PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Zelenina a bylinky, ktoré bez problémov vypestujete na parapetnej doske

Najmä v zime a na jar nám často chýba po ruke niečo čerstvé, čo by dodalo tú správnu chuť našim jedlám. V nasledujúcom článku si budete môcť prečítať, aké druhy zeleniny a byliniek sa oplatí pestovať na parapetnej doske. Tak by vám už pri varení a priprav

prejsť na článok

Pestovanie priesad - ako na to?

Pestovanie rastlín už od semena je tou najvhodnejšou cestou k eko pestovaniu zdravých. chutných a výživných plodín. Pokiaľ vyberiete pre klíčiace semienka to správne miesto, budete sa už o niekoľko dní, či týždňov tešiť z prvých rastlinných výhonkov. Ako,

prejsť na článok

Prečo pestovať vlastné ovocné stromy

Ovocné stromy poskytujú najlepšie výnosy zo všetkých rastlín v záhrade. Veď napríklad jedna jabloň môže mať ročne až 500 jabĺk s tým, že ovocie rodí 15 až 20 rokov. No a výhodou sú aj rôzne odrody a druhy, s ktorými môžete mať čerstvé ovocie až 8 mesiacov

prejsť na článok

Ako pripraviť výbornú praženicu

„Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru daj svojmu nepriateľovi,“ hovorí anglické príslovie. Nuž už naši predkovia pokladali raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa a ostáva to tak do dnes. Keď sa kuchári učia, ako urobiť výborné raňajky, za

prejsť na článok

5 skvelých nápadov na zdravé raňajky

Všetci istotne poznáte ten pocit ako vám je, keď ráno z nejakého dôvodu vynecháte raňajky. Raňajky, najdôležitejšie jedlo dňa, často radšej preskočíte, lebo sa ponáhľate do práce, zaspíte, nemáte na nič chuť, nestíhate si ich pripraviť alebo neviete, čo s

prejsť na článok

Čerstvá verzus mrazená zelenina a ovocie: Ktoré sú zdravšie a lepšie?

Patríte k tým ľuďom, ktorí na konci sezóny vždy smútia, že si už nebudú môcť dopriať svoju obľúbenú čerstvú zeleninu a ovocie? Alebo vonku vládne zima a ani v obchode nie je čerstvé ovocie a zelenina, na ktoré práve máte chuť? Nezúfajte, vždy predsa môžet

prejsť na článok

Paradajky – ovocie alebo zelenina?

Často si kladieme otázky, na ktoré sami nepoznáme odpoveď. Dnes sa pýtame, či paradajky naozaj patria medzi ovocie. Túto dilemu sa budeme snažiť vyriešiť v nasledujúcom článku.

prejsť na článok

Správne stravovanie v lete

Počas leta vystavujeme naše telo extrémnym podmienkam. Nielen že teplota vzduchu dosahuje najvyššie teploty v roku, ale aj vlhkosť vzduchu je pomerne nízka. Telu teda potrebujeme dodať všetky potrebné minerály a vitamíny.

prejsť na článok

Zdravý fastfood?

Stravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania. V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode. Je toto jedlo zdravé?

prejsť na článok

Schudnúť neznamená hladovať

Veľa ľudí, ktorí chcú schudnúť, začnú hladovať, aby znížili príjem kalórii. Najzákladnejším pravidlom chudnutia je práve pravidelná strava.

prejsť na článok

Ako pestovať baklažán

Baklažán si postupne aj u nás, na Slovensku, našiel svojich stúpencov. Možno je to kvôli stúpajúcemu počtu vegetariánov a vegánov, možno kvôli jeho chuti. Či už je to tak, alebo tak, ak si ho chcete vypestovať doma, tak dnes sa dočítate ako.

prejsť na článok

Spracovanie cukiet na zimu

Máte v záhradke veľa cukiet a už neviete čo s nimi? Vyskúšali ste už všetky svoje obľúbené recepty a aj tak máte pocit, že ich neubúda? Odložte si cukety na zimu, kedy vám ich chuť bude chýbať a budú pre vás vzácne. Ako na to vám prezradíme v článku.

prejsť na článok

Vyskúšajte menej známu zeleninu pak choi

Pak choi, bok choy, čínska kapusta - to sú názvy pre túto zeleninu pochádzajúcu z Číny. Dá sa však celoročne a veľmi jednoducho dopestovať aj u nás. Pak choi sa používa najmä v ázijskej kuchyni. Okrem skvelej chuti a chrumkavosti jedlám dodáva aj mnoho ce

prejsť na článok

Zelenina, ktorú vypestuje každý (aj) začiatočník

Snívate o vlastnej úrode v záhradke? Zaujíma vás, ktorú zeleninu doma pestovať? Pestovanie zeleniny nie je komplikované. Môžete ju pestovať v kvetináčoch, na malých políčkach, či vo vyvýšených záhonoch. S našimi tipmi na to, ktorú zeleninu zvládne pestova

prejsť na článok

Akú jarnú zeleninu si dať na tanier

S jarným počasím a slniečkom začíname mať aj iné chute. Čoraz menej nás lákajú ťažké mäsité jedlá a siahame po čerstvej zelenine. Akú si vybrať, aby sme si nielen čo najlepšie pochutnali, ale aby nám aj pomohla?

prejsť na článok