6 najčastejších mýtov o pečení chleba v domácej pekárni

Na internete narazíte na mnoho odporcov domáceho pečenia chleba. Pozreli sme sa, čo je pravdy na 6 najčastejších výhradách, ktoré voči domácim pekárňam majú. S domácou pekárňou je to ako s odšťavovačom. Milujete ovocné šťavy a tak si kúpite prístroj na ich výrobu. Poviete si, že na začiatok nepotrebujete žiadny profesionálny a potom sa trápite s hlučným a málo efektívnym výrobkom. Po pár týždňoch už odšťavovač leží na dne skrine a vy sa sťažujete známym, že to za tie peniaze rozhodne nestálo. Lenže práve používaním nekvalitných spotrebičov vzniká najviac mýtov nielen o odšťavovačoch a domácich pekárňach, ale aj o ďalších prístrojoch. Je to zhruba rovnaké, ako keby ste si kúpili trabant a očakávali jazdné vlastnosti porsche. Mimochodom, poznáte niekoho, kto si po začiatočníckom prístroji kúpil nejaký kvalitný? My tiež nie. 1.V chlebe zostávajú diery od hákov Háky čiže hnetače premiešavajú cesto a keď ich v ňom necháte, chlieb sa upečie aj s nimi. Z hotového chleba ich potom musíte vytiahnuť, čo v pečive zanechá nevzhľadné diery. Aj tie najlacnejšie domáce pekárne ale umožňujú vytiahnutie hákov z cesta ešte pred začiatkom pečenia. 2.   Chlieb nemá žiadnu kôrku Chlieb z domácej pekárne samozrejme kôrku má, ale svojou konzistenciou sa od tej z obchodu líši. Je celkovo vlhkejšia, pretože pri pečení v pekárni neuniká vlhkosť. Môžete dosiahnuť aj chrumkavú kôrku, chce to len trochu cviku. 3.   Chleba pečený v rúre chutí lepšie Iná technológia pečenia znamená aj trochu inú chuť. Niekomu chlieb z domácej pekárne zachutí natoľko, že už ten normálny nechce a niekto si skrátka na novú chuť nezvykne. Mnoho ľudí ale výhody oboch spôsobov príprav skombinovala, zamiesi si cesto v pekárni a chlieb potom dopečie v rúre. 4.   Výroba domáceho chleba je drahšia ako nákup pečiva z obchodu Zástancovia tohto mýtu zdôrazňujú cenu elektriny a domácej pekárne. Čím častejšie ale pečiete, tým viac sa vám obstaranie pekárne oplatí. Cena ingrediencií je potom čisto na vás, medzi tie základné patrí len múka, soľ, voda a kvások. Aj keby ale nakoniec domáce pečenie vyšlo drahšie, chuť domáceho chleba je jednoducho na nezaplatenie. Luxusná domáca pekáreň akú ponúka napríklad firma Sana navyše slúži aj na prípravu iných dobrôt, ako len čerstvého chleba. Pripravíte s ňou jogurty, marmelády, mäso i exotické špeciality. 5.   Chlieb z domácej pekárne nie je tak zdravý ako “normálny” chlieb Za týmto mýtom stojí aféra s éčkami obsiahnutými v zmesiach na domáce pečenie. Keď si ale zmiešate vlastné ingrediencie a upečiete napríklad celozrnný chlieb bez farbív a stabilizátorov, nemá pečivo z obchodu šancu. V kvalitnej domácej pekárni navyše pohodlne vypestujete vlastný kvások metódou trojfázového kysnutia. Vďaka tomu má ďaleko lepšie vlastnosti ako kvások používaný pre veľkovýrobu chleba do obchodov. 6.   Miesto chleba dostanete skôr chlebový koláč Pečivo z domácej pekárne vraj pripomína varený chlebový koláč, ktorý ani vzhľadovo nevyzerá ako klasický chlieb. Vzhľadovo súhlasíme tvar chleba kopíruje obdĺžnikový tvar pekárne. Varený chlebový koláč ale naznačuje, že sa odporcovi jeho chlieb nepodaril, čo sa môže stať každému. Ako už sme písali, chce to len trochu cviku a získate perfektný chlieb presne podľa vašej chuti. Nikdy ale nemôžete čakať, že bude ako z obchodu. Bude totiž lepší!

prejsť na článok

Upečte si kváskový chlieb!

V našich zemepisných šírkach je konzumácia príloh v podobe cestovín, ryže, zemiakov, chleba a pečiva tradičnou základňou celkovej skladby potravy. Viac ako vlastná je nám konzumácia chleba a pečiva. Čo je na tom zlé?

prejsť na článok

S chlebom doma čistejšie

Domácnosť – Upratovanie a údržba Vďaka za fígle, ktoré nám uľahčujú život. Patria k nim aj nápady so základnou potravinou. Pomocou chlebíka môžeme ľahko odstrániť pár drobných domácich nehôd. Rozbil sa nám pohár alebo šálka a črepiny sa rozsypali po

prejsť na článok

16. október - svetový deň chleba

Lahodná vôňa, výborná chuť, chrumkavá kôra. Viete čo máme na mysli? Áno, je to chlieb. Práve dnešný deň je medzinárodným dňom chleba. Chlieb vždy hral a aj hrá dôležitú úlohu v našom živote. U mnohých z nás je chlieb každodennou súčasťou.

prejsť na článok

Med ako sladká ingrediencia do domácej kozmetiky

Med to nie je len pochúťka na chlieb, do múčnikov, či sladidlo do čaju a kávy, ale aj zázrak domácej kozmetiky? Neveríte? Vyskúšajte! :)

prejsť na článok

Odhaľte 9 najčastejších chýb pri grilovaní

The post Odhaľte 9 najčastejších chýb pri grilovaní appeared first on Hyza.

prejsť na článok