Sušené slivky chutia aj našim kostiam

Zdravie a krása – Keď lieči príroda V zimných mesiacoch pridávame do stravovacích zvykov nové ingrediencie. Aj koncoročné sviatky nám ponúkajú typické potraviny, ktoré sú prínosom pre naše zdravie. Či už orechy alebo sušené ovocie. K najobľúbenejším, ktoré by nemali chýbať ani na štedrovečernom stole, patria sušené slivky. Chuťovo charakteristická pochúťka je zdrojom viacerých dôležitých látok, ktoré pomáhajú reštaurovať náš organizmus. Nájdeme v nich vitamíny C, A, E a skupiny B, viaceré minerály ako vápnik, draslík, mangán, fosfor, železo, zinok či jód a tiež vlákninu, prospešnú tráviacemu systému. Nedovolia nám pribrať Veľkým sviatočným problémom býva nárast hmotnosti. Kto by odolal všetkým maškrtám, ktoré spájame výhradne s obdobím Vianoc. Neželenej situácii zabránime v prvom rade znížením príjmu kalórií, ale pomôcť nám môže aj častejšia konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ktorá urýchľuje proces vylučovania prebytočných a toxických látok z tela. Jedným zo sympatických zdrojov môžu byť práve sušené slivky, ktoré zároveň zlepšujú stav pokožky a pevnosť vlasov i nechtov. A pre schopnosť uvoľňovať endorfíny sa postarajú o dobrú náladu. Pevnejší krok Proces rednutia kostí je nenápadný a o to nebezpečnejší. Stačí menšie pošmyknutie na klzkom teréne a komplikovaná zlomenina prezradí nepriaznivý stav kostnej drene. Podobnému vývoju pohybového aparátu môžeme zabrániť aj konzumovaním sušených sliviek. Na udržanie dobrého stavu kostí stačí 100 g sladkej prírodnej pochúťky denne. Výzva platí najmä pre ženy po menopauze, ktoré pre výraznú stratu estrogénov v tele trpia úbytkom kostnej drene a preto ich osteoporóza ohrozuje najviac. Tip: Tento druh sušeného ovocia pomáha aj pri problémoch so zápchou u dospelých či detí. Za hrsť sušených sliviek treba zaliať vlažnou vodou a nechať odstáť do druhého dňa. Ak šťavu vypijeme nalačno a zjeme i namáčané slivky, účinok sa dostaví najneskôr o pár hodín. Poznámka: Sušené slivky sú vítaným žriedlom zdravia pre všetkých s výnimkou ľudí, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom alebo s obličkami. Dôvodom je prítomnosť kyseliny šťavelovej. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Pečené tofu so slivkovou omáčkou

Pečené tofu so slivkovou omáčkou Slivky sú moja veľká láska a v spojení s údenými a slanými chuťami by ic

prejsť na článok

Slivky

Toto malé a chutné ovocie môžeme ešte stále vidieť rásť v mnohých záhradkách. Aj keď už v súčasnosti rastie týchto stromov viac u našich rodičov a prarodičov než v moderných záhradkách, stále sa nájdu ľudia, ktorí na ne nedajú dopustiť.  A pre tých, ktorí

prejsť na článok

Pošírované hrušky

Na prípravu budeme potrebovať : Suroviny1l Slivkového vína Pereg50g kryštálového cukru3 tvrdšie hrušky1 celá škorica8 kúskov sušených sliviek

prejsť na článok

Rastlinné nápoje, časť II. sušené

Sušené rastlinné nápoje používa niekto ako smotánku do kávy, iný ako "prenosné mlieko" na dovolenku. Sú lepšie ako tekuté? Pozrime sa na zloženie. Príspevok Rastlinné nápoje, časť II. sušené je zobrazený ako prvý na www.pribehypotravin.sk.

prejsť na článok

Sušené alebo čerstvé ovocie?

So zimným obdobím prichádza aj čas, kedy stále menej a menej kupujeme čerstvé ovocie a viac prechádzame na sušené. Často krát však nevieme, či je to správne, alebo má sušené ovocie len tzv. placebo efekt. Ako to teda so sušeným ovocím v skutočnosti je?

prejsť na článok