kýchanie, nádcha, svrbenie očí a pokožky, to všetko dokáže človeka od pobytu von odradiť. Aby ste si však mohli krásne jarné dni užívať aj

prejsť na článok

Žihľava prečistí, skrášli a zmierni bolesť!

Je trúfalé povedať, že jedna obyčajná divo rastúca bylinka dokáže pomôcť vo všetkom, čo človeka trápi. Žihľava sa tomu však skutočne približuje. Ak by ste hľadali rastlinku, ktorá lieči bolesti reumatikov, alergikov, zmierňuje vypadávanie vlasov, zabraňuj

prejsť na článok

Ako vyriešiť plytvanie jedlom?

Koľko jedla týždenne vyhodíte? Výrobky po záručnej dobe, zhnité ovocie či obyčajné nedojedené zvyšky z obedov. Zrejme budete prekvapení, no na jedného Slováka pripadne denne pol kila vyhodeného jedla. Spolu je to ročne 991 000 ton potravín.

prejsť na článok