Vajcia si určite odopierajme

Varenie – Potraviny Vajcia, ktoré majú svoj Svetový deň 9. októbra, sú už roky predmetov sporov, či sa ich radšej vzdávať alebo nie. Na jednej strane častá konzumácia zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, čo poškodzuje cievny systém, no na strane druhej je táto potravina cenným zdrojom látok dôležitých pre organizmus. Odpovedať si musí každý sám, ale najlepšou bude ako vždy zlatá stredná cesta. Netreba ich zo štýlu stravovania vylúčiť, ale ani ich jesť každý deň. Pôvod Vajcia konzumovali ľudia odjakživa vari na celom svete. V každom prípade všade tam, kde žili vtáky. Rozdiel bol len vo využívaní druhov vajec. Pre obľúbenosť sa niektoré druhy hydiny začali chovať práve pre vajcia. V Európe chutili najmä slepačie a prepeličie, v Číne si zase dopriali najčastejšie kačacie a husacie. V Austrálii používajú na varenie aj vajcia pštrosa, ktoré zasýti štvorčlennú rodinu, v Južnej Amerike, Karibiku a Afrike si zase cenia korytnačie vajcia, ktoré sa pre ľahko olejnatú chuť považujú za pochúťku. Prínos pre zdravie Vajcia, respektíve žĺtka, sú síce zdrojom cholesterolu, ktorý pôsobí nepriaznivo na cievy, ale aj lecitínu, ktorý zase znižuje príjem cholesterolu v hrubom čreve. Táto potravina obsahuje vysokohodnotné bielkoviny, ktoré organizmus pre ich výhodné zloženie dokáže dokonale zužitkovať. Prítomné vitamíny D, K a B12 sa starajú o dobré vstrebávanie vápnika a tým silu kostí a zubov, fungovanie pečene i nervového systému a tvorbu červených krviniek i zrážanlivosť krvi. Skladovanie Kupujeme len čerstvé vajcia a všímame si dátum trvanlivosti. Skonzumovať ich treba do 7 dní. Vajcia skladujeme v komore alebo v chladničke, schladením sa trvanlivosť predĺži na dva týždne. Treba ich klásť do špeciálnej nádoby špičkou smerom dolu, vtedy žĺtok leží na bielku a nie na vzduchovej bubline. Mraziť sa nedajú, lebo by popraskala škrupina, ale zamraziť môžeme obsah vajíčka až na dobu 9 mesiacov. Využitie v kuchyni Vajcia sa používajú na priamu prípravu vaječných jedál smažením, zapekaním, varením, ale sú aj dôležitou súčasťou iných pokrmov ako ideálna potravina na prepojenie ingrediencií múčnikov, na zahustenie omáčok či obaľovanie vyprážaného mäsa. Zásadou je vajcia pred úpravou vybrať s predstihom z chladničky, aby sa vyrovnali s izbovou teplotou. Takto z bielkov vyšľaháme tuhší sneh a zo žĺtkov pripravíme kvalitnejšiu majonézu. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Pravda o vajíčkach - Prečo nekupovať lacné vajcia z veľkochovu?

Viacero výskumov potvrdzuje to, čo vieme všetci, ale niektorí si to nechceme priznať. Na jedle sa šetriť neoplatí. Nie sú vajcia ako vajcia! Prečo nekupovať vajcia z veľkochovu?

prejsť na článok

Vajcia v škatuli

Na trhu sa objavila novinka – tekuté vajcia v krabici. Veľa ľuďom nad touto „novinkou šetriacou čas“ zastane rozum. Kladieme si otázky: na čo to komu je? Načo je to dobré?

prejsť na článok

Obložené vyprážané vajcia

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Netradičný recept na vyprážané vajcia, ktoré sme najprv uvarili v octovej vode, podávame s chrenovou omáčkou. Ingrediencie: 4 vajcia 700 ml vody 100 ml octu soľ 60 g hladkej múky 1 vajce 60 g strúhanky tuk

prejsť na článok

Vajcia zapečené v zemiakovej kaši

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Vajcia zapečené v zemiakovej kaši posypané strúhaným syrom. Ingrediencie: 500 g zemiakov 250 ml mlieka 60 g masla 4 vajcia soľ 100 g tvrdého syra Príprava: Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vod

prejsť na článok

Vajcia zapečené s rajčiakmi

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Rajčiaky zapečené v omáčke a vajciach so syrom je ideálny obed pre vegetariánov. Ingrediencie: 4 vajcia 200 g rajčiakov 50 g masla 30 g hladkej múky 10 g cukru 30 g tvrdého syra 1 lyžička octu soľ Príprava

prejsť na článok