PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Slávny koenzým Q10 – čo je to a prečo ho potrebujeme?

Koenzým Q10 nie je žiadny marketingový trik. Je to dôležitý antioxidant podobný vitamínom, a ľudské telo si ho dokáže vyrábať samo. Ale už po dvadsiatke produkcia koenzýmu Q10 v tele klesá. Našťastie si koenzým Q10 môžeme dopĺňať v strave.

prejsť na článok

Extra trvanlivý slivkový lekvár

Slivkový lekvár bez konzervantov, uvarený touto málo známou metódou vám vydrží desať až dvadsať rokov. Ako na to? Prečítajte si...

prejsť na článok

Šokujúca pravda o agávovom sirupe, ovocných šťavách a brezovom cukre

Niektoré zdanlivo "zdravé" potraviny a nápoje majú vysoký obsah nebezpečnej koncentrovanej fruktózy. Medzi ne patrí aj "BIO" agávový sirup, obľúbené ovocné šťavy alebo "zdravý" brezový či kokosový cukor.

prejsť na článok

Potraviny ako liek – čo pomáha pri bolestiach hlavy a migréne?

Prvú pomoc pri migrénach a bolestiach hlavy často nájdete vo vašej kuchyni...

prejsť na článok

Môže sa jesť šupka z manga?

Šupky ovocia a zeleniny slúžia ako ochranné obaly pre jemnejšiu dužinu vo vnútri. Často sa hneď po olúpení vyhadzujú, hoci väčšina z týchto šupiek je jedlých a plných živín, ako je vláknina, vitamíny a minerály. Mango si získava na slovenskom trhu čoraz v

prejsť na článok

Slané pečivo (nielen) na Silvestra

Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že i

prejsť na článok

Super TIP: Pestovanie zeleniny na balíkoch slamy

Záhradu z balíkov slamy môžete mať kdekoľvek – aj na betónovej ploche, na balkóne alebo na terase, ale vždy na mieste s dostatkom slnka pre zeleninu a bylinky. Stačí si pripraviť niekoľko balíkov slamy a môžete sadiť :)

prejsť na článok

Recept: Domáci celozrnný špaldový chlieb, ktorý sa vždy podarí

Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept...

prejsť na článok

Prečo a ako pestovať šiitake?

Šiitake (Shiitake, Húževnatec jedlý) je liečivá ázijská huba, ktorú si môžeme s trochou šikovnosti vypestovať aj doma. Prečítajte si viac o zdraviu prospešných účinkoch šiitake a spôsobe pestovania...

prejsť na článok

Čo sú to prázdne kalórie?

Na prvý pohľad vyzerá slovné spojenie prázdne kalórie ako úplné protirečenie. Veď kalórie by nám mali dodávať energiu, tak ako môžu byť prázdne? Aj prázdne kalórie dodávajú energiu, tá však nie je výživovo vyvážená.

prejsť na článok

6 dôvodov, prečo jesť tekvicu

Jeseň je tu a spolu s ňou aj oranžová tekvica. Od tekvicových jadierok až po veľké okrúhle plody ju možno vidieť hádam všade. Navyše sa dá zjesť celá a na rôzne spôsoby. Tekvicu možno totiž konzumovať praženú, dusenú varenú, pečenú a na sladko alebo na sl

prejsť na článok

Úprava záhrady na jeseň

Jeseň farbiaca prírodu do svojich farieb sa už začala a tak netreba zabudnúť ani na jesenné práce v záhrade, ktoré sa s ňou spájajú. Nakoľko ich nie je málo, nemali by sme ich odkladať. Tak si vyhrňme rukávy a poďme na to! Na čo by sme nemali zabudnúť?

prejsť na článok

Pestovanie tekvice v kvetináči - ako na to?

Je možné pestovať tekvice ako izbové rastliny? Ako sa to dá? Je to komplikované? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky sa dozviete v článku.

prejsť na článok

Čo na jeseň v záhrade nerobiť

Keďže sa na jeseň snažíme záhradu pred zimou čo najlepšie upratať, častokrát spravíme mnohé chyby, ktorými rastliny a záhradu viac poškodíme, ako jej pomôžeme. Akých chýb sa dopúšťame najčastejšie?

prejsť na článok

Jesenná výsadba ovocných stromov

Plánujete si na jeseň vysadiť ovocné stromy? Nezabudnite si dopredu naplánovať, aké druhy a odrody zvolíte, pretože, hoci sadenie ovocných stromov vyzerá ako jednoduchá záležitosť, nie je to tak. Stromom sa často nedarí, nakoľko nezvládajú klimatické podm

prejsť na článok