PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Hrozno: kráľ septembra

Hrozno výborne chutí, dodáva energiu, vyrába sa z neho víno... Nie nadarmo je kráľom septembrovej úrody! Hovorí sa, že je to ovocie Bohov. Podľa najstarších archeologických nálezov začala jeho kultivácia už pred osem tisíc rokmi v Gruzínsku. Obľube sa ted

prejsť na článok

Prečo by ste sa mali vyhýbať lepku?

V poslednej dobe sa o lepku hovorí veľa, hlavne negatívne. Mnoho ľudí sa mu dnes snaží vyhýbať. Prieskumy však hovoria, že ide o oveľa viac, než len módny výstrelok. Tvrdenia ľudí, ktorým sa po lepkovej diéte uľavilo potvrdzujú vedecké štúdie. Tie dokazuj

prejsť na článok

10 skvelých tipov, ako vaša zelenina a ovocie vydrží dlhšie

Ovocie a zelenina sú pre zdravý životný štýl jednoducho nenahraditeľné. Udržať ich čerstvé však dá veľa námahy. Azda každý z nás pozná ten pocit, keď sa pozrie na sčernený banán, ktorý práve kúpil. Ovocie a zelenina sa kazia veľmi rýchlo, obzvlášť v teple

prejsť na článok

Zvláštne fakty o cuketách

Aj keď sa zber cukiet pomaly končí, ešte stále ich v záhradách niekoľko nájdeme. Ak ich máte plnú záhradu, mali by ste o nej niečo vedieť. Pripravili sme si pre vás niekoľko netradičných faktov, ktoré vás určite prekvapia.

prejsť na článok

Brusnice na obličky, chrípku aj ústnu dutinu

Keď sa povie brusnica, väčšinu z nás už akoby automaticky napadnú zdravé obličky. Brusnice však v sebe skrývajú okrem vynikajúcej chuti a schopnosti pomôcť obličkám oveľa viac. Sú radené medzi tzv. superpotraviny, teda potraviny pre človeka „super zdravé“

prejsť na článok

Zbohom oceány! Štúdia zistila, že ekosystémy smerujú k vážnemu kolapsu

Dali by ste si mahi mahi? Alebo nejakú inú morskú príšerku? Možno už nestihnete. Nová štúdia časopisu PNAS hovorí, že morské pochutiny sa už čoskoro môžu stať minulosťou.

prejsť na článok

Krátko o tekvičke Hokkaido a recept na vynikajúcu polievku

Keď si do google naťukáte slovko hokkaido, skôr ako tekvicu vám nájde prekrásny japonský ostrov. Celkom logicky, práve odtiaľto tekvica pochádza. Už oddávna ju Japonci pestovali na jeho sopečných pôdach. Používali ju však nie len na bežnú konzumáciu, no s

prejsť na článok

Ako si vypestovať rukolu?

Rýchlo rastúca zelená rastlinka menom rukola je obľúbená tak ako medzi špičkovými kuchármi, tak medzi malými záhradkármi. Jej korenistá chuť sa hodí do šalátov, na cestoviny či na pizzu. Je bohatá na vitamín C, draslík a čo ja najdôležitejšie, ešte ju sti

prejsť na článok

8 liečiv priamo zo záhradky

„Nech je tvoja strava tvojim liekom a tvoj liek tvojou stravou,“ povedal Hippokrates. Aj strava, ktorú si pestujeme vo vlastnej záhradke, môže byť liekom. Veď mnoho byliniek, ovocia či zeleniny, ktoré bežne konzumujeme, sa do nášho jedálnička dostali práv

prejsť na článok

Zničte škodcov domácimi prírodnými pesticídmi - 7 tipov ako na to

Pesticídy sú jediné toxické látky, ktoré zámerne vypúšťame do prostredia s cieľom zabiť niečo živé. Tieto chemické látky však okrem zabíjania škodcov parazitujúcich na rastlinách spôsobujú problémy aj ľuďom. Bolesti hlavy, nevoľnosti či až tvorba rakovino

prejsť na článok

Citrón v domácnosti: proti zápachu aj na špinu

Bohaté množstvo vitamínu C v citrónoch je dosť dobrý dôvod na to, aby ste ich mali stále po ruke. Okrem toho žlté citrusy obsahujú aj iné antioxidanty, známe tiež ako flavonoidy. Tie zohrávajú dôležitú úlohu proti rakovinovým a srdcovým ochoreniam či prot

prejsť na článok

Ako rôzne využiť rozmarín?

Síce je rozmarín typicky stredomorský, no aj u nás sa využíva veľmi často. Vďaka jeho aromatickosti patrí medzi najpoužívanejšie bylinky. Nie sa teda čo čudovať, že ho vo svojich záhradkách pestuje mnoho ľudí. Ako všelijako ho môžete využiť sa dočítate v

prejsť na článok

Bylinkové maslo s rozmarínom

Do zmäknutého masla roztlačte cesnak, pridajte nasekaný rozmarín a citrónovú šťavu. Rozmiešajte a podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Hotové maslo dajte pred používaním znovu na chvíľu do chladničky. Uložte ho napríklad do malej hranatej misky, aby

prejsť na článok

Ocot s rozmarínom, oreganom a majoránkou

Do pripraveného skleneného zaváraninového pohára či sklenej fľaše uložte bylinky. Zalejte ich octom, ktorý ste predtým chvíľku povarili. Poriadne uzatvorte a nechajte lúhovať na tmavom mieste 3 – 4 týždne. Potom ocot preceďte cez sitko a môžete používať.

prejsť na článok

Rozmarínová soľ

Predhrejte si rúru na 110°C. Medzitým nastrúhajte kôru z jedného citróna a jemne nasekajte rozmarín. Spolu so soľou ich nasypte do kuchynského robota. Mixujte, až kým soľ nebude jemnejšia. Zmes potom presypte na papier na pečenie a pečte 15 – 20 minút. Zm

prejsť na článok