Michelin nadelil Slovinsku 11 hviezdičiek

Je to pár rokov, čo sa slovinská hviezda gastronómie Ana Roš počas svojej návštevy Slovenska posťažovala na nezáujem slovinskej vlády, „doviezť“ do krajiny najprestížnejšieho gastronomického sprievodcu Michelin. Ten totiž nikde nepríde sám od seba, predpokladom zaradenia krajiny je aj záujem a sponzoring príslušného národného tourist boardu, teda de facto štátu. Odvtedy sa veci radikálne zmenili a pred niekoľkými dňami vyšla tretia edícia tohto sprievodcu pre Slovinsko. Ana Roš a jej Hiša Franko obhájila dve hviezdičky a s celkovým počtom 58 odporúčaných podnikov, vrátane 1 dvojhviezdičkovej, 10 jednohviezdičkových, 7 reštaurácií Bib Gourmand a 6 reštaurácií, ktorým bola udelená zelená hviezda za ich snahu o podporu udržateľnej gastronómie, sa Slovinsko presadzuje ako gastronomická destinácia, ktorej potenciál a kvalita neustále napredujú. Jednu hviezdičku si udržali reštaurácie Restavrácia Atelje, Dam, Grič, Gostilna Pri Lojzetu a Hiša Denk. Prvý krát ju tento rok získali reštaurácie COB, ktorú prevádzkujú dvaja bratia Mate a Filip Matjažovci a ktorá sa nachádza v Portoroži na pobreží Jadranského mora, reštaurácia Milka v Kranjskej Gore, Hiša Linhart, ktorá sa nachádza v centre Radovljice a reštaurácia Strelec, čím hlavné mesto získalo druhé ocenenie v tejto kategórii. Jedlo v reštaurácii COB, ktorá dostala hviezdičku prvý krát 6 reštaurácií bolo ocenených zelenou hviezdou. Tá sa používa na označenie reštaurácií, ktoré sa obzvlášť angažujú v oblasti udržateľnejšej gastronómie, a zároveň oceňuje a podporuje ekologicky zodpovedné iniciatívy, ktoré realizujú príkladní reštaurátori. Do odporúčaní sprievodcu pribudlo 6 nových reštaurácií, ktoré sa nachádzajú v 6 rôznych mestách: Altrokè v Ľubľane, City Terasa v Maribore, Restavracija 1906 v Blede, Restavracija Mama Marija v Kranjskej Gore, Špacapanova Hiša v Komne a Vila Podvin v Radovljici. A napokon, v kategórii Bib Gourmand, ktorá oceňuje podniky ponúkajúce cenovo výhodný zážitok, MICHELIN Guide Slovenia naďalej uvádza 7 adries. A to všetko v krajine, ktorá má 2 milióny obyvateľov a rozlohu o vyše polovicu menšiu ako Slovensko. Prehľad výberu MICHELIN Guide Slovenia 2022: 58 vybraných reštaurácií vrátane: 1 reštaurácia s dvoma hviezdičkami 9 reštaurácií s jednou hviezdičkou, z toho 4 nové 6 reštaurácií so zelenou hviezdou, z toho 2 nové 7 reštaurácií Bib Gourmand 41 reštaurácií odporúčaných sprievodcom, z toho 6 nových.The post Michelin nadelil Slovinsku 11 hviezdičiek first appeared on GURMÁN na Slovensku.

prejsť na článok

Maďarsko má vlastný online Michelin Guide

Budapešť je už dlho súčasťou sprievodcu Michelin v rámci bedekra Main Cities od Europe. Včera však prvý krát predstavili sprievodcu Michelin pre celé Maďarsko. Naši susedia sa tak stali po Chorvátsku a Slovinsku ďalšou krajinou, ktorá si zaplatila vlastné

prejsť na článok

Sprievodca Michelin sa má vrátiť do Rakúska

Pred 14 rokmi bol v Rakúsku naposledy vydaný Guide Michelin. Odvtedy gastronómia bojovala za jeho návrat a z toho vyplývajúci pozitívny vplyv na cestovný ruch – a teraz sa zdá, že sa úsilie vyplatilo. V roku 2009 bol v Rakúsku vydaný posledný Guide Mic

prejsť na článok

Michelin pýta peniaze od tourist boardov

O tom, že krajina ak chce, aby jej reštaurácie boli zaradené do najznámejšieho svetového bedekra Michelin nerozhoduje len kvalita gastronómie, ale aj to, že musí vydavateľom za umiestenie zaplatiť, sa hovorí už dlhšie. Padali aj rôzne sumy, koľko zaplatil

prejsť na článok

Vyšiel slovenský michelín

Po dlhšej pauze zavinenej covidom, vyšiel začiatkom júna bedeker Gurmán na Slovensku, taký slovenský michelin. Každoročne hodnotia a vyberajú jeho inšpektori na svojich tajných návštevách tie najlepšie reštaurácie Slovenska. Aj tento rok je viacero nováči

prejsť na článok

Michelin v Česku bude!

Česká vláda rozhodla včera o zaplatení poplatku spoločnosti Michelin za zaradenie do prestížneho gastronomického sprievodcu. Je to nástroj na propagáciu Českej republiky v zahraničí, povedal na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády minister do

prejsť na článok