PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Ako chrániť stromy pred mrazom

Po krásnom jarnom počasí zrazu prišlo náhle ochladenie, ktoré hádam už nikto z nás ani nečakal. Zatiaľ čo my opäť vytiahneme zo skríň bundy, kabáty a teplejšie topánky, rozkvitnuté stromy to majú omnoho ťažšie. Mrazy škodia najmä kvetom, a to nielen v štá

prejsť na článok

Potraviny, ktoré pomáhajú pri správnej funkcii pečene

Pečeň je jediný orgán v tele, ktorý sa dokáže sám regenerovať a dorásť. Ak teda myslíte na svoje zdravie aj do budúcnosti, skúste si aspoň občas dopriať potraviny, ktoré napomáhajú jej správnemu fungovaniu.

prejsť na článok

Želatínové limetkovo - kivi cukríky

Želatína je forma kolagénu, ktorý pochádza z nutrične bohatých kostí a spojivových tkanív zvierat. Želatína je plná bielkovín, ktoré obsahujú až 18 aminokyselín (esenciálnych, aj neesenciálnych) dôležitých pre naše zdravie.

prejsť na článok

Ako si jednoducho, ľahko a pekne vypestovať vlastné bylinky na okennom parapete

Každý deň by sme mali mať prístup k čerstvej zelenine alebo aspoň k bylinkám, tvrdia odborníci. To sa ľahšie povie, ako urobí, však? Pomedzi nabitý pracovný program, starostlivosť o domácnosť, deti, nákupy a podobne ešte staranie sa o záhradku! To znie ak

prejsť na článok

8 faktov o zemiakoch, ktoré ste doteraz (možno) nevedeli

Zemiaky, typické jedlo Slovákov, sa na tanieroch našich domácností objavujú veľmi často. Jeme ich uvarené a nakrájané, omastené maslom alebo ako zemiakovú kašu, hranolčeky, halušky, zemiakové placky, osúchy a na množstvo iných spôsobov. Napokon... nemali

prejsť na článok

Domáca výroba cmaru a jeho použitie

Cmar je univerzálnou zložkou v kuchyni. Pridáva chuť všetkému od dresingu na šalát cez doma pečený chlieb až po vyprážané kurča. Používa sa aj na pečenie pečiva, ktorému dodáva šťavnatosť. Kyselina v cmare navyše štiepi dlhé pramene lepku v ceste, čo zabe

prejsť na článok

Potravinové alergie- čo je to a aké sú najčastejšie alergény?

V poslednom čase majú alergie na jedlo stúpajúcu tendenciu. Až 5% detí mladších ako 5 rokov a 4% teenagerov a mladých trpí alergiou na niektorú zložku potravy. Potravinové alergie majú závažný dopad na každodenný život, keďže ich prejavy môžu ovplyvniť vi

prejsť na článok

Varenie s alobalom je škodlivé - mýtus, či fakt?

Prikrývame ňou panvicu, keď nemáme po ruke pokrievku, grilujeme v nej, balíme do nej potraviny, ktoré skladujeme v chladničke... to sú len niektoré z využití hliníkovej fólie v kuchyni. Môže mať teda varenie s alobalom nebezpečné a škodlivé následky?

prejsť na článok

Je pôst zdravý a vhodný na chudnutie, či detoxikáciu organizmu?

Hoci je pôst realizovaný už po niekoľko tisíc rokov, otázka, či je zdravý a vhodný, je neustále predmetom intenzívnych lekárskych debát.

prejsť na článok

Červené pomaranče – zdravšie a menej kyslé

Červené (nazývané aj krvavé) pomaranče sa pestujú prevažne v stredomorských krajinách- Taliansku a Španielsku. Majú pomerne krátku sezónu v neskorej zime- dostupné sú od decembra do apríla. Od normálnych pomarančov sa odlišujú vzhľadom- ich koža je oranžo

prejsť na článok

Potraviny podporujúce a škodiace spánku

Každý z nás vie, že nie je dobré ísť spať s plným, ale ani s prázdnym žalúdkom. Viete aj to, že váš spánok ovplyvňuje to, čo máte na tanieri? Niektoré potraviny spánok ničia a iné ho naopak podporujú. Ktoré sú ktoré?

prejsť na článok

Chutná voňavá škorica

Chutná, voňavá škorica pomáha, ale môže aj uškodiť. Toto starodávne korenie používali už starí Egypťania, ktorým pomáhala pri mykózach nôh, či žalúdočno-črevných problémoch. V Číne bola škorica cenená viac ako zlato. V priebehu histórie sa jej obľúbenosť

prejsť na článok

Ako sa zbaviť herpesu prírodnou cestou

Čaká vás stretnutie, svadba, rande, večierok, pracovný pohovor, či dôležitá prezentácia a na pere sa zrazu objaví nepríjemný opar. Herpesy a opary sú spôsobené vírusom herpes simplex, ktorý sa zaraďuje medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka. D

prejsť na článok

Vanilka, vanilkový extrakt a ich liečivé vlastnosti

Keď počujete „vanilkový extrakt“, čo vám napadne ako prvé? Predpokladám, že vaše odpovede by boli koláče, dezerty, zákusky, zmrzlina, nápoje, ale čo tak antioxidant, protizápalový liek, podporovateľ duševného zdravia? Áno, vanilkový extrakt je skvelý na v

prejsť na článok

Pekanové orechy - to pravé orechové pre vaše zdravie

Pekanové orechy sú tvarom podobné vlašským orechom, ich chuť je ale oveľa sladšia a jemnejšia. Obsahujú veľa zdraviu prospešných živín, minerálov a vitamínov potrebných pre optimálne zdravie.

prejsť na článok