Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.
(Domáca výroba piva, 4. časť). Domáce pivo zo sady — z mladinového koncentrátu — predstavuje asi najlepší spôsob, ako sa v praxi zoznámiť s výrobou piva. Mladinové koncentráty obsahujú prakticky všetky potrebné suroviny, takže od úspechu vás delí len dobr
Kvalitný kurín (kurník) je základ bezproblémového chovu sliepok. Na stránkach magazínu PoctivePotraviny.sk sme už písali o tom, ako postaviť rozsiahly kurín aj s voliérou. Pre chov len niekoľkých sliepok vám samozrejme postačí menšia stavba. A ak ste sa u
„Mäso jesť nechcem a nebudem!“ Tento výrok môže u mnohých rodičov spôsobiť výbuch paniky: Ako vegetariánska strava nahradí všetky živiny, ktoré moje dieťa potrebuje? Budem musieť variť na dvakrát? Môžem mu/jej to dovoliť? Na nasledujúcich riadkoch si preč
Aj keď je územie našej krajiny malé, zvyky máme bohaté. Stačí sa pozrieť napríklad na takú vianočnú polievku. Ktorá je tá pravá - tradičná? Čo rodina, to iný zvyk. Pripravili sme si pre vás niekoľko polievok, ktoré sa varia všade - možne. Ich spoločným zn
Prednedávnom sme vám predstavili kuskus. Dnes sme sa rozhodli porozprávať vám o ďalšom pšeničnom produkte s názvom bulgur. Počuli ste o ňom už niekedy?
Všetci dúfame, že tohtoročné výkyvy počasia nadobro prestanú. Prvý jarný deň roku 2016, 20. marec, by nám teda mohol priniesť vytúženú jar a za sprievodu slniečka nás konečne odviesť do záhrad. Keďže s tým väčšina záhradkárov počíta, povieme si, čo v všet
V posledných rokoch sme z každej strany boli bombardovaní informáciami o tom, aké sú tuky zlé. Je to hlavne z dôvodu, že obsahujú dvakrát viac kalórií ako napríklad sacharidy a preto by ich podľa odborníkov mali ľudia čo najviac obmedzovať. Je však takýto
Soľ je základná živina, ktorú naše telo potrebuje hlavne na prenos živín do a z buniek, reguláciu krvného tlaku, výmenu iónov a mnoho ďalšieho. Avšak, nie všetky druhy solí sú rovnaké. Klasická kuchynská soľ, ktorá je zbavená všetkých minerálov okrem sodí
Zelený jačmeň, to sú v podstate jeho mladé lístky. Mladá rastlinka dosahuje v takomto období okolo 20 až 30cm, no práve vtedy obsahuje najviac výživných látok. Patrí medzi najúčinnejšie zelené potraviny, možno ju prirovnať k liečivu. Na rozdiel od umelých
V minulosti (až do 18. storočia) bol zeler využívaný ako liek a až potom sa našlo jeho uplatnenie aj v kuchyni. A dnes… viete si predstaviť kuraciu, či hovädziu polievku bez zeleru? Ja veru nie. Či už kocky nakrájanej buľvy, alebo viazanička zelenej vňate
Chutné, zdravé, ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom tuku a takmer najnižším obsahom cholesterolu. V našich kuchyniach skôr vzácnosťou, no v zahraničí obľúbená delikatesa. Hovoríme o králičom mäse.
Na úvod by sme radi podotkli, že všetky pravé včelie medy sú chutné a zdravé. Sú zložené z glukózy a fruktózy v rôznych pomeroch a množstvách v závislosti od miesta, odkiaľ med pochádza. Rozdeľujeme ich podľa farby (od takmer bezfarebných až po tmavohnedé
Na niečo sladké máme chuť takmer vždy. Prečo by sme to mali nahrádzať nejakými sladkosťami z obchodu, keď si výborné koláčiky vieme pripraviť aj doma? Dnes vám prinášame tipy na jednoduché, rýchle, chutné koláčiky, ktoré zvládne aj úplný začiatočník.
Bolesti žalúdka, časté grganie, pálenie záhy, plynatosť a iné zdravotné problémy môžu byť prejavom prítomnosti nepríjemnej žalúdočnej baktérie menom Helicobacter Pylori.
Glutamát sodný „vylepšuje“ chuť jedál ako éčko z kategórie zvýrazňovačov chuti. Vďaka tomu je možné priemyselne vyrábať potraviny s nižšími výrobnými nákladmi (= z menej kvalitných surovín), ale s dostatočne dobrou (až návykovou) chuťou