Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
Po krásnom jarnom počasí zrazu prišlo náhle ochladenie, ktoré hádam už nikto z nás ani nečakal. Zatiaľ čo my opäť vytiahneme zo skríň bundy, kabáty a teplejšie topánky, rozkvitnuté stromy to majú omnoho ťažšie. Mrazy škodia najmä kvetom, a to nielen v štá
Pečeň je jediný orgán v tele, ktorý sa dokáže sám regenerovať a dorásť. Ak teda myslíte na svoje zdravie aj do budúcnosti, skúste si aspoň občas dopriať potraviny, ktoré napomáhajú jej správnemu fungovaniu.
Želatína je forma kolagénu, ktorý pochádza z nutrične bohatých kostí a spojivových tkanív zvierat. Želatína je plná bielkovín, ktoré obsahujú až 18 aminokyselín (esenciálnych, aj neesenciálnych) dôležitých pre naše zdravie.
Každý deň by sme mali mať prístup k čerstvej zelenine alebo aspoň k bylinkám, tvrdia odborníci. To sa ľahšie povie, ako urobí, však? Pomedzi nabitý pracovný program, starostlivosť o domácnosť, deti, nákupy a podobne ešte staranie sa o záhradku! To znie ak
Zemiaky, typické jedlo Slovákov, sa na tanieroch našich domácností objavujú veľmi často. Jeme ich uvarené a nakrájané, omastené maslom alebo ako zemiakovú kašu, hranolčeky, halušky, zemiakové placky, osúchy a na množstvo iných spôsobov. Napokon... nemali
Cmar je univerzálnou zložkou v kuchyni. Pridáva chuť všetkému od dresingu na šalát cez doma pečený chlieb až po vyprážané kurča. Používa sa aj na pečenie pečiva, ktorému dodáva šťavnatosť. Kyselina v cmare navyše štiepi dlhé pramene lepku v ceste, čo zabe
V poslednom čase majú alergie na jedlo stúpajúcu tendenciu. Až 5% detí mladších ako 5 rokov a 4% teenagerov a mladých trpí alergiou na niektorú zložku potravy. Potravinové alergie majú závažný dopad na každodenný život, keďže ich prejavy môžu ovplyvniť vi
Prikrývame ňou panvicu, keď nemáme po ruke pokrievku, grilujeme v nej, balíme do nej potraviny, ktoré skladujeme v chladničke... to sú len niektoré z využití hliníkovej fólie v kuchyni. Môže mať teda varenie s alobalom nebezpečné a škodlivé následky?
Hoci je pôst realizovaný už po niekoľko tisíc rokov, otázka, či je zdravý a vhodný, je neustále predmetom intenzívnych lekárskych debát.
Červené (nazývané aj krvavé) pomaranče sa pestujú prevažne v stredomorských krajinách- Taliansku a Španielsku. Majú pomerne krátku sezónu v neskorej zime- dostupné sú od decembra do apríla. Od normálnych pomarančov sa odlišujú vzhľadom- ich koža je oranžo
Každý z nás vie, že nie je dobré ísť spať s plným, ale ani s prázdnym žalúdkom. Viete aj to, že váš spánok ovplyvňuje to, čo máte na tanieri? Niektoré potraviny spánok ničia a iné ho naopak podporujú. Ktoré sú ktoré?
Chutná, voňavá škorica pomáha, ale môže aj uškodiť. Toto starodávne korenie používali už starí Egypťania, ktorým pomáhala pri mykózach nôh, či žalúdočno-črevných problémoch. V Číne bola škorica cenená viac ako zlato. V priebehu histórie sa jej obľúbenosť
Čaká vás stretnutie, svadba, rande, večierok, pracovný pohovor, či dôležitá prezentácia a na pere sa zrazu objaví nepríjemný opar. Herpesy a opary sú spôsobené vírusom herpes simplex, ktorý sa zaraďuje medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka. D
Keď počujete „vanilkový extrakt“, čo vám napadne ako prvé? Predpokladám, že vaše odpovede by boli koláče, dezerty, zákusky, zmrzlina, nápoje, ale čo tak antioxidant, protizápalový liek, podporovateľ duševného zdravia? Áno, vanilkový extrakt je skvelý na v
Pekanové orechy sú tvarom podobné vlašským orechom, ich chuť je ale oveľa sladšia a jemnejšia. Obsahujú veľa zdraviu prospešných živín, minerálov a vitamínov potrebných pre optimálne zdravie.